Valeria Mihaiescu (foto), recrutor in domeniul auditului, descrie munca in multinationale.

HR managerul de la Deloitte, Valeria Mihaiescu, si-a schimbat cariera o data la sapte ani, trecind in cei 21 de ani de resurse umane prin industria energetica, pe la BRD si apoi pe la Vodafone, iar acum face un an in consultanta. „Sint economist de profesie, dar mi-au placut dintotdeauna oamenii. Cind eram mica am trecut prin toate fazele, actrita, profesoara, medic, toate aveau ceva cu oamenii. Si uite ca am ajuns in resurse umane", spune Valeria Mihaiescu (45 de ani). Insa, in afara de cariera, managerul de la Deloitte se lauda si cu un baietel de aproape cinci ani, despre care spune ca este „frumos, destept si tandru", dar cu care nu sta suficient timp. „M-a intrebat de ce nu se duce bona la serviciu in locul meu si eu sa ramin cu el. M-a uimit logica lui. Si mi-a mai spus sa ii zic sefului meu ca e suparat pe el ca n-o lasa pe mami acasa. E clar ca ii lipsesc, dar asta e viata si probabil prin asta trec multe mame, multe femei", povesteste HR managerul.

Cit despre programul de lucru la Deloitte, motiv de incrincenare pentru multi care aud de consultanta si audit, Mihaiescu spune ca este „atit cit trebuie, nu ma tine nimeni la serviciu, nu ma da nimeni afara de la serviciu. Depinde de cita treaba am in zilele respective, dar in general se stie despre companiile de consultanta ca au sezoane, iar sezonul de business, care incepe din toamna pina spre primavara, este mai aglomerat. In vara avem timp sa ne luam concediile si sa ne luam si vinerea liber". Cu toate acestea, timpul petrecut in familie este limitat pentru ca responsabilitatile pe zona Balcanilor o poarta des peste hotare, in Bulgaria, Albania, Kosovo si in Moldova.

Mihaiescu spune ca domeniul in care lucreaza acum a fost judecat gresit o data cu scandalul mediatic iscat de moartea Ralucai Stroescu, un tinar manager de la Ernst&Young. „Domeniul este solicitant, dar nu mai solicitant decit altele. Este o optiune personala. Vrei sa faci cariera, trebuie sa muncesti. Asta este peste tot. Singura diferenta este ca aici este o activitate ciclica si trebuie dozat efortul", explica HR-ul tipicul domeniului. Aceasta spune ca avantajul pe care l-a resimtit in compania Deloitte, apropo de domeniul care nu este tocmai simplu si fata de ceilalti din Big4, este atmosfera: „Usile sint deschise, nu trebuie sa spui «saru’ mina, sefu», atmosfera este informala si conteaza foarte mult cind poti sa comunici fara restrictii. Iar partenerii sint prietenosi". Au existat insa si alte motive pentru care si-a abandonat propria afacere, in favoarea Deloitte. „Batuse ceasul cu sapte ani si am vrut sa-mi deschid propria afacere, am zis ca dupa 21 de ani de munca vreau sa fiu propriul stapin. Am plecat de la Vodafone cu gindul asta. Imi si facusem biroul, mi-l si zugravisem, imi pusesem si perdelute si covorase, totul era gata sa incep. Si a venit oferta de la Deloitte si am zis ca daca vreau sa ajung sa fiu buna in consultanta, singurul loc unde pot sa aflu cum se face consultanta este una dintre cele mai mari firme de consultanta", povesteste ea. Si responsabilitatea manageriala la nivel de regiune, care „ii lipsea din CV", a fost un alt motiv care a inclinat balanta in favoarea companiei din Big4.