Deputatii au adoptat Raportul subcomisiei de ancheta privind Castelul Bran, care stabileste ca restituirea acestuia nu s-a facut catre toate persoanele indreptatite, iar actele prin care s-a facut retrocedarea sunt lovite de nulitate absoluta.
Deputatii au adoptat Raportul subcomisiei de ancheta privind Castelul Bran, care stabileste ca restituirea acestuia nu s-a facut catre toate persoanele indreptatite, iar actele prin care s-a facut retrocedarea sunt lovite de nulitate absoluta.

a€žDin analiza facuta in legatura cu modul in care a fost retrocedat Castelul Bran si initiata procedura de scoatere la vanzare a acestuia, precum si din examinarea legislatiei in vigoare a rezultat ca au fost comise mai multe ilegalitati, au fost ignorate dispozitii legale si constitutionale in materia proprietatii si incalcate reguli procedurale in materia succesiunilor", se mentioneaza in document.

Raportul si proiectul de hotarare au fost adoptate cu 159 de voturi a€žpentru", 56 a€žimpotrivaa€ž si 4 abtineri.

a€žCeea ce s-a votat aici oricum va avea o alta finalitate in justitie. Daunele materiale pe care statul le va plati ca urmare a votarii acestui raport propun sa le plateasca cei care au votat pentru aprobarea de azi", a declarat liberalul Mihaita Calimente.

La randul sau, deputatul PRM Ilie Merce a catalogat rezultatul votului drept un a€žsemnal de alarma pozitiva, semn ca lucrurile incep sa mearga".
a€žImi pare foarte rau ca unii dintre colegii nostri, care in aceasta sesiune au devenit membri ai PPE, for de dreapta, prin votul dat azi denota faptul ca nu au ce cauta in acest for, ci intr-unul de stanga", a sustinut si Marton Arpad (UDMR), facand referire la votul dat de democrati si la aderarea lor la Partidul Popular European.

a€žDin acest raport rezulta ca, in cazul acestei retrocedari, s-a procedat cu amatorism, nu cu profesionalism", a spus deputatul independent Dragos Ujeniuc.

a€žPSD a votat pentru adoptarea raportului. Este prima comisie care a finalizat o ancheta. Retrocedarea in natura, mai ales in ceea ce priveste cladirile de patrimoniu national, nu o putem accepta", a declarat, la randul sau, deputatul PSD Titus Corlatean.

a€žPrin votul pe care l-ati dat, se urmareste repunerea in legalitate si sesizarea institutiilor abilitate", a afirmat seful subcomisiei de ancheta, democratul Dumitru Puchianu.

Luni, disputele dintre deputatii PNL si UDMR, pe de o parte, si cei ai celorlalte formatiuni politice au durat peste doua ore, aceasta fiind a treia sedinta in care s-a discutat acest document.

Deputatii PNL si cei ai UDMR au insistat pe procedura, sustinand ca un Raport nu se voteaza, ci doar se dezbate si ca acesta ar trebui sa aiba avizul Comisiei Juridice si pe cel al Comisiei de cultura din Camera Deputatilor.

a€žIn Biroul Permanent am solicitat ca acest proiect de Hotarare sa fie trimis la doua comisii de specialitate spre avizare, respectiv la Comisia juridica si la cea pentru Cultura", a spus de la tribuna sedintei de plen deputatul UDMR Marton Arpad.

La randul sau, liberalul PNL Titu Gheorghiof a precizat ca, potrivit Regulamentului de functionare al Camerei Deputatilor, dupa ce Raportul subcomisiei se dezbate in plen, observatiile trebuie cuprinse intr-o Hotarare care trebuie trimisa de Biroul Permanent Comisiilor competente.

In replica, deputatul PRM Marcu Tudor a afirmat ca a€žPNL are un singur scop - sa puna mana pe averile statului".
a€žSi UDMR are interes. Se teme sa nu se puna in discutie alte retrocedari care s-au facut ilegal catre ei", a spus deputatul PRM Marcu Tudor.

Si deputatul PC Dragos Dumitriu a sustinut ca a€žPNL si UDMR raspund unei comenzi politice de ultima ora".

a€žMa surprinde habotnicia unor colegi, care cauta sa gaseasca fel de fel de fantezii creatoare pe marginea acestui raport, fel de fel de chichite. Trag concluzia ca unora le-a intrat cutitul la oase. Nu inteleg de ce teama, frica, de constatarile finale ale unor organe abilitate ale statului, care sa verifice daca a fost sau nu retrocedat legal castelul Bran. Este vorba aici, se pare, si de ceva spaga luata, mai ales ca acum mai avem un castel in judetul Hunedoara de cedat, la care se cauta cumparator", a declarat si deputatul PRM Ilie Merce.

Dezbaterile au continut si unele remarci jignitoare pe care deputatii si le-au adus.

Suparat pe colegii din PRM, liberalul Mihaita Calimente a sugerat ca acestia nu cunosc istoria reala a castelului Bran.

a€žEu le recomand sa citeasca, daca nu inteleg despre ce este vorba", a spus Calimente de la microfonul Camerei Deputatilor.

Replica nu s-a lasat asteptata, Olguta Vasilescu sustinand ca nu este suficiant sa citesti, trebuie sa mai si intelegi.

a€žDreptul meu la replica este ca IQ-ul domniei-sale. Nu merita nici un drept la replica", a mai spus deputatul PRM.

Hotararea Camerei Deputatilor referitoare la raportul acestei subcomisii de ancheta va fi trimisa la Guvern, la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, la Curtea Constitutionala, pentru analiza si adoptarea masurilor propuse in raport.

In conformitate cu art. 78, alin. 3 din Regulamentul Camerei Deputatilor, Guvernul si celelalte autoritati sesizate cu hotararea Camerei Deputatilor si cu raportul comisiei de ancheta parlamentara au obligatia ca, in termen de 30 de zile, sa prezinte Biroului Permanent al Camerei Deputatilor un raport asupra modului in care au fost realizate masurile aprobate de Camera Deputatilor.

Biroul Permanent al Camerei Deputatilor va prezenta plenului Camerei Deputatilor o informare referitoare la modul in care au fost aduse la indeplinire masurile propuse si aprobate pentru restabilirea ordinii de drept.Mediafax a€¢ Raportului subcomisiei de ancheta parlamentara privind cercetarea legalitatii retrocedarii Castelului Bran


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.