In contextul anuntatei depuneri a motiunii de cenzura a PSD impotriva Guvernului Tariceanu, Institutul pentru Politici Publice (IPP) a evaluat care sunt sansele ca aceasta sa fie adoptata, prin prisma unei analize a tendintelor de vot ale parlamentar
In contextul anuntatei depuneri a motiunii de cenzura a PSD impotriva Guvernului Tariceanu, Institutul pentru Politici Publice (IPP) a evaluat care sunt sansele ca aceasta sa fie adoptata, prin prisma unei analize a tendintelor de vot ale parlamentarilor fiecarui partid.
Informatiile au fost prelucrate din baza de date a IPP ce determina gradul de loialitate al fiecarui parlamentar fata de propriul partid. Prin loialitate IPP intelege sa masoare in ce masura un parlamentar voteaza la fel sau diferit de majoritatea colegilor din grupul politic din care face parte. Aceasta masuratoare a fost inceputa in februarie 2006 pentru Camera Deputatilor si, respectiv, aprilie 2006 pentru Senat, si contorizeaza aproximativ 2.600 de voturi exprimate in plen pe baza cartelei de vot.
Analiza optiunilor de vot arata ca in actuala legislatura membrii partidului care depune motiunea de cenzura, PSD, s-au aratat a fi printre cei mai indisciplinati la vot, cu o medie de loialitate de 89,2%. Al doilea grup parlamentar care a anuntat ca se va pronunta pentru adoptarea motiunii, PD, este in schimb cel mai sudat dintre toate, inregistrand o medie de loialitate de 94,3%.
Aceste tendinte sunt confirmate si de comportamentul la votul motiunilor simple si al proiectelor de lege importante, unde votul nu este secret si poate fi contorizat nominal. PSD a inregistrat cea mai ridicata rata de absenteism la astfel de voturi, precum si de voturi rebele. La nivel individual, in randul PSD exista parlamentari care au un grad de fidelitate foarte scazut, in special la Senat, unde senatori precum Octav Cozmanca, Nicolae Şerban si Teodor Cretu au fost in proportie de sub 70% in acord cu linia de partid stabilita premergator votului. La ultima motiune simpla depusa in luna iunie de PSD la Camera Deputatilor, au fost 3 deputati PSD care nu au votat pentru adoptarea ei, si anume Ioan Buda, Alin Teodorescu si Romeo Cazan, precum si alti 20 de deputati PSD care au absentat. Mai trebuie luata in considerare si contributia la vot a europarlamentarilor (PSD are 12), a caror prezenta la vot este incerta. Conform monitorizarii realizate de IPP, Partidul Democrat a reusit in schimb o mai buna mobilizare a membrilor sai la voturile importante, unde loialitatea este de aproape 100%.
De cealalta parte, partidele aflate la guvernare, PNL si UDMR, inregistreaza un grad foarte ridicat de disciplina, in special la voturile importante. Conducerile PRM si PC nu si-au anuntat sprijinul pentru adoptarea motiunii de cenzura, iar parlamentarii acestor partide s-au aratat pana in prezent foarte disciplinati atunci cand au fost in joc mize importante, precum este soarta actualului Guvern. Minoritatile nu au sprijinit motiunile in actuala legislatura, iar independentii (in majoritate PLD) nu par a fi suficient de multi pentru a compensa diferenta.
Din aceste considerente, IPP apreciaza ca, din cauza unor parlamentari care si-au facut un obicei din a lipsi de la vot nemotivat, precum si a celor care au o atitudine constant rebela fata de propriul partid, situatie intalnita in special la PSD, devine improbabila intrunirea numarului suficient de voturi pentru demiterea Guvernului Tariceanu.
In ceea ce priveste procedura de vot, in pofida actualelor impedimente legislative, IPP considera ca singura optiune viabila este implementarea sistemului votului deschis care permite identificarea modului cum voteaza fiecare ales si care, prin urmare, contribuie la responsabilizarea alesilor la toate nivelurile.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.