Exista, insa, riscul ca nu toti parlamentarii social-democrati sa-si asculte orbeste liderul, votand in favoarea unei motiuni de cenzura care i-ar putea lasa someri pe mai mult de jumatate dintre ei. Cezar Preda, vicepresedintele PD, il invata pe Mir
Exista, insa, riscul ca nu toti parlamentarii social-democrati sa-si asculte orbeste liderul, votand in favoarea unei motiuni de cenzura care i-ar putea lasa someri pe mai mult de jumatate dintre ei. Cezar Preda, vicepresedintele PD, il invata pe Mircea Geoana sa taie in carne vie: "Trebuie sa-si faca curatenie in partid. Nu poate sta la masa cu acesti talibani care ii contesta deciziile, i le anuleaza. El nu poate sa stea la masa cu cei care-l numesc prostanac". Stranie interventie din partea unui politician care sustinea, recent, ca nimeni din exterior nu are dreptul sa se amestece in viata interna a unui (alt) partid.
Saptamana trecuta, democratii l-au exclus din randurile lor pe senatorul Marius Marinescu, cel care-l suparase pe primarul Videanu pronuntandu-se public impotriva proiectului imobiliar din Parcul Bordei. Mare, mare greseala intr-un partid ai carui lideri au servit atat de bine, de-a lungul timpului, interesele antreprenorului Costica Costanda. Marinescu se plange ca a fost victima unei "executii staliniste". Sustine ca a fost dat afara fara ca macar sa i se comunice, in mod oficial, care sunt acuzatiile ce i se aduc.
As fi fost tentata sa nu il cred, daca nu as fi avut prilejul sa ma intalnesc in studioul unei televiziuni, chiar in ziua scandalului, cu acelasi Cezar Preda. Vicepresedintele democrat a refuzat sa precizeze care sunt "incalcarile la adresa statutului si regulamentelor partidului" imputabile fostului sau coleg. Insistentele mele l-au iritat: "Ce, eu imi permit sa intreb ziarul ZIUA de ce sanctioneaza vreun redactor?".
Lui Cezar Preda ii scapa probabil faptul ca un cotidian nu isi propune sa guverneze si nu cere in acest sens voturile electoratului. Motiv pentru care transparenta este mai putin imperioasa intr-o redactie decat intr-un partid. Chiar si asa, atunci cand se poate banui ca sanctiunea vizeaza un "delict de opinie", societatea civila si clasa politica au tot dreptul sa puna intrebari. Si au si facut-o, in cateva randuri. De ce nu s-ar cere explicatii si atunci cand in chestiune nu se afla un simplu jurnalist, ci un senator al Romaniei?
Prin excluderea lui Marius Marinescu, conducerea PD transmite un semnal clar: cine misca-n front zboara! Nimeni nu are voie sa ameninte "unitatea de monolit" a partidului. Mircea Geoana este indemnat sa adopte acelasi model. Sa-si impuna autoritatea si sa fie nemilos cu contestatarii sai. Ca un lider adevarat! Desigur, cand Tariceanu a incercat sa faca acelasi lucru cu gruparea pucista Stoica-Stolojan a fost catalogat drept despotic, nedemocrat si razbunator. Dublu standard?
Este, oricum, ironic faptul ca PSD-ul a ajuns sa primeasca lectii in materie de disciplina de partid de la PD. Ce-i drept, la acest capitol democratii sunt neintrecuti - au demonstrat-o cu ocazia convertirii bruste la idealurile "populare", dupa mai bine de un deceniu petrecut in Internationala Socialista. Pentru ei, atasamentele doctrinare nu inseamna nimic pe langa obedienta fata de lideri. Statutul si regulamentele nici atat. Cu dispensa de la Cotroceni, Elena Udrea a ajuns secretar executiv al PD la doar cateva luni de la intrarea in partid. Nimeni n-a indraznit sa carteasca.
Hazul este, insa, altul: formatiunea care face cel mai mare taraboi pe seama votului uninominal isi doreste, de fapt, parlamentari care sa execute, intocmai si la timp, ordinele conducerii.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.