Romania se afla inca pe ultimul loc din Europa la capitolul coruptie, se arata in raportul prezentat ieri de organizatia nonguvernamentala Transparency International (TI).

Studiul realizat in 180 de state ale lumii arata de asemenea ca tara noastra ocupa locul 69 in clasamentul statelor analizate, la egalitate cu statul african Ghana. Punctajul obtinut de Romania pentru anul 2007 este de 3,7, pe o scara de la zero la zece, unde zero indica un nivel inalt al coruptiei percepute, iar zece nivelul minim al acesteia.


CONCLUZII. TI a criticat scandalurile legate de "o aparenta implicare a Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) in lupta politica" si a sustinut ca asemenea aspecte pot duce la o pierdere importanta a credibilitatii.

Potrivit concluziilor, Romania "si-a indeplinit doar formal angajamentele luate pentru integrarea in UE", iar cercetarea de catre DNA a unor cazuri de mare coruptie nu reprezinta o garantie ca acestea vor fi  confirmate de condamnari.

ONG-ul a mai remarcat ca, in continuare, conducerea Parchetului General poate fi numita sau revocata de Executiv si a reprosat "modul neunitar" in care Consiliul Superior al Magistraturii isi desfasoara activitatea.  

Raportul a sesizat totusi ca rezultatul din acest an este cel mai bun realizat de tara noastra incepand cu anul 1997. Se observa, de asemenea, si faptul ca din anul 2002, cand, potrivit TI, ne-am aflat la cel mai jos nivel (sub 3), Romania a crescut constant pana acum, desi nu suficient de rapid pentru a depasi Bulgaria sau Turcia.

Pe primul loc din clasamentul celor 180 de tari se afla Danemarca, Finlanda si Noua Zeelanda, care cu 9,4 puncte aproape au atins perfectiunea in privinta gradului de perceptie a coruptiei. Pe ultimele locuri in topul coruptiei se afla Birmania si Somalia, cu cate 1,4 puncte.