Pentru o zi, Sibiul a devenit un camp de batalie delicios. Doi bucatari din Liverpool, oras care anul viitor va prelua stafeta de capitala culturala europeana, si zece gastro­nomi romani s-au intrecut marti in bucate traditionale. C
Pentru o zi, Sibiul a devenit un camp de batalie delicios. Doi bucatari din Liverpool, oras care anul viitor va prelua stafeta de capitala culturala europeana, si zece gastro­nomi romani s-au intrecut marti in bucate traditionale. Consiliul Britanic a vrut sa le arate sibienilor si turistilor aflati in oras ca englezii si ro­manii pot dialoga foarte sim­plu prin intermediul bucatelor. Asa incat i-a adus pe maestrii in ar­ta culinara Paul Askew si Brian Mellor. Pentru opt dintre bucatarii ro­­- ma­ni a fost un prilej deosebit de a arata ceea ce stiu. S-au intrecut pentru un premiu deosebit: un stagiu de pregatire de o saptamana la Liverpool, in restaurantul lui Paul Askew. Sar­cina lor a fost destul de grea. In pri­ma faza au avut de preparat un ape­ritiv din branzeturi traditionale din Sibiu, un fel de baza din pui si un de­sert de casa de asemenea specific lo­cului. Dintre acestiau au ramas doar patru care au concurat pentru sap­tamana la Liverpool. Toti au trebuit sa gateasca aceeasi reteta, fur­ni­zata de Paul Askew. Au contat: ra­piditatea, in­de­mana­rea, modul de aranjare pe farfurie. Din acest peisaj nu putea lip­si un mare gurmand, amba­sa­dorul Marii Britanii la Bu­cu­resti, Robitat Barnett. Alaturi de el au mai ju­ri­zat Mircea Dinescu (pre­se­dinte al Acade­miei de Gas­­tronomie din Roma­nia), Du­mitru Bu­r­tea (presedintele Asociatiei Na­tio­nale a Bucatari­lor si Cofetarilor din Turism din Roma­nia), Elisabeth Luard, Lesley Mackley (autoare de carti de bucate), Nicolae Tureanu (maestru in arta culina­ra) si cei doi maestri englezi in arta culina­ra. Dupa 45 de minute in care cei pa­tru bucatari romani au gatit reteta lui Paul, a fost momentul pu­b­li­­cului. Cei care au trecut pe la locul de des­fasurare a evenimentului au putut degusta din delicatesele pregatite. Pe un ecran urias, pu­blicul a pu­tut urmari ce se in­tam­pla in bu­ca­ta­r­ie. Cei doi bucatari en­gle­zi si cei doi ro­mani - Nicolae Tureanu si Nicolae Dra­ghiciu - au incercat sa con­vinga au­dienta ca mancarea din ta­ra na­ta­la este cea mai buna. En­gle­zii s-au fo­losit de un mistret pe care l-au ase­zonat cu sos de rubarbura, iar ro­manii - de un berbecut cu gar­ni­tu­ra de dovleac. Pana la urma a casti­gat publicul care a degustat doua fe­luri de mancare delicioase.   SPECTACOL. Dupa acest festin, ambasadorul Marii Britanii a anuntat castigatorul stagiului de pregatire la Liverpool. Elena Bozdoc este cea care va face schimb de experienta cu britanicul Paul Askew.     Apreciere "Se vede un progres al bucatariei romanesti. Gusturile create de bucatari sunt deosebite, dar mai trebuie lucrat la prezentare. Cred ca aici sunteti in urma cu aproape zece ani, insa bucatarii pe care i-am vazut astazi sunt plini de talent si au pasiune" Paul Askew,bucatar englez


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.