Cele doua documente oficiale prezentate de Mugur Ciuvica ce ar demonstra ca SRI spioneaza PNL si pe senatorul liberal Norica Nicolai, respectiv doua adrese de insotire ale unor materiale realizate de Grupul de Evidenta din cadrul SRI, semnate de gene
Cele doua documente oficiale prezentate de Mugur Ciuvica ce ar demonstra ca SRI spioneaza PNL si pe senatorul liberal Norica Nicolai, respectiv doua adrese de insotire ale unor materiale realizate de Grupul de Evidenta din cadrul SRI, semnate de generalul Vasile Stanciu, au fost intocmite in perioada in care la conducerea SRI se mai afla Radu Timofte. Un alt amanunt interesant este acela ca data de 20 iulie 2006 care apare pe unul din cele doua documente coincide exact cu ziua in care Radu Timofte impreuna cu Gheorghe Fulga si Virgil Ardelean isi dadeau demisIa la Cotroceni, dupa scandalul declansat ca urmare a disparitiei lui Omar Hayssam.
Chiar daca unul din cele doua documente este vizat de colonelul Florian Coldea, prim-adjunctul directorului SRI, potrivit regulamentelor interne din SRI orice document adresat directorului trece mai intai pe la unul din adjuncti, in functie de competente. In acest caz, el a ajuns la Coldea care coordona la vremea respectiva toate problemele operative la nivelul SRI.
Despre generalul Vasile Stanciu s-a scris in mai multe randuri ca a fost ofiter sub acoperire la Anvers in perioada cand Traian Basescu era seful Agentiei Navrom din Anvers. Imediat dupa ce s-a instalat la Cotroceni, Traian Basescu le spunea generalilor din SRI la o prima intalnire cu conducerea acestui serviciu ca daca cineva dintre ei doreste sa afle mai multe despre Traian Basescu sa il intrebe pe colonelul Vasile Stanciu pe care l-a vazut printre participantii la respectiva intalnire.
Firme de filaj
Legaturile dintre generalul Vasile Stanciu si Radu Timofte au continuat si dupa ce acestia au parasit SRI. La sfarsitul lunii noiembrie 2006, Timofte, Stanciu si alte persoane din mediile serviciilor secrete au infiintat firma SC Investigatii si Securitate Omega SRL. Potrivit datelor de la Registrul Comertului, SC Investigatii si Securitate Omega SRL a fost inregistrata la Registrul Comertului sub nr. 19531 din 30.11.2006, cu sediul in str. Vintila Mihailescu nr. 20, bl. 64, sc. 3, ap. 146, Sector 6. Asociati: Marius Adrian Marin (fiul generalului Ionel Marin - fost prim adjunct in SRI), nascut la 17.02.1978 in Focsani, judetul Vrancea, domiciliat in Bucuresti, str. Lt. Aurel Botea nr. 4, bl. B8, sc. 1, ap. 36, Sector 3; Gabriel Naghi (fostul director al SPP), nascut la 22.03.1962 in Bucuresti, domiciliat in Bucuresti, str. Petricani nr. 3A, Sector 2; Daniel Oprea (fratele generalului (r) Gabi Oprea-deputat PSD), nascut la 18.03.1966 in Bucuresti, domiciliat in Bucuresti, str. Sebastian nr. 33, bl. S6, sc. 2, etaj 6, ap. 55, Sector 5; Vasile Stanciu (general SRI-fost sef al diviziunii care coordoneaza ofiterii acoperiti din SRI), nascut la 5.03.1952 in comuna Schitu, judetul Giurgiu, domiciliat in Drumul Taberei nr. 35, bl. F5, sc. 2, ap. 24, Sectorul 6; Radu Timofte (fost director al SRI), nascut la 7.04.1949, in comuna Horea, judetul Neamt, domiciliat in Bucuresti, str. Mihai Eminescu nr. 124, sc. A, etaj 1, ap. 5, Sector 2.
Societatea este administrata de Danut Gabriel Lespezeanu (fost sef de cabinet al directorului SPP in perioada cand generalul Naghi ocupa respectiva functie), domiciliat in str. Vintila Mihaileanu nr. 20, bl. 64, sc. 3, ap. 146, Sector 6.
