PSD a depus ieri motiunea de cenzura. Soarta Executivului se va decide saptamina viitoare, prin vot.

Titus Corlatean, secretarul general al PSD, a depus ieri la Camera Deputatilor si la Senat textul motiunii de cenzura. In cursul diminetii, cind se stia clar ca motiunea va fi depusa la Parlament, presedintele PSD, Mircea Geoana, le-a transmis colegilor sai ca e foarte posibila o discutie de ultim moment cu PNL. Surse din conducerea social democratilor ne-au declarat ca Geoana ar fi primit ieri un telefon de la Tariceanu, ocazie cu care s-ar fi aranjat si o intrevedere de taina.

Motiunea are peste 140 de semnaturi dintr-un total de 146 de senatori si deputati PSD. Printre cei care nu figurau pe lista de semnaturi - Miron Mitrea, fostul secretar general al PSD. Acesta ne-a spus ieri ca a semnat textul motiunii, insa cind am verificat semnaturile, numele sau nu era prezent. Nici Alexandru Atanasiu, Ion Radoi, Serban Mihailescu si Octav Cozminca nu semnasera documentul. Printre ultimii semnatari se afla Adrian Nastase, intors recent din Israel. Titus Corlatean a declarat ieri ca parlamentarii PSD care nu au semnat documentul sint, in general, europarlamentari sau se afla in concediu medical. Corlatean a precizat ca parlamentarii PSD nu vor fi supravegheati pentru a vedea cum voteaza saptamina viitoare, miercuri, cind va fi votul. Presedintele Camerei, Bogdan Olteanu, a declarat ca a primit textul motiunii de cenzura si ca aceasta a fost depusa de un partid serios si se asteapta ca semnaturile sa fie „cum trebuie". Olteanu a aratat ca urmeaza sa se consulte cu presedintele Senatului in legatura cu procedura si cu toate detaliile in legatura cu motiunea de cenzura. PSD a propus ca motiunea de cenzura sa fie citita in plenul Camerelor reunite joi, urmind sa fie supusa la vot miercurea viitoare. Ieri-seara erau programate sedinte la virf atit la PNL, cit si la PSD. De asemenea, toti asteptau sa vada daca Tariceanu s-a intilnit cu Geoana.

Fostul premier Adrian Nastase prevede un final tragic pentru motiunea de cenzura a PSD. El a declarat ieri, citat de MEDIAFAX, ca in opinia sa actuala conducere a PSD si in principal cei care au avansat initiativa depunerii motiunii de cenzura trebuie sa isi asume, in final, responsabilitatea pentru acest demers. Intrebat daca prin asumarea raspunderii are in vedere demisia presedintelui PSD, Mircea Geoana, sau a actualei conduceri a PSD, Nastase a raspuns: „Va trebui sa vedem intii ce se intimpla. Sa nu ma intelegeti gresit. Eu nu am o foarte mare preocupare privind viitorul domnului Geoana. Cred ca stie sa si-l apere singur si stie sa lucreze pentru el. Dar cred ca e foarte important pentru viitorul partidului ce masuri vom lua in perspectiva alegerilor pentru Parlamentul European, alegerile locale, parlamentare, prezidentiale".

Totodata, Adrian Nastase a aratat ca ar fi normal ca persoanele din conducerea PSD care au purtat negocieri cu Basescu sau cu alte partide sa prezinte elemente din discutiile pe care le-au avut pentru a avea „un vot inteligent si rational" la motiune. (Cristian Sutu)

Motiunea se dezbate pe 3 octombrie Birourile Permanente ale celor doua Camere ale Parlamentului, au decis ieri ca dezbaterile la motiunea de cenzura sa aiba loc in data de 3 octombrie. Textul motiunii va fi citit joi 27 septembrie. S-a decis sa nu se dea curs vreunei modificari a regulamentului, deci votul va fi unul secret cu bile. Presedintele Camerei, Bogdan Olteanu a declarat ieri seara ca a primit asigurari din partea liderilor de grup privind respectarea regulii votului secret". „Pentru a asigura respectarea regulamentului, nu voi lasa pe nimeni sa arate bilele inaintea votului. Pe primul parlamentar pe care il voi vedea ca va proceda asa il voi chema la ordine, iar la urmatorul voi cere reluarea votului", a precizat Olteanu. Concluzia sedintei Birourilor Permanente a fost trasa de vicepresedintele PD, Ioan Oltean, care a spus:"in seara asta soarta motiunii a fost decisa. Cu siguranta aceasta va pica".

Indirect a venit si o confirmare din zona liberala. Un membru din conducerea PNL ne-a declarat aseara, dupa intrunirea la virf de la Palatul Victoria, ca „nu vor fi probleme cu motiunea", ceea ce confirma sursele care au afirmat ca au existat negocieri cu PSD. (RB ; LG)

„1.000 de zile de haos" Motiunea de cenzura a PSD poarta numele de „1.000 de zile de haos - Sfirsitul guvernarii de dreapta". Textul este structurat pe sapte capitole, care vizeaza tot atitea domenii. Cele sapte domenii sint: pensiile, agricultura, economia, absorbtia fondurilor europene, sanatatea, justitia si politica externa. Textul motiunii se concentreaza mai mult pe actuala structura a Guvernului, referirile la participarea PD la guvernare fiind doar tangentiale. In plus, dintre cei sapte ministri la ale caror ministere se face referire apar in motiune doar numele a trei ministri cu care PSD a avut diferende. De altfel, chiar de la inceputul motiunii, social democratii incearca sa isi justifice votul pe care l-au dat pentru investirea actualului Cabinet. Ei sustin ca atunci nu au facut decit „sa puna nisip sub rotile Guvernului care patinau", ajungind acum la concluzia ca „Guvernul nu mai patineaza, ci se scufunda".

