Membrii Cabinetului Tariceanu au luat calea DNA-ului, chemati fiind sa dea "cu subsemnatu'" in legatura cu acuzatii de abuz in serviciu, luare de mita sau cu diverse alte incalcari ale legii. Ultimul pe lista este ministrul Muncii, Paul Pacuraru, car
Membrii Cabinetului Tariceanu au luat calea DNA-ului, chemati fiind sa dea "cu subsemnatu'" in legatura cu acuzatii de abuz in serviciu, luare de mita sau cu diverse alte incalcari ale legii. Ultimul pe lista este ministrul Muncii, Paul Pacuraru, caruia i se aduc invinuiri pentru luare de mita. Institutia condusa de Daniel Morar poate raporta cu mandrie ca vegheaza la bunul mers al cetatii: in ultima luna DNA a cerut avizul Comisiei Prezidentiale pentru inceperea urmaririi penale inpotriva a sapte actuali sau fosti demnitari. Acestia sunt: ministrul Muncii, Paul Pacuraru, ministrul Justitiei, Tudor Chiuariu, fostul ministru al Comunicatiilor, Zsolt Nagy, fostul ministru al Economiei si Comertului, Codrut Seres, fostul ministru al Apararii, Victor Babiuc, fostul premier Adrian Nastase, fostul ministru al Transporturilor, Miron Mitrea. (M.T.)
Mita, abuz, tradare
Directia Nationala Anticoruptie a cerut avizul Comisiei de la Cotroceni pentru inceperea urmaririi penale fata de actuali si fosti ministri. Numai in ultima luna, procurorii anticoruptie au sesizat Presedintia cu privire la sapte actuali sau fosti demnitari. Seful DNA, Daniel Morar, a continuat ieri sirul solicitarilor din ultimul timp cu ministrul Muncii, Paul Pacuraru, pentru care se cere avizul de incepere a urmaririi penale pentru luare de mita. In urma cu o saptamana, DNA a sesizat Comisia in cazul unui alt ministru, cel al Justitiei, Tudor Chiuariu, acuzat de abuz in serviciu contra intereselor publice avand ca urmare obtinerea unui avantaj patrimonial pentru altul, infractiune conexa celor de coruptie. Aceleasi acuzatii ii sunt aduse si fostului ministru al Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, Zsolt Nagy, de asemenea invitat la Comisia speciala a Presedintiei. Nagy, mai este urmarit penal in "Dosarul spionilor", pentru tradare prin transmitere de secrete si constituirea unui grup infractional organizat care actioneaza in scopul divulgarii secretului economic. De asemenea, tot in "Dosarul spionilor", Parchetul instantei supreme a sesizat ieri Presedintia cu privire la fostul ministru al Economiei si Comertului, Codrut Seres, pentru care s-a inceput urmarirea penala in decembrie anul trecut, dar pentru care modificarile legislative recente impun o noua cerere de aviz din partea presedintelui. Presedintele Traian Basescu a decis intrunirea Comisiei speciale si pentru Victor Babiuc, in urma solicitarii DNA de incepere a urmaririi penale impotriva acestuia, care este cercetat alaturi de Gigi Becali in legatura cu un schimb de terenuri.
Conducerea DNA a solicitat, in data de 11 septembrie, presedintelui Traian Basescu sa-si dea avizul, pentru a se putea declansa urmarirea penala a fostului premier Adrian Nastase, "in legatura cu savarsirea infractiunilor de luare de mita si trafic de influenta". In 13 septembrie, DNA a cerut Presedintiei avizul pentru declansarea urmaririi penale impotriva lui Miron Mitrea, fost ministru al Transporturilor, pentru luare de mita, instigare la fals in inscrisuri oficiale si uz de fals. (A.G.)
Ministrul Muncii, acuzat de luare de mita
Directia Nationala Anticoruptie (DNA) a cerut ieri Presedintiei aviz pentru urmarirea penala a ministrului Muncii, Paul Pacuraru. "In conformitate cu prevederile art. 12, art. 16 alin. 2 si art. 19 din Legea 115/1999 privind raspunderea ministeriala, republicata, si avand in vedere Decizia Curtii Constitutionale nr. 665 din 5 iulie 2007, procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie l-a sesizat pe Presedintele Romaniei pentru ca acesta sa ceara urmarirea penala fata de Nicolae Paul Anton Pacuraru, ministrul Muncii Familiei si Egalitatii de Sanse, pentru savarsirea infractiunii de luare de mita in dosarul nr.239/P/2007", se arata intr-un comunicat al DNA.
