Un fals grosolan
In urma analizarii celor doua fisiere electronice, cu ajutorul unor programe de editare foto, se poate observa foarte clar ca semnatura adjunctului SRI Coldea, impreuna cu stampila (de fapt, urmele unei stampile), a fost
Un fals grosolan
In urma analizarii celor doua fisiere electronice, cu ajutorul unor programe de editare foto, se poate observa foarte clar ca semnatura adjunctului SRI Coldea, impreuna cu stampila (de fapt, urmele unei stampile), a fost adaugata ulterior peste textul semnat de generalul Stanciu.
De asemenea, este foarte interesant si faptul ca, dupa dezvaluirile facute de Mugur Ciuvica in presa, cel putin in ceea ce priveste existenta "Grupului de Evidenta", reprezentantii SRI nu au negat existenta "Grupului", lasand impresia ca se eschiveza. Astfel, Serviciul Roman de Informatii s-a multumit cu difuzarea unui comunicat prin intermediul caruia preciza ca se fac "verificari interne". Avand in vedere cele de mai sus, dar si faptul ca modificarile fisierelor digitale se pot observa usor, este foarte interesant de aflat cine a avut interesul sa plaseze documentele pe piata si cu ce scop. Iar, cea mai plauzibila explicatie presupune faptul ca, prin intermediul unor materiale "prelucrate" digital, s-a incercat compromiterea lui Mugur Ciuvica si a GIP.
Metoda "Copy-Paste"
Cele doua documente publicate de Mugur Ciuvica si Grupul de Investigatii Politice au fost distribuite presei in format electronic, sub forma de fotografii, arhivate in ".jpg". Datorita acestui fapt, cu ajutorul unor softuri de editare si vizualizare accesibile oricarui utilizator, se poate verifica autenticitatea.
Mai precis, in cazul in care cineva intentioneaza sa modifice o fotografie, este foarte simplu sa se descopere "prelucrarea". Cateva "click"-uri de mouse sau cateva comenzi din tastatura sunt suficiente sa desluseasca problema.
Bineinteles, este vorba despre modificari evidente ale fotografiilor, mai precis, prelucrari grosolane, pe care le poate face orice posesor de computer care poseda cunostinte minime de utilizare a programelor de baza.
Semnatura lui Coldea, incompleta
In cazul de fata, reporterii ZIUA au reusit sa descopere modificarile prin intermediul programelor de editare foto existente in redactie. Lucru confirmat si de catre specialistii IT.
Astfel, la o simpla analiza se poate observa ca, in cazul "documentului" care contine semnatura adjunctului directorului SRI Florian Coldea, fisierul foto a fost modificat. Mai exact, stampila serviciului, semnatura si data fac parte dintr-un alt fisier digital. Este vorba despre un segment "decupat" si plasat peste un altul. Metoda de depistare a falsului este foarte simpla. Cele doua documente pot fi descarcate in format ".jpg" de pe pagina de Internet a Grupului de Investigatii Politice. In cazul in care se modifica contrastul fotografiilor, se poate vedea foarte clar ca semnatura lui Coldea a fost "lipita", iar una dintre buclele semnaturii este taiata.
Mugur Ciuvica: "Am incredere foarte mare in sursa acestor documente"
Din punctul de vedere al dezvaluirilor care le-a facut de-a lungul vremii, se poate spune ca Ciuvica are surse foarte bune in aceste medii. In aceasta situatie se pune intrebarea daca facsimilele prezentate de presedintele GIP, referitoare la activitatea Grupului de Evidenta din SRI, sunt autentice sau, plecand de la fragmente autentice, au fost falsificate.
Ieri, l-am invitat in redactia Ziarului ZIUA pe Mugur Ciuvica pentru a-i arata falsurile sesizate de reporterii ZIUA in cele doua documente pe care acesta le-a pus la dispozitia presei in cursul zilei de 23 septembrie a.c. Presedintele GIP ne-a declarat ca are foarte mare incredere in sursa care i-a dat aceste documente. Inseamna ca nu este prima oara cand respectiva sursa i-a livrat informatii din interiorul serviciilor secrete. Exista posibilitatea ca respectiva sursa sa fi fost si ea intoxicata fara stiinta ei sau, tocmai pentru ca devenise o persoana credibila pentru Ciuvica, sa fi fost fortata sa-l intoxice pe presedintele GIP cu documentele respective pentru ca acesta sa-si piara din credibilitate in cazul unor dezvaluiri de senzatie pe care Ciuvica le va face in viitorul apropiat.