Hrebenciuc negociaza Surse liberale ne-au declarat ieri ca liderul deputatilor PSD, Viorel Hrebenciuc, a avut o intilnire cu vicepresedintii liberali Ludovic Orban si Crin Antonescu pentru a angaja cele doua partide in negocieri. Sursele citate au mentionat ca liderii PNL ar fi conditionat inceperea discutiilor de un OK venit din partea premierului Tariceanu. Ieri, Hrebenciuc a incercat sa mijloceasca o intilnire Geoana-Tariceanu, dar nu l-a putut contacta pe presedintele PNL. Pe de alta parte, Tariceanu a fost vazut in weekend in aceeasi loja cu Ion Iliescu la un spectacol din cadrul Festivalului „Enescu", presedintele de onoare al PSD declarind ca „s-a discutat si politica". Ieri-seara tirziu, intreaga conducere a PNL a fost convocata de catre premier la Palatul Victoria pentru a pregati abordarea motiunii. Nu este exclus ca vicepresedintele Teodor Melescanu sa propuna colegilor sai o formula de compromis, pe care a expus-o in cadrul unei intilniri cu liberalii din Suceava. Melescanu crede ca o solutie pentru iesirea din actuala criza ar fi reprezentata de un moratoriu pina dupa alegerile europarlamentare si de continuarea mandatului Guvernului, eventual cu alegeri anticipate la inceputul anului viitor. Acest lucru ar presupune insa retragerea de catre PSD a motiunii de cenzura si acordarea unor avantaje social democratilor, mai ales in administratia locala. (L.G.)

Tabara pro-motiune are, teoretic, 20 de voturi in plus Pentru ca motiunea de cenzura sa treaca este nevoie de 232 de voturi. PSD, PD si PLD sint partidele care au anuntat clar ca o voteaza. Cele trei formatiuni au impreuna 248 de voturi. Lor li se vor alatura, mai mult ca sigur, patru deputati de la minoritati (Nicolae Paun, Gheorghe Firczak, Adrian Merka si Ovidiu Ganz), precum si independentii Nati Meir si Neculai Apostol. Rezulta un total de 254 de voturi, din care se scad sigur cele ale PSD-istilor Octav Cozminca si Antonie Iorgovan, internati in spital. Practic, tabara pro-motiune poate atinge un maximum declarat de 252 de voturi, cu 20 mai mult decit ar fi necesar. PRM, cu 44 de parlamentari, a anuntat ca se abtine.

PNL, UDMR, PC - formatiunile care se impotrivesc motiunii - au impreuna 141 de senatori si deputati. Cu tot cu independenti si minoritati, totalul maxim posibil este de 164 de voturi. Chiar daca tabara pro-motiune obtine mai multe voturi decit adversara sa, neinregistrarea celor 232 de voturi inseamna caderea motiunii. Sapte deputati PSD (Claudiu Manda, Adrian Nastase, Adrian Severin, Gabriela Nedelcu, Mirela Adomnicai, Mihai Tudose si Minodora Clivetti) au programate in perioada 2-7 octombrie a.c. delegatii importante in strainatate. Nu se stie la ora actuala daca acestia vor fi chemati in tara in ziua votarii. (Lucian Gheorghiu)

IPP crede ca rebelii din PSD vor salva Guvernul Motiunea de cenzura risca sa fie respinsa in Parlament din cauza indisciplinei la vot a demnitarilor social democrati.

Peste 10% dintre parlamentarii PSD sint „infideli" formatiunii din care fac parte, ei votind de cele mai multe ori in dezacord cu linia de partid stabilita premergator votului, reiese dintr-un studiu realizat de Institutul de Politici Publice (IPP) si citat de NewsIn. Atitudinea constant rebela a social democratilor ii determina pe reprezentantii IPP sa aprecieze ca motiunea de cenzura nu va trece.

In plus, potrivit aceleiasi cercetari, tot PSD este partidul care a inregistrat cea mai ridicata rata de absenteism la votul motiunilor simple si al proiectelor de lege importante. Octav Cozminca, Nicolae Serban si Teodor Cretu sint senatorii PSD cu cel mai scazut grad de fidelitate, sub 70% dintre voturile lor fiind in acord cu linia de partid. „La ultima motiune simpla depusa in luna iunie de PSD la Camera Deputatilor au fost trei deputati PSD care nu au votat pentru adoptarea ei, si anume Ioan Buda, Alin Teodorescu si Romeo Cazan, precum si alti 20 de deputati PSD care au absentat", mentioneaza IPP in studiu.

In schimb, PD, care a anuntat ca va sustine motiunea, este cel mai omogen grup parlamentar, inregistrind o medie de loialitate de 94,3%. Pe de alta parte, PNL si UDMR au un grad ridicat de disciplina, in special la voturile importante. Aceeasi tendinta se observa si la PRM si PC, partide care au anuntat deja ca nu vor sprijini demersul antiguvernamental. In estimarea pe care a facut-o, IPP a luat in calcul si contributia la vot a europarlamentarilor, a „caror prezenta la vot este incerta". (Diana Lazar)

Prin cite motiuni de cenzura au trecut guvernele Tariceanu, pe www.cotidianul.ro/select