Iranul contra SUA, Cuba contra SUA, Iranul contra Israel, SUA contra Iran. Asa au decurs "ostilitatile" in primele zile ale summit-ului ONU.

Presedintele iranian, Mahmud Admadinejad, a sustinut un discurs virulent de la tribuna ONU, critic
Iranul contra SUA, Cuba contra SUA, Iranul contra Israel, SUA contra Iran. Asa au decurs "ostilitatile" in primele zile ale summit-ului ONU.

Presedintele iranian, Mahmud Admadinejad, a sustinut un discurs virulent de la tribuna ONU, criticand SUA si alte mari puteri pentru saracia din lume si pentru rele intentii fata de tara sa. De asemenea, el a spus ca, din punctul sau de vedere, dosarul nuclear al Teheranului "este inchis". Presedintele SUA, George W. Bush, a lipsit din sala pe durata interventiei omologului sau iranian, purtatorul de cuvant al Casei Albe spunand ca republicanul "a avut lucruri mai importante in agenda". La randul lor, membrii delegatiei Cubei au parasit sala in timp ce Bush si-a sustinut discursul, cu ajutorul transcrierii fonetice a unor nume "dificile" precum Nicolas Sarkozy sau Mauritania. Nu in ultimul rand, Ahmadinejad a refuzat sa raspunda, la conferinta de presa, la o intrebare pusa de un jurnalist din Israel.


DOSARE GRELE. Pe aceste fronturi s-au dus principalele batalii de la tribuna ONU, pe fondul incercarilor mai-marilor lumii de a se pune de acord asupra unor dosare importante: problema provinciei Kosovo, dosarul nuclear iranian, admiterea altor patru state in Consiliul de securitate. O declaratie interesanta a facut si presedintele polonez. Lech Kaczynski s-a pronuntat in favoarea sporirii puterii NATO si a extinderii spre est a Aliantei. Statele pe care Polonia ar dori sa le vada in NATO sunt Republica Moldova, Ucraina, Georgia si Azerbaidjan.


O alta problema pe care mai multe state, in frunte cu Marea Britanie, incearca sa o introduca pe agenda discutiilor este situatia din statul asiatic Myanmar (fosta Birmania). Junta militara care conduce cu o mana de fier din anul 1988 a intervenit in forta asupra demonstrantilor, in principal calugari budisti, care protesteaza in capitala Rangoon in favoarea democratiei. Autoritatile i-au imprastiat pe manifestanti cu gloante de cauciuc, bastoane si gaze lacrimogene. Atacul s-a soldat cu cel putin o victima.






Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.