Camera Deputatilor a adoptat un raport al unei subcomisii speciale care contesta legalitatea retrocedarii Castelului Bran. Statul risca un proces la Washington.

Raportul a intrunit 159 de voturi pentru (PSD, PD, PRM, PC si PLD), 56 contra (PNL, UDMR si minoritati) si patru abtineri. Adoptarea raportului nu inseamna automat anularea retrocedarii. Conform procedurilor, documentele subcomisiei se trimit Guvernului, Parchetului General si Curtii Constitutionale, aceste institutii urmind sa analizeze eventuale ilegalitati ce au fost savirsite in timpul procesului de retrocedare a Castelului Bran. In termen de 30 de zile, cele trei institutii ar trebui sa informeze Camera Deputatilor daca vor lua in considerare raportul subcomisiei de ancheta, a carui principala concluzie e ca retrocedarea s-a facut prin incalcarea Constitutiei si legislatiei in vigoare. Doar in situatia in care institutiile statului vor stabili ca au existat ilegalitati in procedura de retrocedare, abia atunci se va pune problema rediscutarii sau chiar a anularii acesteia.

Ministrul Culturii, Adrian Iorgulescu, a reiterat, dupa vot, ca retrocedarea a fost legala si ca „nu este opozabila ministerului, deoarece decizia de retrocedare a fost semnata de directorul muzeului de la Bran".

O reactie imediata a venit si din partea avocatului Casei de Habsburg (beneficiara retrocedarii - n.a.), Corin Trandafir, acesta mentionind ca „decizia Camerei este una politica", el atentionind ca noii proprietari ai Branului ar putea da statul in judecata, urmind a cere despagubiri de 150 de milioane de euro. „Cel mai probabil, ne vom adresa Centrului International pentru Dispute Comerciale de la Washington, iar daunele solicitate de noi se pot ridica pina la 150 de milioane de euro. Avem un acord semnat cu SUA pentru protejarea dreptului de proprietate, iar ceea ce a votat Parlamentul astazi (ieri - n.r.) e acelasi lucru cu exproprierea. Decizia aduce a spatiu ex-sovietic, iar Parlamentul nu intelege ca niste copii isi mostenesc mama", afirma avocatul Casei Regale.