Cei care se declara protectori ai ciinilor si pisicilor au o mare problema in fata: de ce in 17 ani nu s-a infiintat o politie a animalelor?

Saptamina trecuta, mai toate televiziunile s-au ingramadit sa difuzeze un filmulet despre cum se omoara in bataie o pisica. Filmat intr-o scara de bloc, pus apoi pe Internet si redifuzat la ore de mare audienta, clipul cu pricina a beneficiat in ziua urmatoare si de un veritabil „making-of", cind autorii au dat ample interviuri in care descriau momentele scenariului, tehnica regizorala si faptul ca productia lor intra in categoria „divertisment". Cei doi adolescenti s-au ales cu o simpla amenda. Si probabil cu o enorma satisfactie de a fi eroi pentru citeva zile, pentru ca ma indoiesc de faptul ca poti omori in bataie un pisoi si apoi sa-ti judeci lucid fapta si sa-ti para rau. Au aratat cu aceasta ocazie cit de simplu este sa ajungi la televizor, sa stirnesti valuri de indignare si apoi sa le rizi in fata celor care te acuza. Cu ce s-au ales cei ce au vazut filmuletul celor doi? Cu un imens sentiment de neputinta in fata cruzimii unor copii si de indignare in fata unor legi ce nu prevad nimic mai grav decit o simpla amenda pentru asemenea fapte.

Grija fata de animale este un element ce tine de evolutia unei civilizatii. Iar civilizatia romaneasca, din acest punct de vedere, este la stadiul in care ciinele trebuie tinut in lant non-stop, hranit cu mamaliga si piine, pisica trebuie sa se descurce de una singura, iar calul sau magarul din grajd trebuie sa se multumeasca doar cu un supliment nutritiv de apa, paie si bataie. Vrem, nu vrem, numarul celor care gindesc asa este mult mai mare decit al celor ce inteleg ca a tine un ciine sau o pisica este o responsabilitate si nu un moft. Coroborind acest aspect cu atitudinea televiziunilor de saptamina trecuta, rezulta ca, de fapt, majoritatea a primit exact ceea ce a vrut. Eventual au fost unii care au ridicat o sprinceana si au spus: „Nici eu nu-mi bat pisica asa de tare!".

In 17 ani nu s-a infiintat o politie a animalelor. Nici macar ONG-urile care sar la gitul primariilor ca string ciinii si pisicile de pe strada, dar dispar in ceata atunci cind animalele cad prada violentei oamenilor, tocmai din cauza ca se afla pe strada, n-au facut patrule care sa scape ciinii si pisicile vagaboande de la o moarte sigura. A sti cum sa tratezi un animal este o problema de civilizatie, nu de consum de fonduri. Din pacate, Romania nu-si tine doar ciinii in lant, ci si copiii.