Caporalul Ioan Grosaru, care si-a pierdut viata in timpul unei misiuni de patrulare in Irak, a fost ingropat in satul natal Paiseni, din judetul Suceava.

Slujba religioasa a fost oficiata de un sobor de preoti in frunte cu protopopul de Falticeni, Gheorghe Bradatanu. Sicriul a fost asezat pe un catafalc, inconjurat de militari de la Brigada 15 Mecanizata din Iasi, „Lupii negri", care au indeplinit misiuni in Afganistan. Potrivit MEDIAFAX, la slujba au fost prezenti, pe linga membri ai familiei, prieteni si cunoscuti, secretarul de stat in Ministerul Apararii Cornel Dobritoiu, seful Statului Major al Fortelor Terestre, Teodor Frunzeti, colegi din Timisoara ai militarului ucis si autoritati locale.

Camarazii lui Grosaru, ramasi sa-si indeplineasca misiunea in Irak, au transmis un mesaj care a fost citit in timpul slujbei. Ioan Grosaru a fost inmormintat cu onoruri militare si trei salve de tun linga monumentul eroilor din sat, aflat la poalele dealului pe care este ridicata biserica. Ceremonialul s-a incheiat cu intonarea imnului national.

Caporalul Ioan Grosaru a murit vineri dimineata, in urma exploziei munitiei de la bordul transportorului amfibiu blindat in care se afla in timpul unei misiuni in sudul Irakului. In acelasi accident au fost raniti plutonierul Nicola Danut, sergentul-major Barbu Ilie Adrian, soldatul Popa Sorin Catalin, fruntasul Iovi Marius Traian si sergentul-major Badea Gabriel. Cei sase militari apartin Batalionului 32 Infanterie „Mircea", din Timisoara, dislocat in Irak din luna august 2007.

Militarii se aflau la bordul unui transportor blindat, care a trecut peste un dispozitiv exploziv in timpul unei misiuni de patrulare. Dupa explozie, a inceput evacuarea militarilor aflati la bordul vehiculului. Cinci dintre ei au iesit, insa cind si cel de-al saselea urma sa fie evacuat, munitia de la bordul transportorului a explodat din cauza caldurii, omorindu-l pe loc pe Ioan Grosaru. Caporalul a fost inaintat post-mortem de catre ministrul Apararii la gradul de sublocotenent. Familia militarului va primi 80.000 de euro, reprezentind polita de asigurare, precum si o suta de solde si un ajutor de inmormintare in valoare de 1.250 de lei, platite din bugetul Ministerului Apararii.

Ioan Grosaru era singurul sprijin al familiei sale. In dimineata in care a murit, mama lui plecase la manastire sa se roage pentru el. Militarul mai fusese in misiune in Afganistan, iar familia se temea pentru el.

„Ne-a spus sa nu ne facem griji, ca el va fi la calculatoare, ceva... ca se pricepea la astea. Ne-a mintit ca nu o sa ajunga el in zonele periculoase, ca altii fac treaba asta... Ne-a mintit, ca altfel stia ca nu-l lasam sa plece la razboi, dragul de el...", a povestit sora lui Ioan, Teodora Costache, felul in care acesta i-a convins sa plece in Irak.