Paul Pacuraru a declarat, ieri, contactat de ZIUA, ca nu are idee de ce procurorii anticoruptie cer avizul pentru inceperea urmaririi penale in cazul sau, ca nu stie despre ce dosar este vorba si ca va merge in aceasta dimineata la DNA pentru a cere procurorului sef sa ii prezinte dosarul in care este cercetat. Pacuraru a precizat ca nu a fost anuntat oficial ca este in vizorul procurorilor anticoruptie si ca a aflat din presa ca procurorul sef al DNA, Daniel Morar, a cerut avizul Presedintiei pentru a fi urmarit penal. Ministrul Muncii a exclus acuzatia ca ar fi primit mita si si-a exprimat regretul ca in loc sa se ocupe de lucruri seriose, trebuie sa se ocupe de "un spectacol de cea mai proasta calitate prin care i se aduc acuze inventate". "Exclud idee ca eu, vreodata in viata mea, am cerut foloase in virtutea unor servicii pe care urma sa le fac. Exclud ideea de a fi primit ceva sau ca ar exista macar un leu de care sa ma fi atins", a spus ministrul Muncii.
Paul Pacuraru sustine ca nu stie de existenta acestui dosar, precizand ca nu are elemente referitoare la continutul lui intrucat nu a fost niciodata invitat de nimeni sa dea vreo explicatie. In opinia sa, acest scandal are o miza politica si nu urmareste decat defaimarea actualului Guvern. "Nu conteaza ca aceste lucruri le vom arunca la gunoi. Voi dori sa vad daca DNA are vreo raspundere. Nu am nici un dubiu ca sunt alte interese, vreau sa stiu cine isi asuma raspunderea daca se dovedeste ca aceste acuzatii nu sunt reale", a mai spus Pacuraru. Totodata, ministrul crede ca ar fi trebuit sa fie si el intrebat inainte ca acest subiect sa fie aruncat pe piata, anuntand ca astazi va merge la DNA pentru a-si vedea dosarul. "Este dreptul meu sa aflu despre ce este vorba. In momentul in care se demonstreaza ca exista o inregistrare, o cerere sau o persoana care sa demonstreze ca am cerut ceva, imi voi da demisia si nu am nevoie de avizul presedintelui", a mai spus ministrul Muncii. Pacuraru a adaugat, citat de Mediafax, ca Guvernul din care face parte nu are si nici nu va avea probleme de coruptie. "Se poate inventa orice, conteaza doar ca se acrediteaza ideea ca Guvernul are probleme de coruptie. Acest Guvern isi va incheia mandatul cu mainile curate", a aratat Pacuraru. (A.G.)
Basescu, sesizat pentru Seres in dosarul spionilor
Parchetul instantei supreme a sesizat ieri Presedintia cu privire la Codrut Seres, fostul ministru al Economiei si Comertului. Potrivit Ministerului Public, "in temeiul articolului 16 din Legea nr.115/1999, privind responsabilitatea ministeriala si avand in vedere Decizia 665 din 5 iulie 2007 a Curtii Constitutionale, procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a solicitat, in doua cauze, presedintelui Romaniei investirea Comisiei Speciale pentru analiza sesizarilor cu privire la savarsirea unei infractiuni in exercitiul functiunii de catre membrii Guvernului, referitor la Seres Ioan Codrut, fost Ministru al Economiei si Comertului.
In primul dosar, numarul 147/D/P/2007, al DIICOT, se efectueaza cercetari fata de Zsolt Nagy si Seres Ioan Codrut sub aspectul savarsirii infractiunilor de tradare prin transmitere de secrete si constituirea unui grup infractional organizat care actioneaza in mod coordonat in scopul divulgarii secretului economic. La data de 5 decembrie 2006 procurorul General al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a adresat o cerere similara, dar Comisia special instituita s-a desesizat intrucat Seres Ioan Codrut nu mai avea calitatea de ministru. Prin Decizia 665 din 5 iulie 2007 a Curtii Constitutionale s-a admis exceptia de neconstitutionalitate a disp. art. 23 alin. 2 si 3 din Legea nr. 115/1999 privind responsabilitatea ministeriala, motiv pentru care procedura speciala de cercetare a ministrilor care au comis infractiuni in exercitiul functiei lor se aplica si fostilor membri ai Guvernului. In cel de-al doilea dosar, nr.151/D/P/2005 al DIICOT se efectueaza cercetari privind savarsirea infractiunilor de subminare a economiei nationale si sprijinire a unei asociatii infractionale, de catre Seres Ioan Codrut, in cauza fiind dispusa inceperea urmaririi penale fata de mai multe persoane cu rol decizional in cadrul SC Hidroelectrica SA", se arata intr-un comunicat al Parchetului General. Codrut Seres a declarat ca nu stie nimic despre existenta unor elemente noi in "Dosarul privatizarilor". "Din cate stiu eu, nu sunt elemente noi in acest dosar. Stiu ca este vorba de reluarea procedurii, care nu a fost respectata in celebrul dosar al spionilor, care intre timp au parasit si tara", a afirmat Seres, la Realitatea Tv. Fostul ministru a spus ca nu are nimic de ascuns in aceasta cauza. "Nu stiu mai multe decat scrie in comunicat (n.r. - comunicatul Parchetului General). O sa vedem despre ce e vorba. Voi sustine in continuare aceleasi lucruri: ca drepturile omului trebuie mai intai respectate si apoi terfelite", a mai spus Seres. (B.C.G.)