Societatea a fost autorizata sa desfasoare activitati de investigatii informative, filaj si paza. In luna aprilie 2007, Vasile Stanciu si ceilalti actionari de la firma "Investigatii si Securitate Omega" au infiintat SC "Business Security Consulting" SRL, inregistrata la Registrul Comertului sub nr. J40/6913/4.04.2007, cu sediul in Bucuresti, str. Saradei nr. 116, Sector 1, avand ca actionar principal pe Vasile Stanciu, cu 80% din actiuni. (D.S.S.)
SRI sub ancheta interna
Directorul SRI George Maior (foto) a declarat ieri, dupa audierea in comisia SRI, ca nu poate confirma sau infirma autenticitatea documentelor prezentate de GIP si ca Serviciul a inceput o ancheta interna, care va dura o saptamana.
El a sustinut ca Serviciul a demarat o ancheta interna, care se va finaliza intr-o saptamana, referitoare la documentele prezentate de Mugur Ciuvica. "E vorba de presupuse evenimente care s-au petrecut in vara anului 2006. SRI investigheaza aceasta chestiune. Nu putem in acest moment sa confirmam sau sa infirmam aceste documente prezentate de Ciuvica. Le analizam in registrele noastre si in registrele de actiuni operative", a adaugat Maior. El a completat, insa, ca respinge categoric orice prejudecata sau judecata referitoare la actiuni de politie politica, de monitorizari de partide, care ar putea fi imputabile SRI. "Nu au existat monitorizari asupra senatorului Norica Nicolai sau asupra vreunui partid politic, indiferent care ar fi acel partid politic, sau asupra presedintelui Romaniei, pentru ca, pana la urma, si numele sau este mentionat intr-una din asa-zisele adrese prezentate de Mugur Ciuvica", a sustinut directorul SRI. El a admis, insa, ca exista o unitate a SRI denumita "Grupul de evidenta".
Presedintele Comisiei SRI, liberalul Radu Stroe, a aratat, dupa audierea directorului SRI, ca, dupa ce va primi rezultatul anchetei Serviciului, astazi sau maine se va stabili o subcomisie care, daca va considera ca exista eventuale "neconcordante" cu realitatea, ar putea chema reprezentanti ai SRI la audieri. (R.G.)
Liberalii cer retragerea vinovatilor
Senatorul PNL Norica Nicolai (foto) a sustinut ieri, referindu-se la documentele prezentate de GIP, ca nu acuza SRI in absenta unor probe, dar a apreciat ca, daca acuzatiile la adresa serviciului se confirma, vinovatii trebuie sa se retraga.
Prezent la conferinta, istoricul Stejarel Olaru si-a manifestat credinta ca documentul privitor la senatorul PNL poate reprezenta un semn de politie politica, atat timp cat in informarea SRI nu se precizeaza daca afirmatiile Noricai Nicolai sunt "publice". "Nu se spune ca s-ar face referire la o afirmatie publica si incurajeaza interpretarea unor afirmatii interceptate, facute intr-un spatiu intim", a explicat Olaru. "SRI beneficiaza din partea PNL de prezumtia de nevinovatie. Ne exprimam, insa, speranta ca Romania nu devine un stat al anilor 1950, al inceputurilor totalitare in care comunismul s-a realizat cu sprijinul activ al unor servicii de informatii", a precizat ea. Nicolai a insistat ca, in lipsa unor dovezi clare, nu va acuza pe nimeni, insa a apreciat ca, ceea ce a aparut public in legatura cu activitatea unor ofiteri SRI poate constitui o atingere grava a drepturilor si liberatatilor personale. De asemenea, ea a sustinut ca monitorizarea sa putea fi facuta in beneficiul "oricarui partid", fara a spune la ce partid se refera.
"In ceea ce priveste o nota care vizeaza o informare legata de polul de dreapta liberal si care se refera la intentia PNL de a coagula un pol de dreapta in Republica Moldova, o nota care dateaza din 20 iulie 2006. In calitatea mea de vicepresedinte al PNL si de vicepresedinte al sectiei de femei a ELDR, in perioada 24 -26 septembrie 2006 am fost intr-o delegatie la Chisinau, din care au mai facut parte Teodor Melescanu, Cristian Busoi, Ionut Popescu si Ionel Palar, ocazie cu care ne-am intalnit cu toate partidele liberale din Republica Moldova si am incheiat un acord parlamentar cu Partidul Moldova Noastra" a declarat Nicolai. Ea a precizat ca, in acea perioada, presa a putut relata toate declaratiile pe aceasta tema si a spus ca este bizar ca Serviciul sa stie despre problema polului inca din 20 iulie 2006. (R.G.)
