Deprecierea leului din ultima perioada nu este intamplatoare. Analistii economici cred ca slabirea monedei nationale este „regizata” de Banca Nationala a Romaniei (BNR), in scopul de a ajuta Ministerul Finantelor la constructia bugetara
Deprecierea leului din ultima perioada nu este intamplatoare. Analistii economici cred ca slabirea monedei nationale este „regizata” de Banca Nationala a Romaniei (BNR), in scopul de a ajuta Ministerul Finantelor la constructia bugetara pe anul 2008. Avand in vedere ca luna octombrie se apropie, un curs ridicat al leului nu ar fi in avantajul autoritatilor, intrucat accizele si o serie de taxe ce vor fi platite intreg anul 2008 vor fi calculate pe baza cursului de referinta din data de 1 octombrie

Astfel, daca anul viitor euro va fi cotat din nou la un nivel de 3,1 lei, ca in aceasta vara, accizele la energie, alcool, tutun si carburanti, dar si taxa auto de prima inmatriculare vor fi calculate la cursul leu/euro din data de 1 octombrie 2007. Modul de calcul al accizelor este considerat de analistii economici incorect si nedrept, chiar daca legislatia actuala ajuta Guvernul sa comita acest abuz. Ei spun ca accizele ar trebui calculate la un curs mediu stabilit lunar

Potrivit analistilor, dupa ce proiectul de buget va fi prezentat in Parlament, „leul se va intari miraculos”, ca urmare a unei preconizate inter ventii a BNR in piata interbancara. Aceasta, intrucat banca centrala nu-si poate permite sa rateze tinta de inflatie pe acest an. Or, acest lucru nu este posibil cu un leu slab.

De altfel, guvernatorul Mugur Isarescu a declarat la sfarsitul saptamanii trecute ca BNR pastreaza optiunea de a interveni in orice moment pe piata valutara

Deprecierea leului din ultima perioada, salutata de exportatori, nu e intåmplatoare. Sunt voci care sustin ca un leu mai slab sprijina constructia bugetara pe anul viitor. „Este un scenariu care se repeta in fiecare an“, ne-a declarat Mihai Ionescu, secretarul general al Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Romånia (ANEIR).

Aceasta, cu atåt mai mult, cu cåt acciza la electricitate si taxa speciala de prima inmatriculare se vor calcula tot anul 2008 pe baza cursului leu/euro din prima zi lucratoare a lunii octombrie.


„Se apropie luna octombrie, iar cursul leu/euro de la inceputul lunii viitoare va fi luat ca referinta in stabilirea accizelor si a diverselor tarife in 2008. Or, statul are tot interesul sa adune mai multi bani din aceste obligatii, ajutat de o moneda nationala depreciata“, este de parere Mihai Ionescu, secretarul general al ANEIR. In aceasta categorie intra nu numai accizele la electricitate, alcool si tutun, dar si taxa speciala de prima inmatriculare - daca va fi mentinuta -, precum si impozitul la titeiul din productia interna. Ionescu nu se indoieste ca deprecierea monedei nationale din ultima perioada nu este intamplatoare si ca acest scenariu se repeta, „ca si in anii trecuti“.

Punctul de vedere al ANEIR este confirmat si de deputatul PSD Iulian Iancu, seful Comisiei de Industrie si Servicii din Camera Deputatilor. „Mai mult, aceasta curba a deprecierii va atinge un varf exact pe 1 octombrie, in defavoarea leului.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.