"Este interesant ce spuneti dumneavoastra (referitor la autenticitatea documentelor-n.r.), dar sunt chestiuni tehnice la care eu nu ma pricep absolut deloc. Ce va pot spune eu sunt doua lucruri: am incredere foarte mare in sursa acestor documente si am convingerea ca documentele sunt absolut reale. In legatura cu posibilitatea unei intoxicari, v-as atrage atentia ca este posibil ca dumneavoastra (Ziarul Ziua-n.r.) sa fiti victima unei intoxicari", ne-a declarat Mugur Ciuvica.
Ghimpe in coasta Cotrocenilor
Mugur Ciuvica, presedintele Grupului de Investigatii Politice (GIP), a prezentat in numeroase randuri diferite documente privind unele activitati desfasurate de serviciile secrete din Romania. Daca ar fi sa amintim numai cateva, enumeram dezvaluirile transcrierilor convorbirilor telefonice ale unor politicieni in dosarul contrabandei cu tigari de pe Clisura Dunarii. Ciuvica a prezentat in luna iulie 2007 mai multe documente cu transcrieri ale convorbirilor telefonice inregistrate de Serviciul Roman de Informatii - U.M. 0653 Resita la cererea Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) din Parchetul General in dosarul Contrabandei cu tigari de pe Clisura Dunarii, precum si declaratii ale martorilor din acest dosar. Potrivit presedintelui GIP, aceste documente demonstrau ca Partidul Democrat este tratat preferential de Politie si Parchet, anchetele referitoare la membrii partidului lui Traian Basescu oprindu-se la nivelul primarului de comuna. Potrivit documentelor pe care Mugur Ciuvica le-a dat publicitatii, contrabandistii, in convorbirile telefonice inregistrate de Parchet, si martorii, in declaratiile date in fata anchetatorilor, sustineau ca Vasile Blaga, Constantin Duvac si Sorin Frunzaverde i-au protejat pe contrabandisti.
Dezvaluiri despre Basescu
Cu alta ocazie, Ciuvica a venit in fata ziaristilor cu facsimilele corespondentei interne din cadrul Ministerului Apararii Nationale (MApN) din 2004, in urma careia MApN a transmis CNSAS o adresa in care confirma faptul ca Traian Basescu a fost colaborator al Directiei a IV-a a Securitatii (Contrainformatiile Militare), respectiv: adresa nr. DGZ- S/92 din 28 iulie 2004, trimisa de generalul locotenent Gheorghe Rotaru, seful DGIA, generalului de brigada dr. Gheorghe Nicolaescu, seful Directiei Siguranta Militara (prin aceasta adresa se solicita identificarea in arhiva MApN a documentelor care privesc colaborarea lui Traian Basescu cu Securitatea); raportul olograf al sefului Departamentului Arhiva din cadrul Directiei Siguranta Militara, Marin Deaconu, cu privire la identificarea documentelor referitoare la colaborarea lui Traian Basescu cu Securitatea; adresa nr. 0860 din 16 august 2004, trimisa de generalul de brigada dr. Gheorghe Nicolaescu, seful Directiei Siguranta Militara, generalului locotenent Gheorghe Rotaru, seful DGIA. Adresa confirma colaborarea lui Traian Basescu cu Directia a IV a Securitatii (Contrainformatiile Militare). Potrivit Adresei, "in evidenta depozitului de arhiva se afla "Registrul-jurnal pentru evidenta retelei informative a Comandamentului Marinei Militare Constanta", inventariat la numarul 39/1972. Din studiul acestuia a rezultat ca BASESCU TRAIAN, nascut la data de 04.11. 1951, a fost colaborator al organelor de contrainformatii militare, pe timpul cat era elev al Institutului de Marina, avand dosarul personal nr. 3990/09.11.1973. Dosarul personal cu numarul de mai sus a fost transferat la Inspectoratul judetean Constanta al Ministerului de Interne, cu adresa nr. 00151392/29.09.1976".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.