Intr-un articol contestat vehement de Vatican, un specialist italian in terapie intensiva precizeaza ca Papa Ioan Paul al II-lea a murit prin eutanasie, pe 2 aprilie 2005. Medicul italian Lina Pavanelli a declarat intr-un articol intitulat "The sw
Intr-un articol contestat vehement de Vatican, un specialist italian in terapie intensiva precizeaza ca Papa Ioan Paul al II-lea a murit prin eutanasie, pe 2 aprilie 2005. Medicul italian Lina Pavanelli a declarat intr-un articol intitulat "The sweet death of Karol Wojtyla" (in care a utilizat numele de botez al lui Ioan Paul al II-lea n.r.) ca fostul papa nu a murit pur si simplu pentru ca era macinat de boala, ci pentru ca a beneficiat de ceea ce insasi Biserica Catolica numeste eutanasie, informeaza time.com, citat de Mediafax.
Articolul a fost publicat in bilunarul Micromega, celebru pentru faptul ca a criticat in mod frecvent pozitia Vaticanului fata de bioetica. Pavanelli, seful catedrei de terapie intensiva si anesteziologie din cadrul Universitatii din Ferrara, spune ca a ajuns la aceasta concluzie bazandu-se atat pe experienta sa de medic, cat si pe imaginile transmise de televiziuni, pe rapoartele din presa si pe o carte lansata de medicul personal al lui Ioan Paul al II-lea. Pavanelli a luat decizia de a analiza acest subiect anul trecut, dupa ce Vaticanul si-a exprimat in mod dur pozitia intr-o controversa starnita in Italia cu privire la eutanasie.
Fostul suveran pontif a inceput sa primeasca hrana artificiala abia cu cateva zile inainte de a muri, iar acest lucru a dus la accelerarea mortii lui Ioan Paul, a concluzionat medicul. Mai mult, Pavanelli este de parere ca medicul personal al papei i-a explicat acestuia situatia si ca Ioan Paul al II-lea ar fi refuzat hranirea artificiala dupa ce a fost internat de urgenta in spital de doua ori, in februarie si martie.
Vaticanul si eutanasia
Acuzatiile medicului sunt grave, pentru ca Biserica Catolica are pareri stricte in ceea ce priveste etica medicala, fiind impotriva eutanasiei. Insusi Ioan Paul al II-lea a declarat, in 1995, ca viata trebuie prelungita prin orice mijloace.
Reamintind informatiile din rapoartele medicale ale vremii, Pavanelli a declarat: "Sunt surprinsa ca eu insami nu m-am gandit sa examinez in mod critic informatiile. Am trait cu speranta unei vindecari si am acceptat versiunea oficiala fara sa o confrunt cu semnele clinice evidente". In timp ce Vaticanul isi exprima ingrijorarea fata de faptul ca papa suferea de insuficienta respiratorie, care a fost rezolvata printr-o traheotomie, Pavanelli spune ca nimeni nu a spus nimic despre pierderea in greutate si despre dificultatile de a inghiti. "Pacientul a murit din motive care nu au fost mentionate clar", a spus medicul, adaugand ca insuficienta respiratorie nu a fost motivul principal al decesului.
Pacientul a murit din cauza unui simptom al maladiei Parkinson, o slabire a muschilor gatului care l-a adus in incapacitatea de a inghiti.
Vaticanul a reactionat vehement la acest articol. Medicul personal al lui Ioan Paul al II-lea, Renato Buzzonetti, care a devenit intre timp medicul actualului papa, Benedict al XVI-lea, a declarat ca atat medicii, cat si fostul suveran pontif au luptat pentru a invinge boala. "Tratamentul nu a fost intrerupt", a spus acesta, adaugand ca papei i s-a inserat un tub nazal pentru alimentare, cu trei zile inainte de deces. Buzzonetti nu a raspuns clar ideii emise de Pavanelli potrivit careia Ioan Paul al II-lea ar fi avut nevoie de un tub de hranire inserat cu mai multe saptamani inainte de deces.
Polemica a aparut in timp ce Vaticanul se pregateste sa-si reafirme pozitia fata de eutanasie. Biserica Catolica a publicat un document prin care denunta initiativa de a priva de alimentarea artificiala pacientii aflati in stare vegetativa, chiar si in conditiile in care se stie ca acestia nu isi vor capata niciodata cunostinta. Problema eutanasiei constituie un subiect arzator de anul trecut, de cand un pacient paralizat complet din cauza unei distrofii musculare a cerut sa fie eutanasiat. In cele din urma i s-a indeplinit dorinta, dar Biserica Catolica a refuzat sa il ingroape. (D.M.V.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.