Doua rapoarte privind activitatea procurorilor anticoruptie, Freedom House si CSM, intocmite la distanta de doi ani de echipe de inspectie diferite nu doar ca si componenta ori ca specializare, ci mai ales din punct de vedere al legitimitatii, nasc l
Doua rapoarte privind activitatea procurorilor anticoruptie, Freedom House si CSM, intocmite la distanta de doi ani de echipe de inspectie diferite nu doar ca si componenta ori ca specializare, ci mai ales din punct de vedere al legitimitatii, nasc la fel de multe controverse si contestatii.

Celebrul Raport Freedom House (FH), elaborat in urma auditului independent al rezultatelor si impactului generate de Strategia Nationala Anticoruptie 2001-2004, pe baza careia fostul ministru de Justitie, Monica Macovei, a purces la infaptuirea reformei in justitie, a fost intocmit de o echipa de consultanti formata din 11 persoane fizice. Expertii nu au avut calitatea de magistrati, majoritatea neavand studii juridice, experienta si nici expertiza de specialiate. Conditiile impuse de organizatorul licitatiei pentru acest audit, in ceea ce priveste consultanta si cercetarea juridica au fost de minimum trei ani experienta pe probleme de drept penal si reforma sistemului judiciar si cinci lucrari de activitate specifica. Adica de analiza si evaluare a aspectelor de ordin legislativ si institutional. Raportul privind activitatea Parchetului National Anticoruptie (PNA), azi denumit Directia Nationala Anticoruptie (DNA), a fost aspru criticat de specialistii in drept penal, de reprezentanti ai PNA si Parchetului de langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) - care ar fi fost abilitat, prin Inspectia Judiciara, sa efectueze un control. Criticii au identificat printre lacune faptul ca autorii raportului nu erau familiarizati cu legislatia romana, ca au fost analizate dosare aflate pe rolul instantelor sau in procedura de urmarire penala de la PNA, lucru interzis de legislatia romana. La doi ani distanta, raportul intocmit de Inspectia Judiciara a CSM este si el criticat de seful DNA, Daniel Morar, care ataca profesionalismul membrilor echipei de inspectori ai sectiei condusa de procurorul Doru Florin Tulus, pentru "maniera partinitoare" si "lipsa de metodologie si echilibru" in intocmirea raportului.


AcuZE DNA
"Se poate observa discrepanta dintre maniera echilibrata si sobra a evaluarii celorlalte doua sectii din cadrul DNA,
comparativ cu maniera partinitoare in care a fost evaluata Sectia de combatere a infractiunilor conexe infractiunilor de coruptie"
Daniel Morar, seful DNA


ACUZE PNA
"Auditul a fost realizat de trei experti ai FH, care au dovedit lipsa de profesionalism, manifestand o evidenta tenta impotriva PNA. Erau poeti, filologi, fara notiuni de procedura penala si ce inseamna
circuitul unui dosar"
Adrian Miclescu, fost procuror general al PNA



Cei 11 consultanti Freedom House
Coordonatorul de proiect Jennifer Windsor este director executiv al Freedom House si a detinut diverse pozitii de conducere in cadrul USAID; economistul Alena Ledeneva, cu studii la Universitatea Novosibirsk (1986), avand ca domeniu de expertiza economia rusa post-sovietica; specialistul in management public Thomasz Anunsiewicz este de fapt consilier pentru drepturile omului si guvernare democratica al UNDP, Bratislava; sociologul Thomas Gerard Gallagher are ca domenii de expertiza conflictele interetnice si tranzitia la democratie, nationalismul si rolul etnicitatii in Balcani (in particular Romania); Laura Oana Stefan, numita in 2005, director in Ministerul Justitiei, la Directia pentru Relatia cu Ministerul Public si de Prevenire a Criminalitatii si a Coruptiei; consultant reforma judiciara Dan Florentin Visoiu, avocat licentiat in SUA si membru fondator la Romanian Think Tank si colaborator SAR, consultant in domeniul economic; consultant reforma judiciara Ruxandra Costache, asistent univ. Universitatea din Bucuresti, disciplina: "Drept International Public", fost consilier personal al ministrului Valeriu Stoica, consilier juridic USAID; consultant reforma judiciara Isabela Marilena Atanasiu, consultant european in domeniul legilor concurentei; consultant reforma judiciara, Bogdan Vetrici Soimu, inscris in noiembrie 2000 ca avocat stagiar in Baroul Bucuresti; Suzana Dobre, asistentul coordonator proiect, director executiv SAR, absolventa a Facultatii de Psihologie, expertiza in pensionarea anticipata; Razvan Stan, sociolog, analist SAR; sociologul Laura Simionescu, coordonator de programe tot la SAR, studii despre impactul mass-media in campania electorala si specialistul IT Alexandru Tudose.


"Inspectia judiciara a CSM, in afara dubiului"Echipa care a controlat DNA este formata din sapte procurori inspectori din cadrul Serviciului Inspectie Judiciara pentru procurori, coordonata de doamna Tamara Manea, potrivit CSM. "Inspectorii au vechimi de magistrati cuprinse intre 13 ani si patru luni si 35 de ani si patru luni. Au devenit inspectori incepand cu anul 2005. Majoritatea a detinut functii de conducere in cariera profesionala si a dobandit si exercitat abilitati manageriale in decursul carierei. Unii dintre ei sunt doctori in Drept sau master in stiinte penale si criminalistice. Nu are relevanta numele inspectorilor, deoarece in momentul in care se intocmeste raportul de activitate de procurorii anume desemnati la control, materialul intocmit de ei este discutat in Sectia pentru procurori, singura abilitata sa se pronunte cu privire la hotararea care trebuie adoptata in urma constatarilor inspectorilor", ne-a declarat purtatorul de cuvant al CSM, judecatoarea Cecilia Morariu.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.