CE BEM, CE MANCAM
Copiii, cu exceptia celor supraponderali si obezi, pot consuma produsul fara probleme. Parintii nu trebuie sa uite insa ca este necesar ca dieta micutilor sa fie foarte variata, pentru a aduce organismului tot ce are nevoie.


Miodowy Cheerios sunt cereale pentru micul dejun care se adreseaza in special copiilor. Ambalajul frumos colorat e facut parca sa ii atraga pe copii. Inainte de a hotari daca produsul este bun pentru cei mici trebuie sa citim cu atentie ce scrie pe eticheta. Ingredientele enumerate sunt: "cereale 62% (faina integrala din ovaz 15,3%, faina integrala din grau 15,3%, faina integrala din orz 13,6%, faina integrala din orez 10,7%, gris integral din porumb 7,1%), zahar, miere 4,1%, amidon din grau, sirop de zahar brun partial invertit, migdale 1,5%, sare, ulei vegetal, corector de aciditate (fosfat trisodic E 339), antioxidant (extract bogat in tocoferol E 306), aroma, vitamine (vitamina C E 300, niacina, acid pantotenic, vitamina B6, riboflavina (vitamina B2) E 101, tianina (vitamina B1), acid folic, vitamina B12) si minerale (calciu, fier). Poate contine gluten. Poate contine urme de arahide si lapte". Valorile nutri-tionale medii pentru 100 g de produs sunt: "valori energetice 1.590 kj/375 kcal, proteine 7,0 g, glucide: 78,5 g din care zaharuri 35,1 g, lipide 3,2 g, din care saturate: 0,8 g, fibre 5,2 g, sodiu: 0,5".


ANALIZA. Miodowy Cheerios este un produs de tip cereale de mic dejun cu un profil nutritional dezechilibrat cu un exces de glucide cu absorbtie lenta si rapida, explica profesorul Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare. Produsul are o densitate energetica ridicata - 375 kcal/100 g. Contine o sursa de fier de natura neprecizata (hemic, nehemic sau anorganic).


CONCLUZII. Produsul poate fi consumat in contextul unei diete echilibrate si diversificate de toate categoriile de consumatori, cu exceptia persoanelor cu intoleranta la gluten. De asemenea, suferinzii de diabet il vor consuma numai cu avizul medicului. Persoanele cu alergie la migdale si la arahide si cu intoleranta la lactoza vor testa produsul inainte de a-l consuma. Persoanele care au contraindicatii pentru consumul de fier vor evita cerealele. Supraponderalii si obezii il vor consuma cu moderatie.


PrecizariRubrica "Ce bem, ce mancam" se adreseaza persoanelor care doresc sa afle ce contin alimentele si bauturile consumate zilnic si efectele lor asupra sanatatii. Cititorii isi pot exprima opiniile la numerele de telefon 021.318.20.37; 021.318.20.43. De asemenea ne puteti trimite parerile si sugestiile dumneavoastra cu privire la alimentele consumate zilnic la numarul de fax 021.318.20.35 sau pe e-mail bundeconsum@ jurnalul.ro. Daca sunteti interesat de caracteristicile vreunui produs alimentar, indiferent de natura sa, expediati pe adresa redactiei (Piata Presei Libere numarul 1-3, corp D, Sector 1, Bucuresti) eticheta acestuia pentru a fi "analizata" de specialistul nostru. Ca modalitate de lucru, precizam ca profesorului doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, ii prezentam compozitia produsului si datele nutritionale preluate de pe eticheta acestuia, fara a i-l prezenta.