Pentru o zi, Sibiul a devenit un camp de batalie delicios. Doi bucatari din Liverpool, oras care anul viitor va prelua stafeta de capitala culturala europeana, si zece gastroÂnomi romani s-au intrecut marti in bucate traditionale. C
Pentru o zi, Sibiul a devenit un camp de batalie delicios. Doi bucatari din Liverpool, oras care anul viitor va prelua stafeta de capitala culturala europeana, si zece gastroÂnomi romani s-au intrecut marti in bucate traditionale. Consiliul Britanic a vrut sa le arate sibienilor si turistilor aflati in oras ca englezii si roÂmanii pot dialoga foarte simÂplu prin intermediul bucatelor. Asa incat i-a adus pe maestrii in arÂta culinara Paul Askew si Brian Mellor. Pentru opt dintre bucatarii roÂÂ- maÂni a fost un prilej deosebit de a arata ceea ce stiu. S-au intrecut pentru un premiu deosebit: un stagiu de pregatire de o saptamana la Liverpool, in restaurantul lui Paul Askew. SarÂcina lor a fost destul de grea. In priÂma faza au avut de preparat un apeÂritiv din branzeturi traditionale din Sibiu, un fel de baza din pui si un deÂsert de casa de asemenea specific loÂcului. Dintre acestiau au ramas doar patru care au concurat pentru sapÂtamana la Liverpool. Toti au trebuit sa gateasca aceeasi reteta, furÂniÂzata de Paul Askew. Au contat: raÂpiditatea, inÂdeÂmanaÂrea, modul de aranjare pe farfurie. Din acest peisaj nu putea lipÂsi un mare gurmand, ambaÂsaÂdorul Marii Britanii la BuÂcuÂresti, Robitat Barnett. Alaturi de el au mai juÂriÂzat Mircea Dinescu (preÂseÂdinte al AcadeÂmiei de GasÂÂtronomie din RomaÂnia), DuÂmitru BuÂrÂtea (presedintele Asociatiei NaÂtioÂnale a BucatariÂlor si Cofetarilor din Turism din RomaÂnia), Elisabeth Luard, Lesley Mackley (autoare de carti de bucate), Nicolae Tureanu (maestru in arta culinaÂra) si cei doi maestri englezi in arta culinaÂra. Dupa 45 de minute in care cei paÂtru bucatari romani au gatit reteta lui Paul, a fost momentul puÂbÂliÂÂcului. Cei care au trecut pe la locul de desÂfasurare a evenimentului au putut degusta din delicatesele pregatite. Pe un ecran urias, puÂblicul a puÂtut urmari ce se inÂtamÂpla in buÂcaÂtaÂrÂie. Cei doi bucatari enÂgleÂzi si cei doi roÂmani - Nicolae Tureanu si Nicolae DraÂghiciu - au incercat sa conÂvinga auÂdienta ca mancarea din taÂra naÂtaÂla este cea mai buna. EnÂgleÂzii s-au foÂlosit de un mistret pe care l-au aseÂzonat cu sos de rubarbura, iar roÂmanii - de un berbecut cu garÂniÂtuÂra de dovleac. Pana la urma a castiÂgat publicul care a degustat doua feÂluri de mancare delicioase. SPECTACOL. Dupa acest festin, ambasadorul Marii Britanii a anuntat castigatorul stagiului de pregatire la Liverpool. Elena Bozdoc este cea care va face schimb de experienta cu britanicul Paul Askew. Apreciere "Se vede un progres al bucatariei romanesti. Gusturile create de bucatari sunt deosebite, dar mai trebuie lucrat la prezentare. Cred ca aici sunteti in urma cu aproape zece ani, insa bucatarii pe care i-am vazut astazi sunt plini de talent si au pasiune" Paul Askew,bucatar englez
Despre autor: