Nici un manual de istorie nu „vorbeste“ mai bine despre perioada nazista decat o vizita la Berchtesgaden, fosta resedinta de vara, dar si fostul cartier general al lui Hitler, loc de unde Fuhrerul a condus tavalugul de fier al Wehrmacht-
Nici un manual de istorie nu „vorbeste“ mai bine despre perioada nazista decat o vizita la Berchtesgaden, fosta resedinta de vara, dar si fostul cartier general al lui Hitler, loc de unde Fuhrerul a condus tavalugul de fier al Wehrmacht-ului de-a lungul si de-a latul Europei in cautare de spatiu vital pentru rasa ariana. Amabili cu turistii de oriunde, veniti sa le viziteze tara, germanii se intuneca la fata daca le spui ca vrei sa vizitezi locuri legate de perioada nazista. Pana si pliantele despre cel mai cunoscut obiectiv turistic de acest gen, fostul cartier general al lui Hitler din Alpii Bavariei, sunt tinute la sertar parca pentru a nu strica buna-dispozitie a turistilor veniti la schi in Alpi. Acolo, ascuns printre crestele Alpilor Bavariei, am gasit un muzeu-avertisment despre grozaviile la care se poate ajunge daca extremismului de orice fel i se lasa cale libera de catre factorul politic. E nevoie de stomac tare pentru a-l parcurge. E muzeul unde nimeni nu zambeste si unde nu se vorbeste decat cel mult in soapta. E, probabil, unicul loc din Germania de unde nemtii ies cu capetele in pamant.


Desi ascuns printre vaile Alpilor, la aproximativ 25 de kilometri de autostrada care leaga sud-vestul Germaniei de Austria, drumul spre Berchtesgaden a fost usor de gasit. Chiar la iesirea de pe autostrada am oprit la o benzinarie. Am incercat, nefiind vorbitori de germana, sa gasim un interlocutor apt sa se exprime in franceza sau engleza. Am gasit repede un neamt amabil. „Da, cunosc zona. De aici aveti vreo 30 de km pana la Berchtesgaden. Ati venit in concediu?“, ne intreaba neamtul. Apoi adauga: „Va pot recomanda pensiunea unui prieten“, dupa care surade plin de amabilitate. „Nu pentru concediu suntem aici, ii replicam, ci pentru a vizita fostul cartier general al lui Hitler de la Berchtesgaden“. Zambetul interlocutorului nostru s-a metamorfozat instantaneu intr-un rictus, iar figura aproape ca i s-a innegrit. A fost primul semn care ne-a indicat ca poti vorbi despre orice cu nemtii, cata vreme o faci politicos, mai putin despre perioada nazista. Berchtesgaden pare un fel de Poiana Tapului in varianta germana. Adica mult mai curat si mai ordonat din toate punctele de vedere. Gasim peste tot o sumedenie de pliante. Nici unul despre fostul cartier general al lui Hitler. Am intrebat un trecator, localnic, despre aceasta. Din nou, amabilitatea initiala a interlocutorului s-a topit subit cand a inteles ce cautam. Ne-a indrumat, totusi, catre un birou de informare turistica din apropiere.



Pliantele despre Hitler, tinute sub tejghea
Pe un panou, situat in afara cladirii, sunt scrise ordonat, impecabil clasificate, toate unitatile de cazare din zona, in functie de tip, de pret si de facilitati. Nimic despre fosta resedinta a Fuhrerului. Incepeam, deja, sa ne intrebam daca nu cumva batusem degeaba drumul pana aici. Spunem unei functionare ce vrem. Fetei ii dispare brusc zambetul. Nu ne mai miram.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.