Centralele termice de apartament pot fi o solutie pentru plata unor facturi mai reduse. Insa, potrivit noilor reglementari, debransarea de la sistemul central de incalzire este aproape imposibila.

Pentru lunile de iarna, costurile de la intretinere vor fi mult mai mari, comparativ cu cele de anul trecut. Astfel, la un apartament de doua camere, cu trei persoane, iarna trecuta se platea in medie intre 180 si 230 lei pe luna, in functie de consumul nemonitorizat individual, in principal caldura si gazele. Pentru iarna ce se apropie, un administrator de bloc estimeaza un cost la intretinere intre 250 si 290 de lei, tot pentru doua camere si trei persoane. Pentru un apartament cu trei camere (trei persoane) se va plati intre 330 si 350 lei, iar pentru unul cu patru camere, intre 390 si 450 lei. „Imediat cum da frigul, chiar daca se simte caldura in calorifere, creste foarte mult consumul de gaze naturale. Mai ales, batranii tin aragazurile aprinse toata ziua. Eu administrez un bloc cu 66 de apartamente si daca pe timp de vara factura la gaze imi vine de maximum 300 de lei, ince pand cu octombrie, noiembrie ajungem sa platim facturi de 20.000 lei. Totodata, s-a scumpit gunoiul foarte mult. Pentru ridicarea acestuia se percepea, pana acum o luna, 5 lei de persoana, acum platim 7,8 lei de persoana. De asemenea, odata cu inflatia, cresc si salariile presedintelui de bloc, a cenzorului si a femeii de serviciu“, ne-a declarat Viorica Eftene, administratorul blocului Z9 din Drumul Taberei.

In Miercurea Ciuc a venit agentul termic
Societatea de Gospodarire Comunala Goscom din Miercurea Ciuc a inceput, din 15 septembrie, furnizarea agentului termic dupa inregistrarea de temperaturi foarte scazute in ultimele zile. Pretul gigacaloriei va ramane cel de anul trecut, respectiv 176 de lei, iar daca factura la intretinere va fi mai mare, acest lucru va fi cauzat doar de temperaturile foarte scazute, care ar putea determina folosirea unei cantitati mai mari de agent termic. Incalzirea unui apartament de 4 camere va costa aproximativ 400 de lei, cei care locuiesc in apartamente cu 3 camere vor plati circa 300 de lei, cei cu 2 camere 250 lei, iar incalzirea unei garsoniere va costa 100 lei pe luna. Clujenii vor plati in lunile de iarna o factura de incalzire cu aproximativ 25 la suta mai mare decat cea de anul trecut.