Presedintele iranian, Mahmoud Ahmadinejad, a tinut un discurs controversat la Universitatea americana Columbia, in fata unui auditoriu format din profesori, studenti, dar si multi oameni de ordine.

Liderul iranian, Mahmoud Ahmadinejad, a acceptat invitatia presedintelui Universitatii Columbia, Lee Bollinger, de a tine un discurs in incinta prestigioasei institutii americane, in ciuda faptului ca profesorul il catalogase drept un "dictator crud", care neaga existenta Holocaustului. "Este o insulta, iar in ceea ce priveste Holocaustul trebuie sa mai facem cercetari", a declarat in replica Ahmadinejad, celebru pentru afirmatia ca "Holocaustul este un mit".


Presedintele iranian s-a folosit de discursul de la tribuna Universitatii pentru a se razboi in continuare cu statele occidentale si pentru a apara programul nuclear al Teheranului. Prezenta lui Ahmadinejad la C.U. a fost privita cu raceala de majoritatea americanilor. In ciuda acestui lucru, biletele la "evenimentul epocal" au fost vandute in doar cateva minute. "Ahmadinejad este presedintele unei tari care este probabil cel mai mare sponsor al terorismului", l-a catalogat secretarul american de Stat, Condoleezza Rice, pe presedintele iranian.


"NEEDUCATULE!". "Tu fie vrei sa provoci pe toata lumea, fie esti extrem de needucat", i-a transmis Bollinger lui Ahmadinejad, ca raspuns la pozitia acestuia in privinta Holocaustului. Jon Levyne, corespondentul BBC, sustine ca Ahmadinejad a fost vizibil deranjat de atitudinea ostila a publicului, intreband daca negarea Holocaustului nu poate fi compatibila cu libertatea de expresie. "Noi nu avem homosexuali, cum aveti voi in tara voastra", a fost o alta replica a presedintelui certat cu drepturile omului. Ahmadinejad se afla la New York cu ocazia reuniunii generale a Organizatiei Natiunilor Unite.