Maine veti merge la DNA sa solicitati date despre acest dosar?
Da. Eu am convingerea, dar absoluta convingere, ca este un dosar inventat, si subliniez inventat, pentru ca Guvernul sa aiba probleme.
In activitatea dvs. din perioada in care
Maine veti merge la DNA sa solicitati date despre acest dosar?
Da. Eu am convingerea, dar absoluta convingere, ca este un dosar inventat, si subliniez inventat, pentru ca Guvernul sa aiba probleme.
In activitatea dvs. din perioada in care sunteti ministru al Muncii, v-ati intersectat in vreun interes de afaceri sau interes de coleg de partid, daca vreti, cu domnul Ilie Morega?
Nu, ca sa va spun foarte clar. Banuiam ca in zona asta este subiectul. Domnul Morega imi este coleg de partid, este presedintele PNL Gorj. Morega mi-a dat de mai multe ori telefoane prin care a incercat sa-mi spuna pe cine sa sustinem intr-un loc sau in altul din institutiile descentralizate ale ministerului. Exista un domn deputat PD, care a plecat din PD - Manta, si a venit in PNL. Si domnul Morega m-a rugat, legat de acest deputat, sa-l ajut. Nu-i cunosc pe ei ca persoana, dar stiu ca de doua sau trei ori m-a rugat. M-a rugat fara ca eu sa sun sau sa vreau ceva, fara ca eu sa pretind ceva, fara ca eu sa doresc ceva.
Morega recunoaste ca a sunat
Liderul PNL Gorj, Dan Ilie Morega, a sustinut ca a discutat cu Paul Pacuraru problema lipsei unui sef al Inspectoratului Teritorial al Muncii (ITM) Gorj si nicidecum acordarea unor foloase in urma instalarii directorului interimar al Inspectoratului Teritorial de Munca Gorj. Morega a precizat, citat de Mediafax, ca ITM nu avea un sef de cateva luni si a considerat util sa apeleze la ministrul Muncii pentru instalarea actualului director interimar, George Romanescu. Morega neaga insa ca ar fi conditionat interventia lui Paul Pacuraru de acordarea unor foloase necuvenite pentru acesta. El a admis ca deputatul Pantelimon Manta a mers la ministrul Muncii pentru a rezolva aceasta problema, insa tot fara a-i oferi acestuia bani sau alte bunuri materiale. "Nimeni nu a dat sau primit ceva pentru instalarea unui sef la ITM Gorj. Consider ca, pana la campania electorala, se mai pot face si alte dosare la fel de bine documentate", a declarat Dan Ilie Morega.
Dan Ilie Morega Ministrul n-a mai mers la DNA
Pacuraru a declarat ieri ca nu s-a prezentat la sediul DNA, deoarece a aflat de la Daniel Morar, prin intermediul unui post TV, ca oricum nu i se aduceau la cunostinta acuzatiile. "Eu eram hotarat sa merg, sa vad despre ce este vorba. Am aflat aseara, de la domnul Morar, prin intermediul televiziunii, ca daca merg nu mi se va spune nimic. In aceste conditii, las DNA sa dea precizarile in ceea ce priveste ancheta la adresa persoanei mele", a spus ministrul, citat de Mediafax. Ministrul a precizat ca in cazul sau ar putea fi vorba despre un autodenunt al unei firme care se ocupa de plasarea fortei de munca in strainatate. "Nici o firma din Romania care exporta forta de munca nu are nevoie de vreun aviz de la Ministerul Muncii. Autoritatea acreditata pentru astfel de avize este ANOFM", a conchis ministrul. (O.R.; D.I.)
Basescu "nu indrazneste" sa sugereze vreo ancheta
Presedintele Traian Basescu a atacat, ieri, dupa sedinta CSAT, problema anchetarii unor fosti si actuali ministri de catre DNA, sustinand ca "nu ar indrazni" sa sugereze unui procuror anchetarea sau neanchetarea cuiva. Seful statului a mentionat ca Tudor Chiuariu si Paul Pacuraru nu sunt urmariti penal si a tinut sa aprecieze atitudinea "degradanta" a ministrului Justitiei.
Traian Basescu a subliniat ca nu a facut interventii pe langa procurori in cazurile care au ajuns la Presedintie si a precizat ca in dosarele privitoare la Adrian Nastase, Miron Mitrea si Victor Babiuc urmarirea penala fusese deja inceputa, motivul pentru care acestea au ajuns la Presedintie din nou fiind hotararea Curtii Constitutionale din primavara. "Documentele care au venit la Cotroceni nu arata inceperea urmaririi penale in ceea ce ii priveste pe ministrii Chiuariu si Pacuraru. S-au facut investigatii, dar ei nu au fost pusi sub urmarire penala, nu au calitatea de invinuti, nu au nici o calitate. Pentru ca cei doi ministri sa dea explicatii in fata procurorului, este necesar avizul presedintelui Romaniei in baza unui referat al comisiei", a precizat Traian Basescu, la finalul sedintei CSAT.
