Corpurile sotilor erau asezate unul langa celalalt, iar alaturi se aflau mai multe biletele de adio adresate rudelor si prietenilor. Sotia filosofului, Dorine, suferea de o boala incurabila de mai multi ani, care se inrautatise considerabil in ultimele zile.
Cronica unei morti anuntate
"Lettres a D. Histoire d'un amour" (Scrisori catre D. Istoria unei iubiri), aparut in septembrie 2006, este ultimul volum al filosofului André Gorz. El a ales sa paraseasca aceasta lume alaturi de iubita lui sotie. "Ne-ar placea ca nici unul din noi sa nu-i supravietuiasca celuilalt. Ne-am spus ca, daca prin absurd, vom avea sansa unei alte vieti, sa pasim in aceasta impreuna". Acesta este finalul volumului mai sus mentionat.
Apropiatii spun ca André Gorz a scris aceasta carte plangand si ca a dorit sa puna in ea toata dragostea si recunostinta pe care le nutrea pentru Dorine. Se mai spune ca in amurgul unei rasunatoare cariere de filosof si jurnalist, André Gorz nu se gandea decat la ea, la sotia sa, care l-a sustinut, neconditionat, ani de-a randul din umbra.
Reperele biografice ale lui Dorine sunt extrem de sarace, dar presa franceza scrie ca, de la un moment dat, destinele sotilor Gorz se contopesc perfect. Ea s-a aflat intotdeauna acolo unde s-a aflat si el.
Nascut la Viena in februarie 1923 dintr-un tata evreu si o mama catolica, Gérard Horst (numele filosofului din certificatul de nastere) a fost trimis in 1939 sa studieze chimia la liceul catolic din Lausanne, Elvetia. Aici l-a cunoscut in 1946 pe Jean-Paul Sartre venit sa sustina o conferinta. Intalnirea cu acesta va determina formarea sa intelectuala ulterioara.
Debuteaza ca traducator de romane americane la o editura elvetiana si isi publica primele articole intr-un ziar al miscarii cooperatiste.
In 1949 se muta la Paris, unde isi face adevaratul debut jurnalistic sub pseudonimul Michel Bosquet si unde il cunoaste pe Jean-Jacques Servan-Schreiber care, in 1955, il recruteaza ca jurnalist economic la L'Express.
In 1964 devine unul dintre fondatorii "Le Nouvel Observateur", pentru care va continua sa scrie multa vreme sub pseudonimul Michel Bosquet.
Primul sau eseu "Le Traitre" (publicat in 1955) este prefatat de insusi Jean-Paul Sartre. André Gorz este astazi considerat unul dintre principalii reprezentanti ai ecologiei politice si anticapitalismului, fiind semnatarul unor lucrari de referinta precum "Ecologie et politique", "Ecologie et liberté", "Adieux au prolétariat" si "Métamorphoses du travail".
Dorine, de origine britanica, i-a devenit sotie in 1949. Dupa pensionarea lui Gorz, in 1983, pentru a se dedica sotiei a carei sanatate dadea semene de subrezeala, cuplul s-a retras la Vosnon, la casa lor de vacanta. Inainte cu cateva zile de producerea tragediei, André Gorz i-a marturisit unei prietene ca este disperat de agravarea starii de sanatate a sotiei.
"Tocmai ai implinit 82 de ani. Esti inca frumoasa, gratioasa si atragatoare. Se implinesc 58 de ani de cand suntem impreuna si te iubesc mai mult decat oricand. M-am reindragostit de tine inca o data si port in mine un gol imens ca ne mai putem tine strans in brate. Prezenta ta a fost decisiva in alcatuirea unei opere care nu poarta decat un nume, desi a fost rodul muncii noastre impreuna", mai scrie André Gorz in "Lettre a D. Histoire d'un amour".
Profund afectat de tragica disparitie, presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, a dorit sa salute "destinul unic" al regretatului filosof, pe care l-a calificat drept "o mare figura a stangii intelectuale franceze si europene" care "a analizat in profunzime, intreaga sa viata, atat socialismul, cat si capitalismul". Totodata, Sarkozy a rememorat faptul ca acest "mare spirit", care s-a stins la varsta de 84 de ani, a "fost fondatorul unui important curent ecologic la inceputul anilor '70".