Liderul iranian a provocat risul tinerilor de la Universitatea Columbia, sustinind ca in tara sa „nu exista homosexuali, ca aici la voi".

Presedintele Iranului, Mahmud Ahmadinejad, a participat luni dupa-amiaza la o controversata intilnire cu studentii Universitatii Columbia, la invitatia rectorului acesteia, Lee Bollinger. In fata ecranului urias instalat in campus pentru a putea fi urmarita dezbaterea, s-au inghesuit multimi intregi, iar cele 700 de bilete pentru participarea la eveniment s-au epuizat aproape instantaneu.

In cuvintul de deschidere, Bollinger nu s-a sfiit sa il caracterizeze pe Ahmadinejad drept un dictator crud. Referindu-se la precedentele declaratii ale presedintelui, conform carora Holocaustul nu ar fi avut loc la nivelul la care sustine Occidentul, rectorul s-a adresat liderului iranian: „Ori incercati sa ne provocati, ori sinteti incredibil de neinstruit". Ahmadinejad a replicat declarind ca este vorba de o insulta din partea cuiva care l-a invitat la o dezbatere. Presedintele, vadit enervat, a intrebat de ce problema Holocaustului nu se supune regulilor dreptului la libera exprimare, iar cercetatorii care il contesta se afla in inchisori occidentale. El a sustinut ca vrea doar ca mai multe cercetari sa fie intreprinse asupra subiectului.

In discursul sau, Ahmadinejad a sustinut din nou intentiile pacifiste ale poporului sau si caracterul strict civil al programului nuclear iranian, despre care occidentalii considera ca are drept scop producerea unei bombe nucleare. Partea interesanta a dezbaterii a inceput insa cu adevarat atunci cind studentii au avut ocazia sa ii puna intrebari liderului iranian, multi dintre ei purtind tricouri cu inscriptii anti-Ahmadinejad.

Intrebat despre executarea homosexualilor in Iran, presedintele a declarat senin: „In Iran nu avem homosexuali, asa, ca la voi in tara". Publicul a inceput sa rida, dar Ahmadinejad s-a tinut tare: „In Iran nu avem acest fenomen, nu stiu cine v-a zis asa ceva".

Studentii l-au intrebat de ce a cerut sa viziteze locul unde s-au aflat turnurile World Trade Center, vizita ce i-a fost interzisa de autoritatile americane. Ahmadinejad a declarat ca voia sa isi exprime compasiunea fata de victimele atentatelor de la 11 septembrie, dar a pus sub semnul intrebarii responsabilitatea al-Qaeda pentru atacuri. „Daca motivatiile 9/11 ar fi examinate cum trebuie - cauzele si cine a fost cu adevarat implicat -, s-ar putea ajunge la o concluzie despre cum ar putea fi rezolvate problemele atit din Afganistan, cit si din Irak", a spus presedintele. Secretarul de Stat al SUA, Condoleezza Rice, catalogase o eventuala vizita a lui Ahmadinejad la Ground Zero drept o insulta, el conducind principalul stat-sponsor al terorismului din lume.

Cotidianul „The New York Daily News" titra luni, despre vizita lui Ahmadinejad: „Maleficul a aterizat", iar „New York Post" il caracteriza drept „Nebunul presedinte iranian". Invitatia lansata de rectorul Universitatii Columbia a trezit numeroase controverse, dar Bollinger s-a aparat, declarind ca l-ar fi invitat si pe Hitler sa vorbeasca in campus, daca acesta ar fi fost de acord sa le raspunda studentilor. Presedintele George W. Bush a spus, la rindul sau, ca participarea lui Ahmadinejad la intrunirea cu studentii este un semn al democratiei americane.

Executia adolescentilor gay Iranul urmeaza legislatia religioasa islamica, Sharia, iar homosexualitatea este, in concluzie, nu doar un pacat, ci si o infractiune. Pedeapsa maxima pentru un asemenea comportament este cea capitala. Cazul cel mai mediatizat, poate, care a trezit oprobriul organizatiilor pentru drepturile omului il reprezinta executia publica prin spinzurare a doi adolescenti, unul de 16 ani si celalalt de 18 ani, in iulie 2005 (foto). Initial, ei fusesera acuzati de homosexualitate, dar in fata protestelor internationale statul iranian a reformulat acuzatiile, invocind un viol asupra unui al treilea baiat minor.

Duel cu Bush Ieri-seara, Ahmadinejad urma sa se adreseze Adunarii Generale a ONU. Este a doua ocazie in care presedintele iranian se adreseaza Adunarii, in discursul din 2006 el protestind fata de detinerea puterii mondiale de catre un numar foarte restrins de state. Ahmadinejad i-a propus si anul trecut, si anul acesta, presedintelui SUA o dezbatere televizata, dar Bush a declinat oferta iranianului.

Iranul se pregateste de razboi Chiar daca SUA nu pregatesc un atac iminent, Teheranul isi face provizii de razboi.

Iranul se pregateste pentru un eventual atac, arata saptaminalul „Newsweek", citind un oficial iranian care a cerut sa i se pastreze anonimatul. In fiecare minister a fost infiintat cite un „comitet de criza" pentru a pregati planuri. Guvernul a cerut televiziunilor si posturilor de radio sa pregateasca programe preinregistrate suficiente pentru citeva luni, pentru cazul in care studiourile ar fi sabotate sau angajatii acestora nu ar putea sa ajunga la redactii. Ministerele electricitatii si apei lucreaza si ele la planuri pentru a mentine furnizarea utilitatilor in caz de razboi. Totusi, ayatollahul Ali Khamenei, liderul suprem iranian, si-a trimis reprezentanti in tarile europene, in incercarea de a evita impunerea de noi sanctiuni Teheranului sau o eventuala actiune armata.

Se pare insa ca SUA nu iau in considerare un atac militar asupra Iranului in viitorul apropiat, arata aceeasi publicatie. Pentagonul este ingrijorat de faptul ca armata este deja depasita de situatia din Irak si Afganistan. Un raport secret al serviciilor de informatii americane in curs de perfectare arata ca, cel mai devreme, Teheranul ar fi capabil sa obtina o arma nucleara in 2010, poate chiar 2015, deoarece are inca unele probleme cu tehnologia sa nucleara.

Un oficial american a declarat pentru „Newsweek", tot sub conditia anonimitatii, ca recentele informatii aparute in presa conform carora SUA s-ar pregati de razboi cu Iranul fac parte dintr-o campanie de „diplomatie publica". Scopul acesteia ar fi ca Iranul sa fie tinut in permanenta in suspans. In schimb, Israelul este mult mai pregatit pentru un eventual atac asupra Iranului. Chiar si ministrul de Externe francez, Bernard Kouchner, a declarat de curind ca „trebuie sa ne pregatim de ce este mai rau, adica de razboi", deoarece o bomba nucleara iraniana ar fi o amenintare pentru lumea intreaga. Statele majore sint cele care trebuie sa se pregateasca, a mai spus Kouchner, desi ulterior a incercat sa indulceasca tonul declaratiilor sale.

Citeste si As face interviu cu Hitler , un comentariu de Oana Popescu