Compania daneza FirstFarms, cu activitati in domeniul agricol si al cresterii animalelor, a ajuns la un acord pentru achizitionarea companiei Cistapibe, din judetul Sibiu, cu scopul de a intra in posesia unui teren agricol de 800 de hectare. Desi nu
Compania daneza FirstFarms, cu activitati in domeniul agricol si al cresterii animalelor, a ajuns la un acord pentru achizitionarea companiei Cistapibe, din judetul Sibiu, cu scopul de a intra in posesia unui teren agricol de 800 de hectare. Desi nu a dezvaluit valoarea tranzactiei, compania a mentionat ca aceasta a fost realizata la un pret "care corespunde cu nivelul anuntat anterior de FirstFarms". Compania a anuntat in luna septembrie ca va plati circa 2.700 de euro pentru un hectar de teren. Ţinand cont de acest lucru, pretul platit de FirstFarms pentru cele 800 de hectare detinute de Cistapibe ar fi in jurul a 2,2 milioane de euro.
"Pretul mediu pentru un metru patrat de teren agricol, in Cisnadie, judetul Sibiu (Cisnadie fiind localitatea in care este inregistrata firma Cistapibe- n.red.) variaza intre 6 si 18 euro", ne-a declarat Ana Ionita, senior consultant la compania de consultanta imobiliara EuroMetropola. Ceea ce inseamna ca valoarea celor 800 de hectare de care va beneficia FirstFarms, prin achizitia Cistapibe, este cuprinsa intre 48 si 144 de milioane de euro.
Acordul de achizitie include si mai multe cladiri, printre care un centru de depozitare a cerealelor cu o capacitate de 2.500 de tone si echipamente. In acest an, compania daneza FirstFarms a anuntat ca este interesata sa intre si sa se dezvolte pe piata romaneasca, in domeniul agriculturii si al cresterii animalelor. Totodata, FirstFarms a achizitionat mai multe suprafete agricole.
In urma tranzactiei dintre FirstFarms si Cistapibe, compania daneza a ajuns sa detina, in total, 2.986 hectare de teren agricol in Romania, dintre care 1489 de hectare sunt situate la aproape 50 de kilometri de Capitala, iar restul, 1497, in vestul tarii.
Terenul detinut de firma daneza este constituit din parcele, care sunt unite pe masura ce achizitiile continua.
Cumpararea unui teren agricol foarte mare de la un singur proprietar ar fi de altfel destul de greu de realizat in Romania, avand in vedere gradul de faramitare al suprafetelor agricole.
FirstFarms s-a construit in 2005 si estimeaza pentru acest an o cifra de afaceri de 8,1 milioane euro. Compania este interesata de extindere in zona Europei de Est, in special in patru state - Romania, Slovacia, Ucraina si Rusia, in care doreste sa achizitioneze terenuri si ferme de crestere a animalelor.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.