VOT LA MOTIUNE - Olteanu, amenintat cu plangere penala
Presedintele executiv al PLD, Gheorghe Flutur, a amenintat ieri ca va depune plangere penala impotriva presedintelui Camerei, Bogdan Olteanu, pentru abuz in serviciu, daca acesta intrerupe sedinta de plen in timpul votului la motiunea de cenzura din cauza celor care voteaza la vedere. Flutur a reiterat ideea ca PLD va vota la vedere, chiar daca Regulamentul prevede clar ca votul la motiune este secret, cu bile. In replica, Olteanu i-a indemnat pe liberal-democrati, spunand ca ar trebui "sa puna mana pe carte si sa invete Regulamentul Parlamentului".


URMARIRE PENALA - Presedintele, fara prerogative
Patru parlamentari PRM au inregistrat la Senat o propunere legislativa pentru modificarea legii privind responsabilitatile ministeriale, a carei principala prevedere il scoate pe seful statului din randul celor care au dreptul sa ceara inceperea urmaririi penale in cazul unui ministru sau fost ministru, acest drept revenind numai Camerei Deputatilor si Senatului. In consecinta, proiectul propune eliminarea alineatelor din Legea responsabilitatii ministeriale care vizeaza infiintarea si functionarea Comisiei speciale de la Cotroceni, iar urmarirea penala a ministrilor va reveni exclusiv Parchetului IICJ, si nu DNA. (Aniela Nine)


REFERENDUM - Amendamentul lui Nicolicea, atacat
Democratii Emil Boc si Daniel Buda au afirmat ieri  ca amendamentul adoptat marti de Comisia juridica la Legea referendumului, conform caruia, daca se stabileste organizarea unui referendum national in aceeasi zi cu alegerile, acestea se amana automat, contravine Constitutiei, iar daca acesta va fi aprobat si de plen, PD va sesiza Curtea Constitutionala. In schimb, vicepresedintele PRM, deputatul Lucian Bolcas, apreciaza ca modificarea Legii referendumului, adoptata marti de Comisia juridica a Camerei Deputatilor, este constitutionala.


EUROALEGERI - PC, PSD, UDMR si PRM au depus listele
PC a depus ieri la BEC lista candidatilor partidului la euroalegeri. Potrivit Mariei Grapini, candidatul aflat pe prima pozitie in lista PC pentru alegerile europarlamentare, conservatorii doresc sa obtina la acest scrutin 7% din voturi si sa trimita in Parlamentul European 2-3 europarlamentari. Tot ieri si-au depus listele UDMR, PRM si PSD, 26 septembrie fiind data-limita. PRM spera sa trimita sapte europarlamentari la Bruxelles, PSD 12 si UDMR doi.