Statele Unite vor exercita, probabil, presiuni asupra Romaniei si Slovaciei pentru a accepta pozitia UE in privinta viitorului statut al provinciei sarbe Kosovo, relateaza cotidianul International Herald Tribune, in editia electronica.

Rom
Statele Unite vor exercita, probabil, presiuni asupra Romaniei si Slovaciei pentru a accepta pozitia UE in privinta viitorului statut al provinciei sarbe Kosovo, relateaza cotidianul International Herald Tribune, in editia electronica.

Romania si Slovacia privesc cu reticenta atitudinea UE in cazul Kosovo, temandu-se ca etnicii maghiari de pe teritoriul lor ar putea sa revendice o autonomie sporita dupa solutionarea crizei din provincia sarba in favoarea poplatiei albaneze, comenteaza publicatia citata.

"Planul de joc este stabilit", a declarat un diplomat european sub protectia anonimatului. "Negocierile se vor incheia la 10 decembrie. Daca nu simtim atunci ca Serbia si Kosovo pot conveni asupra viitorului provinciei, atunci Kosovo isi va proclama independenta unilateral", a precizat acesta.

"Statele Unite vor recunoaste independenta iar europenii, atat timp cat raman uniti, vor adopta aceeasi pozitie", a subliniat sursa citata.

UE va sustine pozitia americana in pofida predilectiei manifestate fata de o solutie mediata de ONU. Blocul comunitar va intampina insa dificultati in a adopta o pozitie unanima, potrivit mai multor diplomati.

Anticipand dezbaterile intense pe acest subiect, presedintele francez a declarat ca UE ar trebui sa ramana unita in privinta viitorului statut al provinciei Kosovo, dar a precizat ca pozitia Rusiei trebuie luata, de asemenea, in considerare. "Independenta provinciei Kosovo este de neevitat pe termen lung", a declarat Sarkozy, adaugand ca presedintele Vladimir Putin "trebuie sa inteleaga ca nimeni nu vrea sa il umileasca".

Grecia si Cipru s-ar putea, de asemenea, opune pozitiei adoptate de Bruxelles. Grecia, un aliat al Serbiei, se teme ca statul vecin Macedonia ar putea deveni instabil din cauza tendintelor separatiste ale populatiei albaneze. Ciprul, divizat in doua entitati, nordul locuit de cipriotii turci, si sudul administrat de cipriotii greci, se teme ca exemplul Kosovo ar putea fi urmat de populatia din nordul tarii.

Rusia, membru permament in Consiliul de Securitate al ONU, a avertizat in mod repetat ca eventuala independenta a provinciei Kosovo, fara aprobarea Belgradului, ar putea declansa o reactie in lant in regiunile separatiste care nutresc ambitii de independenta, precum Abhazia, Osetia de Nord si Transnistria.
Mediafax


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.