"Nici procurorul, nici comisia nu stabilesc vinovatii, indiferent de functia pe care un cetatean o ocupa. (...) Dosarele care se afla la Presedintie, parte din ele au venit ca efect al hotararii Curtii Constitutionale. In toate dosarele pentru fosti ministri urmarirea penala era inceputa. Noi am primit dosare cu urmarirea penala inceputa pentru Adrian Nastase, Miron Mitrea si Victor Babiuc", a mai spus Basescu. "In instanta iti probezi nevinovatia", a spus Basescu.
Presedintele a declarat ca prin atitudinea fata de ancheta DNA, ministrul Justitiei, Tudor Chiuariu, se discrediteaza atat pe el cat si Guvernul si Justitia, pentru ca acesta ar fi trebuit sa ceara trimiterea dosarului in instanta si nu sa-si demonstreze nevinovatia la TV. El s-a declarat uimit de modul in care ministrul Justitiei intelege relatia cu institutiile pentru care este responsabil. El a tinut sa ii aduca aminte lui Chiuariu ca pe vremea cand se ducea la DNA in legatura cu dosarul Flota, tot ce cerea era ca acel dosar sa ajunga cat mai repede in instanta. In opinia sa, atitudinea lui Chiuariu de a-si "tipa nevinovatia la televizor" face deservicii majore Guvernului, Justitiei si chiar propriei persoane, "pentru ca se decridibilizeaza". "Locul in care se poate credibiliza este la judecator si nu sa se bata, sa-si tipe nevinovatia intr-un loc si moment care nu sunt potrivite, la televizor", a spus Basescu. El a adaugat ca ar fi inteles o astfel de atitudine, precum cea a ministrului Chiauriu, daca ar fi venit din partea unor oameni din Opozitie. "Opozantul, tot timpul, are dreptul sa se apere si asa, desi il dezavantajeaza tergiversarea dosarului, netrimiterea in instanta. Dar pentru ministrul Justitiei o astfel de atitudine este degradanta", a spus Basescu. Seful statului sustine ca poate pentru nici un alt ministru atitudinea pe care o are Chiuariu nu ar fi atat de "grava si nepotrivita". (R.A.)
Chiuariu: Nicolaescu, Voicu si Vosganian sunt urmatorii pe lista DNA
Ministrul Justitiei, Tudor Chiuariu, a declarat luni seara la Antena 3 ca dupa ce a cerut revocarea sefului Sectiei a II-a a DNA, procurorul Doru Tulus, acesta a pornit actiunea "Facem dosare la liberali" - ministri, fosti prefecti liberali, sefi de servicii deconcentrate.
Chiuariu a spus, citat de Rador, ca Eugen Nicolaescu, Mihai Voicu si Varujan Vosganian sunt urmatorii ministrii care vor avea dosar la DNA si ca se fac cereri abuzive de interceptare a telefoanelor rudelor demnitarilor liberali, campanie declansata dupa ce el a cerut revocarea procurorului Tulus.
Ministrul Justitiei afirma despre DNA ca este noua Securitate. Este asa sau este o declaratie politica, pentru ca DNA are un conflict cu ministrul Justitiei?
Faptele sunt consemnate deja intr-un raport al Inspectiei Judiciare a CSM si, de fapt, de asta vedem atatea dosare iesite in aceste zile, pentru ca acolo, in raportul CSM se arata care este dezastrul de la sectia a II-a a DNA. Si ca sa contracareze rezultatele acestui control, DNA scoate acum niste dosare pe piata si nu face decat sa confirme ceea ce eu am spus mai demult, ca ei tin dosarele si le scot cand le convine. Dar haideti sa vorbim despre cei de la PNL, ca au venit cativa (n.r. - procurori) mai sunt procurori corecti si competenti la DNA - si cativa au venit la mine si mi-au explicat ce s-a intamplat. Ca a doua zi dupa ce eu am cerut revocarea sefului Sectiei a II-a a DNA, domnul Tulus, acesta a pornit actiunea "Facem dosare la liberali" - ministri, fosti prefecti liberali, sefi de servicii deconcentrate. Si pot sa va spun si care sunt urmatorii ministri liberali care vor avea dosar: Eugen Nicolaescu, Mihai Voicu, Varujan Vosganian.
Deci inca trei ministri, care ar putea sau despre care dumneavoastra stiti ca vor ajunge...
Da, dar vreau sa va spun mai mult. Oamenii acestia, pentru a-si pastra scaunele, nu se dau in laturi de la nimic. Sunt foarte speriati acum, avand in vedere rezultatele controlului, si au intrecut orice limita, pentru ca ce fac acum? Ne asculta sotiile, prietenele, parintii, consilierii... Deci ei toata ziua asta fac.
Domnule ministru, va asumati? Adica cum? Va asculta sotiile, prietenele, prietenii?
