Cei mai multi bani din bugetul UE se duc la tarile occidentale bogate precum Franta, Spania, Italia si Germania.

Tarile bogate din vestul continentului, precum Franta, Italia sau Germania, primesc cei mai multi bani din fondurile comunitare. Asta reiese dintr-un raport financiar publicat recent de Comisia Europeana. Documentul analizeaza modul in care s-a cheltuit bugetul UE pe anul 2006. Potrivit acestui act, Parisul a obtinut cele mai mari fonduri pentru subventionarea fermierilor (aproximativ 20,3% din bugetul alocat acestui sector). Au urmat indeaproape Spania, cu 13,4%, si Germania, cu 13,2 procente. Madridul se afla in fruntea listei de beneficiari ai finantarilor pentru marile proiecte investitionale, cu 17,8% din totalul banilor. Pe locurile urmatoare s-au clasat Italia, care a primit 14 procente, si Germania, cu 13,6 la suta.

Chiar daca nu au absorbit la fel de multi bani ca vechile state comunitare, noii membri UE si-au imbunatatit considerabil performantele in acest domeniu, in ultimii ani. In 2004, cele 10 state est-europene proaspat integrate in Uniune au primit doar 2,4 miliarde de euro din fondurile de la Bruxelles. In 2006 insa, suma a crescut pina la 11,5 miliarde. Tarile estice care au beneficiat cel mai mult de aceste ajutoare sint cele cu o populatie numeroasa. Astfel, Polonia (care are 38,6 milioane de locuitori) a obtinut 5,3 miliarde de euro din fondurile comunitare, fata de doar 1,8 miliarde, cit a primit Ungaria, sau 1,3 miliarde, in cazul Cehiei (populatia ungara e de 9,4 milioane de locuitori, iar cea ceha, de 10,3 milioane). Potrivit raportului CE, ajutoarele europene au o pondere mai mare in Produsul National Brut al noilor membri decit in cazul vechilor tari UE.

Comisarul european pentru buget, Dalia Grybauskaite, a avertizat insa ca tarile estice ar putea primi finantari mai mici pe viitor daca nu dovedesc ca sint capabile sa le asimileze. Ea a atras atentia guvernelor din regiune ca tulburarile politice perpetue afecteaza grav performantele in cheltuirea corecta a banilor. „Nu poti sa o tii din alegeri in alegeri si, in acelasi timp, sa lucrezi cu politicile UE, deoarece acestea din urma sint proiectate pe termen mai lung".

Malta, Slovenia si Ungaria au asimilat cel mai bine banii comunitari, in perioada 2004-2006. Toate au cheltuit intre 66 si 69% din banii disponibili. La polul opus se afla Letonia, cu 45%, si Cipru cu 41%.