Justitia italiana a ordonat punerea sub sechestru a 16 apartamente din Verona inchiriate unor imigranti ilegali si a dat amenzi de pana la 15.000 de euro proprietarilor, o premiera in Italia, potrivit Il Corriere della Sera. Judecatorul Tita Caccamo a ordonat punerea sub sechestru a apartamentelor nu numai pentru ca fusesera inchiriate unor imigranti, ci si pentru ca multe dintre ele incalcau normele de igiena si siguranta. “Decizia tribunalului, curajoasa si inovatoare, ii loveste pe cei care obtin profit de pe urma imigratiei ilegale si reprezinta un avertisment pentru proprietarii care se gandesc sa incalce legea”, a declarat primarul Veronei, Flavio Tosi. Persoanele condamnate sunt in numar de 38 - proprietarii, chiriasi si cei care subinchiriaza. Amenzile cuprinse intre 1.000 si 15.000 au fost date proprietarilor.


Papa Benedict al XVI-lea critica atacurile asupra romilor

In deschiderea unei reuniuni internationale la Vatican a preotilor si diaconilor provenind din comunitatea roma, Papa Benedict al XVI-lea a vorbit despre atacuri le rasiste la care sunt supusi tot mai des membrii acestei etnii, relateaza BBC Romania. Discursul Suveranului Pontif survine intr-un moment in care romii, multi dintre ei provenind din Romania, sunt acuzati ca ar fi la originea cresterii numarului de infractiuni in numeroase orase din Italia.

In fiecare saptamana, mii de oameni se aduna in Piata Sfantul Petru pentru a asculta predica papala. Printre ei se afla de fiecare data un numar semnificativ de romi, veniti la cersit sau care canta la diverse instrumente, solicitand bani trecatorilor. Pentru multi italieni, acestia au devenit o sursa de iritare, insa, in predica sa de duminica, Papa a ales sa le reaminteasca italienilor de datoria lor crestineasca. “Hristos”, a spus Suveranul Pontif, “ii ajuta din ce in ce mai mult pe romi”. Rugaciunile Papei, in deschiderea primei reuniuni internationale a preotilor si diaconilor romi, au redeschis dezbaterea in Italia asupra resentimentelor puternice impotriva etniei rome, exprimate deschis de o buna parte a populatiei. In unele cercuri, comentariile Papei ar putea starni critici.

De la aderarea Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana, la inceputul anului, mii de romi au descins in orasele italiene, supravietuind fara sa lucreze. La Roma si Milano exista deja bande organizate de imigranti romi din Romania si Bulgaria, formate de multe ori din copii, care fura din buzunare, pentru adultii care le controleaza.