Presedintele Comisiei SRI e ingrijorat
Presedintele Comisiei SRI Radu Stroe a declarat ieri ca documentele GIP se refera la perioada in care la conducerea SRI se afla Radu Timofte si ca va cere SRI originalele documentelor, materialele anexate, urmand sa discute cu aceia care le-au elaborat. "Aceste documente ma ingrijoreaza foarte tare, deoarece nu pot sa-mi imaginez ca SRI face o monitorizare a presei si apoi transmite pe scara ierarhica in aceasta maniera. Convingerea mea este ca altceva sta in spatele acestor hartii", a declarat Stroe. "Nu actuala conducere (a SRI n.r.) este vizata in acet moment, pentru ca este vorba de iulie 2006, ci fosta conducere, cand era domnul Timofte director SRI. Nu vreau sa aduc acuze de politie politica acum, dar vom invita pe domnul director SRI la comisie pentru verificari. Vom solicita invitarea la comisie a acestui domn Stanciu, care inteleg ca este pensionar, dar si a altor membri ai acestui grup", a sustinut senatorul PNL. "Eu nu as fi sigur ca este vorba numai de declaratiile publice ale doamnei Nicolai. S-ar putea sa fie si altfel de declaratii, poate discutii purtate la telefon, in anumite cercuri politice restranse", a conchis Stroe. (R.G.)
SRI a monitorizat un politician rus
Grupul de evidenta al SRI, unitatea ofiterilor acoperiti, a intervenit in legatura cu un lider al PNL si un politician din Rusia, care au avut intalniri "de interes operativ" pentru serviciile de informatii romane, au declarat, pentru Mediafax, surse parlamentare. Potrivit surselor citate, unul dintre membrii conducerii PNL s-ar fi intalnit in Rusia si la Chisinau cu un politician rus. Respectivul lider liberal nu este Norica Nicolai, desi este si el parlamentar, au precizat sursele parlamentare. Acestea au aratat ca serviciile secrete au fost nevoite sa intervina in acest caz, singura lor posibilitate de a actiona informativ-operativ fiind, se pare, prin intermediul "Grupului de evidenta", unitatea SRI din care fac parte ofiterii acoperiti. Potrivit surselor citate, directorul SRI i-a informat atat pe seful Guvernului, cat si pe presedintele Romaniei asupra intalnirilor initiate de liberalul in cauza. Informarea data de SRI era motivata de nevoia de protejare a intereselor nationale de securitate ale Romaniei. SRI precizeaza ca documentele prezentate de presedintele GIP Mugur Ciuvica sunt in curs de verificare, dar neaga ca ar desfasura "activitati de monitorizare/supraveghere a oamenilor politici sau a partidelor politice". (D.S.S.)
Norica Nicolai nu exclude un proces
Vicepresedintele PNL Norica Nicolai a declarat ieri ca nu se poate pronunta inca daca va actiona in instanta pe unii ofiteri SRI, o decizie in acest sens urmand a fi luata dupa ce va vedea documentele SRI si va sti ce tip de monitorizare s-a exercitat asupra sa. "Nu ma pot pronunta daca dau pe cineva in judecata, dar pot spune ca este in interesul oricarui cetatean sa consolidam statul de drept si respectul fata de institutii", a declarat senatorul liberal. Norica Nicolai si-a exprimat speranta ca ancheta pe care Comisia parlamentara SRI o va face va beneficia de sprijinul actualei conduceri a SRI, care nu este implicata in aceasta "chestiune". "In masura in care voi vedea documentele si voi intelege ce tip de monitorizare s-a exercitat asupra mea, in acel moment voi decide. Deocamdata e prematur sa fac o afirmatie care sa vizeze chemarea in instanta a unor ofiteri SRI", a conchis vicepresedintele PNL. (R.G.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.