Gigantii continetului asiatic, China, India si Japonia isi propun sa intocmeasca harta resurselor naturale ale Lunii, iar de acolo, sa porneasca in cucerirea spatiului cosmic. AVANGARDA TARZIE. Pe 14 septembrie, la 38 de ani de la aselenizarea
Gigantii continetului asiatic, China, India si Japonia isi propun sa intocmeasca harta resurselor naturale ale Lunii, iar de acolo, sa porneasca in cucerirea spatiului cosmic. AVANGARDA TARZIE. Pe 14 septembrie, la 38 de ani de la aselenizarea lui Apollo 11, pe 2 iulie 1969 si la aproape 100 de cind primul roman a pasit pe Luna - in romanul lui Henric Stahl, fireste -, Japonia a bifat prima lansare reusita a unui satelit pe orbita satelitului natural al Pamantului. La randul ei, China pregateste o incercare similara, anuntata a avea loc la sfarsitul acestui an. Nici India nu se lasa mai prejos, intentionand sa completeze peisajul spatial asiatic la jumatatea lui 2008. "Studiul nostru se va concentra in prima etapa cercetarii asupra satelitului natural al Terrei", sublinia Keiji Tachikawa, presedintele Agentiei pentru Explorare Aerospatiala din Japonia. JAXA, cum este indeobste cunoscuta in mediul stiintific, Agentia a anuntat de asemenea ca va urma un program de misiuni fara pilot uman, pana ce primul japonez sa puna piciorul pe Luna. SPATIUL COSMIC LA CONTROL. Cooperarea internationala in domeniul aerospatial, a stat pe agenda conferintei recent incheiate de la Hyderabad, India, manifestare ce a adus laolalta peste 2000 de oameni de stiinta din domeniu, fizicieni, ingineri, astronomi si citiva dintre eroii spatiului din ultimii ani. "Constat cu bucurie ca traim o perioada de relansare a interesului pentru explorarea spatiala", a declarat Sun Laiyan, presedinte al Administratiei Nationale Spatiale a Chinei. "Iar daca testele decurg conform planificarii, prima sonda lunara chineza va fi lansata in aceasta iarna". In contrapartida, B. N. Suresh, directo in cadrul Centrului Spatial Vikram Sarabhai, anunta prima misiune robotizata catre Luna a Indiei in martie sau aprilie anul viitor, moment in care se va stabili si data la care va avea loc prima misiune lunara cu echipaj uman, cel mai probabil in urmatorii 7-8 ani . Dovada stau pregatirile intense ce au loc in statia spatiala din Sriharikota, in sudul Indiei, unde satelitul este in prezent asamblat.
PASUL URMATOR. Cu toate ca au trecut deja mai bine de 40 de ani de la primele misiuni spatiale, oamenii de stiinta nu s-au putut pronunta definitiv asupra multor aspecte geo-morfologice a satelitului natural al Pamantului. Pe aceasta lista de "pete albe", locul de frunte il ocupa enigma existentei apei, esentiala dezvoltarii in viitor a unor baze lunare permanente. "Fiecare raspuns aduce dupa sine noi intrebari", spune omul de stiinta indian U. R. Rao. "Dar noile misiuni spatiale au datoria de a da macar raspunsuri la probleme vechi, pentru a putea trece la urmatoarea etapa, ce a coloniilor lunare", a adaugat el. In acelasi spirit, Keiji Tachikawa isi incheia sesiunea de comunicari spunand ca "Luna nu ai este un loc pe care sa-l vizitam pur si simplu. Acum trebuie avute in vedere solutii pentru o colonizare si exploatare sistematica".
APEL PENTRU EFORTURI COMUNE. Astfel, sondele ce urmeaza a fi lansate de cele trei state asiatice in perioada imediat urmatoare, vor avea misiunea de a aduna un numar impresionant de probe care sa aduca perspectivele locuirii astrului noptii din viitorul indepartat, mai aproape de lumea contemporana, mai ales in contextul afirmatiilor NASA cu privire la pregatirea de misiuni cu echipaj uman catre Marte pana in anul 2037. Dar, in stradania tuturor de a fi primii, exista riscul de a risipi inutil resurse pretioase. Printr-un efort comun insa, afirma U. R. Rao, aceleasi rezultate pot fi atinse intr-un timp mult mai scurt si cu maximum de eficienta. Lupta orgoliilor. Caci suntem oameni si nimic din ce e omenesc nu ne este straina€¦ Ce bine ar fi ca macar uneori sa nu fie asaa€¦


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.