Chiuariu indica incompatibilii din Comisie
Ministrul Justitiei Tudor Chiuariu a sesizat ieri Administratia Prezidentiala cu privire la incompatibilitatea a doi dintre membrii Comisiei special instituite pentru analiza sesizarilor cu privire la savarsirea unei infractiuni in exercitiul functiei de catre membrii Guvernului. Chiuariu a cerut ca Marius Iosif si Laura Stefan, membri ai Comisiei, "sa se abtina de la efectuarea oricaror acte cu referire la sesizarea care il priveste".
In privinta judecatorului Marius Iosif, Chiuariu afirma ca, prin decretul sefului statului din 9 iulie, acesta a fost numit, la propunerea ministrului Justitiei, membru in Comisia speciala. Ulterior, acesta a fost numit, prin ordinul ministrului Justitiei din 3 septembrie, in functia de director general al Administratiei Nationale a Penitenciarelor. "In considerarea acestor raporturi profesionale, precum si a suspiciunilor pe care le poate naste faptul ca l-am numit la conducerea unei unitati subordonate Ministerului Justitiei, i-am recomandat sa informeze instanta la care activeaza, precum si Consiliul Superior al Magistraturii, urmand ca acesta din urma sa decida daca exista un conflict de interese. Informarea lui Marius Iosif a fost transmisa Consiliului Superior al Magistraturii la data de 19.09.2007. Consideram ca pana la hotararea CSM privind existenta sau inexistenta unui conflict de interese care ar da nastere unui caz de incompatibilitate, Marius Iosif ar trebui sa se abtina de la orice activitate in cadrul Comisiei", afirma Tudor Chiuariu. (Bogdan GALCA)
Atitudinea pro-Tulus, o vina
In privinta Laurei Stefan, ministrul a transmis Administratiei Prezidentiale ca aceasta a fost numita membru al Comisiei printr-un decret al sefului statului din 2006, iar situatia de incompatibiliate este determinata de atitudinea acesteia in legatura cu revocarea procurorului Doru Florin Tulus. "Atitudinea doamnei Laura Oana Stefan, adoptata ca urmare a solicitarii mele adresata Consiliului Superior al Magistraturii de a dispune revocarea lui Doru Tulus din functia de procuror sef sectie al Sectiei pentru combaterea infractiunilor conexe celor de coruptie, a fost aceea de a-si da demisia, motivand ca nu este de acord cu aceasta masura si cu criticile mele la adresa conducerii Directiei Nationale Anticoruptie", spune Chiuariu. "Aceasta atitudine a doamnei Laura Stefan nu lasa niciun fel de dubiu asupra pozitionarii dumneaei fata de mine si de deciziile luate de mine in calitate de ministru al Justitiei, dupa cum nu lasa niciun fel de dubiu asupra legaturii de prietenie cu actuala conducere a Directiei Nationale Anticoruptie. De altfel, cu privire la dnii Daniel Morar si Doru Florin Tulus, domnia sa mi-a explicat personal in momentul inaintarii demisiei ca "i-a sustinut si ii sustine in continuare" a adaugat Chiuariu. Seful Directiei Nationale Anticoruptie, Daniel Morar, a cerut, martea trecuta, acordul Comisiei speciale de la Cotroceni pentru inceperea urmaririi penale a lui Tudor Chiuariu si a lui Zsolt Nagy. Potrivit unui comunicat al DNA, Szolt Nagy, ministru al Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei in perioada decembrie 2004 - iunie 2007, si Tudor Chiuariu, ministrul Justitiei, sunt acuzati de abuz in serviciu contra intereselor publice avand ca urmare obtinerea unui avantaj patrimonial pentru altul, infractiune conexa celor
de coruptie. (Bogdan GALCA)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.