Da. Iar ultima nazbatie, pe care au facut-o, si asta cred ca o fac si ilegal, o asculta pe sotia ministrului Remes.
Dar sotia ministrului Remes cu cine vorbeste?
Pai nu stiu, asta or sa ne spuna domnii de la DNA. Eu nici in momentul acesta nu stiu pentru ce fapta sunt cercetat. Dosarul meu a fost format luni si imediat, bineinteles, dupa ce eu am cerut excluderea din magistratura (n.r.-a procurorului Tulus) si le-am facut plangeri penale, pentru ca acestia sunt niste procurori penali - ei in loc sa apere legea, ei incalca legea - si imediat mi-au constituit un dosar si a doua zi au facut cerere la Presedintie.
Deci nu stiti care este fapta pentru care dumneavoastra sunteti...?
Nu, nu stiu fapta. Nu ar fi normal - pentru ca eu nu sunt cercetat, sa spunem, cerererea in privinta mea nu e facuta pentru o infractiune de coruptie, ci pentru una de abuz in serviciu -, daca exista o suspiciune ca am facut un abuz in serviciu, nu ar fi fost normal sa ma cheme si pe mine sa ma intrebe "Uite, domnule ministru, avem suspiciunea ca ati facut lucrul respectiv. Parerea dumneavoastra care e?" Si le dadeam o declaratie in calitate de martor, frumos, si poate lamuream problema. (B.C.G.)
Nicolaescu nu comenteaza "prostiile" lui Chiuariu
Vicepresedintele PNL, ministrul Eugen Nicolaescu, spune ca nu doreste sa comenteze "niste prostii", referindu-se la declaratiile ministrului Justitiei, liberalul Tudor Chiuariu, in legatura cu ministrii care au dosare la DNA. "Nu comentez niste prostii! Nimic mai mult", a fost reactia ministrului Nicolaescu, citat de Mediafax.
Voicu crede ca liberalii sunt luati in ordine alfabetica
Vicepresedintele PNL, ministrul Mihai Voicu, a declarat, ieri, citat de Mediafax, ca actiunea DNA in ceea ce-i priveste pe liberali reprezinta "o incercare de discreditare politica a PNL", referindu-se la informatiile conform carora el, Varujan Vosganian si Eugen Nicolaescu s-ar afla in vizorul DNA. "Prima observatie pe care ma simt obligat sa o fac este aceea ca noi, liberalii, suntem in vizorul DNA in ordine alfabetica. In al doilea rand, si cel mai important, este cat se poate de clar ca avem de-a face cu o actuine de discreditare politica a PNL-ului", a declarat Voicu. "Le-as sugera celor de la DNA sa faca un lot, ca in 1950, poate le este mai usor. Si inca ceva: ultima oara cand am verificat, traiam intr-un stat democratic. Sper sa nu se fi schimbat ceva intre timp", a conchis ministrul liberal. (D.I.)
Ministrul Justitiei vs. Presedinte
"Eu nu am pentru ce sa ma apar pentru ca nu am fost acuzat de nimic, asa cum bine a precizat presedintele Basescu. Eu nu am cum sa cer trimiterea dosarului in judecata pentru simplul motiv ca nu exista un dosar pe numele meu. Acesta este de fapt absurdul situatiei si, de aceea, am incercat sa explic in iesirile mele publice ca aceasta cerere in privinta mea este complet abuziva si este motivata numai de razbunarea personala a unor procurori ale caror rezultate le-am pus in mod constant in discutie", a declarat, ieri, ministrul Justitiei, citat de Rompres. "Degradant mi se pare din partea unor magistrati sa foloseasca institutiile pe care le conduc in scopuri personale sau politice. Degradant mi se pare pentru un magistrat sa deschida dosare pe criterii politice. Degradant este ca procurori aflati in incompatibilitate si in conflict de interese sa incerce sa ma discrediteze prin cereri abuzive. Procuratura nu trebuie sa devina arbitrul jocului politic, iar guvernele care nu pot fi daramate parlamentar sa fie decimate de decizii arbitrare ale procurorului", a subliniat Tudor Chiuariu. (R.A.)
Mandate de ascultare contrare normelor UE
"Mai vreau sa spun o chestiune in legatura cu mandatele pe siguranta nationala. In primul rand, durata acestora in Romania e mult prea lunga, sase luni. Legislatia europeana si recomandarea Consiliului Europei e 120 de zile maximum pentru un astfel de mandat, 3 luni, deci jumatate. Noi avem dublu. Fara nici un fel de problema. Asculta baietii tot ce vrei. Si notiunea asta de siguranta nationala in Romania e foarte larga. Se dau astfel de mandate, sau s-au dat in trecut, pentru restituiri ilegale de terenuri de catre judecatori, de exemplu. Asta e o chestiune de siguranta nationala?", a declarat Ministrul Justitiei, luni seara la Antena 3.(B.C.G.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.