La Sinaia ar putea functiona prima clinica de implant de celule stem. Proiectul apartine directorului Institutului Shenshen Beike Biotechnology din China, profesorul Sean Hu, si Primariei Sinaia. Din acest parteneriat lipseste o veriga: Agentia Natio
La Sinaia ar putea functiona prima clinica de implant de celule stem. Proiectul apartine directorului Institutului Shenshen Beike Biotechnology din China, profesorul Sean Hu, si Primariei Sinaia. Din acest parteneriat lipseste o veriga: Agentia Nationala de Transplant.

"Am hotarat in sedinta Consiliului Local ca suntem de acord cu aceasta colaborare, urmand ca partea chineza sa faca intreaga investitie si, bineinteles, sa vina si cu toate aprobarile necesare. Consiliul Local a emis deja o hotarare in acest sens", ne-a declarat Vlad Oprea, primarul orasului Sinaia.

In acest proiect, Primaria pune la dispozitie cladirea unui spital a carei constructie a fost abandonata, considerata de partea chineza buna pentru a gazdui "Centrul de implant celule stem si de recuperare". Asa cum ne-a declarat primarul Vlad Oprea, "partea chineza urmeaza sa faca o analiza tehnica si economica pentru aflarea valorii acestei investitii".

Cei doi parteneri sunt deopotriva interesati de materializarea acestui proiect. "In primul rand ar veni turisti de peste tot din lume. In al doilea rand ar veni pacienti din foarte multe parti ale lumii, si mai ales din Romania, pentru care tratamentele ar costa mai putin. Este clar ca atunci cand am avea sincope in turism, cum ar fi lipsa zapezii, am suplini prin activitatea acestei clinici. Va fi un aport valutar substantial atat pentru Sinaia, cat si pentru tara, prin numarul mare de turisti care vor veni, intrucat va fi o noutate, o premiera pe plan national", spune primarul Oprea.

Dar pentru functionarea legala pe teritoriul tarii noastre a unui asemenea centru - fie cu celule stem importate, fie cu celule stem prelevate in tara - este necesar avizul Agentiei Nationale de Transplant (ANT).


REGULI. Directorul ANT, dr Victor Zota, precizeaza ca terapia cu celule stem este de mare viitor. Dar pentru ca aceasta terapie sa fie una favorabila si nu una periculoasa pacientului, ea trebuie sa respecte niste criterii stricte, in conformitate cu standardele CE. Aceste criterii vizeaza reducerea riscurilor de transmitere a unor boli prin celule stem. Caci s-au inregistrat cazuri de contaminare cu virusuri, inclusiv HIV, prin implant de celule stem. De asemenea, trebuie tinuta o evidenta a traseului acestor celule: de unde vin si unde se duc. Aceste criterii fac obiectul unei legislatii extrem de severe, prin care Comunitatea Europeana stopeaza incercarile pompieristice de infiintare a unor asemenea clinici", mentioneaza dr Zota.


DOSAR NECESAR. Cert este ca generosul proiect de la Sinaia ar fi unic in Europa. Pentru ca ceea ce exista la ora aceasta in Olanda, Belgia, Germania este la nivel de studii in laboratoare sau clinici. Pentru ca, asa cum se stie, deocamdata aceasta procedura este validata doar in transplantul de maduva. Pentru alte afectiuni sunt in derulare studii ample.

Potrivit legislatiei ANT, infiintarea unei asemenea clinici presupune un dosar al proiectului, acordul Colegiului Medicilor si al Ministerului Sanatatii.

Dar, potrivit dr Victor Zota, pana acum la ANT nu a fost depus nici un dosar care sa aiba ca obiect infiintarea unui centru de implant cu celule stem la Sinaia.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.