Pestele bogat in acizi grasi omega-3 contribuie la re­ducerea riscului de diabet juvenil (tip I), demonstrea­za un stu­diu efectuat de specialisti de la Universitatea din Colorado Diabetul juvenil insulinodependent afecteaza in special tinerii si se caracteri­zea­za prin degradarea ce­lu­le­lor pancreasului, numite insule pro­­du­­catoare ale hormonului insuli­nei. Este o boala controlabila, insa in­cu­ra­bila. Rezultatele preliminare pu­bli­cate la 26 septembrie in Journal of the American Medical Associati­on sustin ca dieta bogata in acizi grasi omega-3 din anumite specii de peste di­minueaza pericolul de diabet de tipul I. Potrivit cercetatorilor, desi cau­­za principala a acestei boli este inca necunoscuta, totusi ei sustin ca factorii genetici si de mediu influ­en­­teaza in mod considerabil aparitia diabetului. Acest studiu a fost efectuat intre 1994 si 2006, pe un lot de 1.770 de copii care prezentau un risc major de diabet tip I. Acesti copii au fost monitorizati in medie 6,2 ani. De asemenea, a fost urmarita evolutia ce­lulelor pancreatice in relatie cu con­sumul de acizi grasi omega-3. Analiza informatiilor colectate de-a lungul anilor arata ca dieta bogata in acizi grasi omega-3 reduce cu 55% ris­cul de diabet de tip I la copiii care pre­zinta o predispozitie genetica, sub­liniaza doctorul Jill Norris, au­torul principal al studiului.   DIETA. Principala sursa natu­rala de acizi grasi omega-3 o re­pre­zinta pestele oceanic: tonul, herin­gul, codul, macroul. La ora actuala, dia­be­tul reprezinta una dintre ame­nin­tarile majore la sanatatea copiilor din intreaga lu­me. Incidenta este de sub 1 la 100.000 de copii in China si de 36,8 la 100.000 de copii in Finlanda. In tara noastra, diabetul juvenil inre­gistreaza o incidenta medie, dar cu o tendinta clara de crestere.