Fostul negociator cu UE Vasile Puscas considera ca "Romania a pasit stramb in UE", ca guvernarea este "absorbita de jocuri politicianiste interne" si nu initiaza dezbateri despre preocupari fundamentale ale Uniunii, iar angajamentele asumate nu sunt

Fostul negociator cu UE Vasile Puscas considera ca "Romania a pasit stramb in UE", ca guvernarea este "absorbita de jocuri politicianiste interne" si nu initiaza dezbateri despre preocupari fundamentale ale Uniunii, iar angajamentele asumate nu sunt respectate, primand luptele interne intre partide.    

"Cetatenii romani, ca si ceilalti cetateni europeni, pot constata ca, din pacate, Romania a pasit stramb in Uniunea Europeana. Guvernarea Romaniei este absorbita de jocuri politicianiste interne si nu initiaza dezbateri si consultari despre preocupari fundamentale ale Uniunii Europene si statelor membre (inclusiv ale Romaniei). Mai mult, realizarea unor angajamente clare, izvorate din calitatea de membru al Uniunii Europene, sunt lasate in asteptare pe termen nedefinit, in avantajul luptelor interne intre partide", afirma deputatul PSD Vasile Puscas, intr-un comunicat remis, marti, agentiei MEDIAFAX. Puscas precizeaza ca, recent, la Bruxelles, s-a lansat problematica revizuirii bugetului Uniunii Europene, care va avea loc in 2008-2009. "Aceasta nu va insemna numai o evaluare a executiei Cadrului Financiar pentru 2007-2013, dar si o analiza a modului cum statele membre, deci si Romania, se insereaza in politicile europene, eficienta acestora si reformarea unora (a se vedea Politica Agricola Comuna, Politica de Coeziune etc.). Revizuirea bugetului european va duce si la propuneri de schimbari ale anumitor prioritati si chiar ajustari bugetare", spune deputatul PSD.

El sustine ca, in primul an ca membru al Uniunii Europene, Romania este, pana la aceasta ora, "incapabila sa absoarba fondurile europene disponibile in anul 2007, ceea ce demonstreaza neintegrarea de facto in politicile europene finantate prin Cadrul Financiar actual". "Pe langa spectrul retinerii a cca. 25% din fondurile destinate platilor directe pentru agricultori, neaccesarii fondurilor structurale etc. suntem in fata acestei evaluari bugetare europene, care daca va constata ca Romania nu are capacitatea adecvata pentru incadrarea in obiectivele Cadrului Financiar 2007-2013, ar putea propune reorientarea prioritatilor intr-un sens care ar genera costuri si efecte importante pentru cetatenii Romaniei, atat pe termen scurt cat si mediu", spune fostul negociator cu UE. El apreciaza ca Romania se comporta in Uniunea Europeana "ca o tara de rangul al treilea", deoarece "guvernantii privesc mai mult spre interesele lor de moment si nu servesc interesele cetatenilor, care ar putea fi maximizate tocmai de oportunitatile integrarii in politicile europene".

Reexaminare respinsa - Salariile diplomatilor vor fi marite
Deputatii au respins ieri obiectiile ridicate de  presedintele Traian Basescu la legea 495/2004 privind salarizarea si alte drepturi banesti ale personalului din adminsitratia centrala a MAE si de la misiunile diplomatice, oficii consulare.

Alesii au luat in discutie cererea de reexaminare trimisa de Basescu, dar au decis cu 154 de voturi "pentru", 56 "impotriva" si 4 abtineri sa mentina legea in forma initiala, care prevede acordarea unor cresteri salariale prin marirea coeficientilor de multiplicare la calculul salariului pentru diplomati.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.