Iranul este un stat pacifist, care aspira la un program nuclear civil si la independenta energetica si unde nu exista picior de homosexual. Aceasta ar fi esenta raspunsurilor date, luni, de presedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad, in fata celor 7
Iranul este un stat pacifist, care aspira la un program nuclear civil si la independenta energetica si unde nu exista picior de homosexual. Aceasta ar fi esenta raspunsurilor date, luni, de presedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad, in fata celor 700 de studenti si profesori ai Universitatii Columbia din New York, anterior discursului pe care l-a rostit aseara, in Adunarea Generala a ONU. Liderul de la Teheran a infruntat audienta ostila de la Columbia University, a dezmintit faptul ca ar fi negat existenta Holocaustului si nu s-a ferit sa puna sub semnul intrebarii versiunea oficiala asupra atacurilor de la 11 septembrie 2001, din SUA.
Prezenta liderului iranian la Columbia University a fost marcata de protestele de strada ale americanilor, care considera ca Ahmadinejad alimenteaza ura, si de numeroase polemici starnite de ocazia oferita de cei de la universitatea new-yorkeza Teheranului, sub pretextul libertatii de expresie si academice. Pe fondul acestor polemici, intre presedintele Ahmadinejad si rectorul Universitatii Columbia, Lee Bollinger, a avut loc si un schimb de replici. "Domnule presedinte, prezentati toate semnele unui dictator meschin si crud", a spus Bollinger, in aplauzele celor 600 de persoane din sala, amintind astfel "persecutiile la care sunt supuse femeile, homosexualii, intelectualii si ziaristi precum Akbar Ganjoi", dar si negarea Holocaustului. In acelasi timp, decanul Universitatii l-a etichetat pe liderul iranian drept un provocator sau "uimitor de needucat". Replica lui Ahmadinejad a venit imediat: "Au existat multe insulte si afirmatii care nu au fost corecte, din pacate. Nu vreau insa sa fiu afectat de acest tratament neprietenos". Acuzandu-l pe rectorul Universitatii Columbia ca s-a lasat influentat de ostilitatea presei si a politicienilor americani, Ahmadinejad a aparat, din nou, ambitiile nucleare ale Teheranului, afirmand ca fiecare are dreptul de a dezvolta un program nuclear pasnic. "Daca Holocaustul este o realitate a vremurilor noastre, o istorie care s-a petrecut, de ce nu sunt suficiente cercetari care pot aborda subiectul din diferite perspective? Si de ce, daca Holocaustul a avut loc in Europa, trebuie sa plateasca consecintele palestinienii", a raspuns Ahmadinejad unei intrebari lansate din public. Exprimandu-si dorinta de a vizita Ground Zero(locul fostelor Turnuri Gemene) pentru a-si exprima simpatia pentru victimele atacurilor din 11 septembrie, presedintele iranian a lasat sa se inteleaga ca are dubii legate de versiunea oficiala privind aceasta tragedie. "De ce s-a intamplat asta? Care sunt cauzele? Ce conditii au condus la asta? Cine a fost cu adevarat implicat? Cine a fost in realitate implicat si a organizat totul?", a intrebat liderul iranian. Ahmadinejad a provocat dezaprobarea si rasetele audientei dupa ce a declarat ca "in Iran nu sunt homosexuali, asa cum sunt in tara voastra. In Iran noi nu avem acest fenomen. Nu stiu cine v-a spus asa ceva".
Bush si Ahmadinejad, la adunarea generala a ONU
Ieri dupa-amiaza era asteptata interventia presedintelui iranian in timpul lucrarilor anuale ale Adunarii Generale a ONU, liderul de la Teheran numarandu-se printre primii vorbitori, alaturi de presedintele american George W. Bush si de cel francez, Nicolas Sarkozy. Tema oficiala a celei de-a 62-a sesiuni a Adunarii Generale este lupta impotriva incalzirii globale, dar, in discursurile celor 193 de participanti, dintre care 99 sefi de stat, s-ar putea regasi si subiecte ca programul nuclear iranian. Casa Alba a anuntat insa ca, in pofida presiunilor SUA de impunere de noi sanctiuni Iranului din cauza programului sau nuclear, presedintele Bush se va referi in mica masura la Iran in discursul sau. Un alt eveniment important al zilei de ieri l-a reprezentat reuniunea summitului Consiliului de Securitate pentru pace si securitate in Africa, prezidata de Nicolas Sarkozy. (L.P.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.