Premierul Viktor Ianukovici ia cu asalt scena politica, avind in spate un front unit de batrini ucraineni care au pornit o contrarevolutie, dar nu in culori tari.

De la personaj negativ, Ianukovici a devenit in ochii pensionarilor cavalerul pe cal alb. Acum ei pornesc varianta la virsta a treia a Revolutiei portocalii. Daca in 2004 pe strazi ieseau tinere cu tricouri portocalii mulate, acum e rindul batrinicilor care isi flutura in aer basmale si icoane. Si decorul s-a schimbat.

Kievul nu mai este in centrul luptei electorale. Acum e rindul oraselor si satelor prafuite din provincie, unde pluteste inca aerul epocii sovietice. Analistii spun ca la alegerile anticipate de duminica in Ucraina va fi o lupta intre sat si oras, cu premierul Ianukovici si presedintele prooccidental Iuscenko in linia intii a bataliei.

Ianukovici intrase in umbra dupa ce a incercat sa fraudeze alegerile din 2004. Atunci Ucraina se uita plina de speranta spre un viitor portocaliu-democratic cu Viktor Iuscenko. Din umbra, Ianukovici a urmarit luptele sterile pentru putere, dizolvarea unitatii politicienilor democrati si prooccidentali. Valul care pare sa mature Revolutia portocalie il aduce iar la mal pe Ianukovici flancat de pensionarii ucraineni, baza sa electorala.

Partidul Regiunilor al lui Ianukovici este cotat in sondaje cu 32,9%. Discursurile lui sint furibunde, nu rateaza nici o ocazie sa le spuna pensionarilor ucraineni ca, de cind e premier, tara are in sfirsit crestere economica. Ianukovici nu uita nici sa isi improaste adversarii cu injurii. Despre simbolul Revolutiei portocalii, Iulia Timosenko, Ianukovici spune sus si tare ca este „o vaca pe gheata subtire".

Premierul ucrainean prieten cu Moscova are planuri mari. Le promite pensionarilor stabilitate politica, iar ei inteleg ca de fapt Ianukovici va conduce cu mina de fier, dar prefera sa li se spuna ce trebuie sa faca, in stil sovietic, decit sa traiasca in „confuzia democratica".