Seful Clinicii de Cardiologie din Targu Mures, medicul Benedek Imre, a declarat, ieri, ca din cauza managementului si a lipsei de bani, "ii mor pacientii ca mustele", in timp ce superiorul lui Benedek spune ca acesta raporteaza procente de mortalitat
Seful Clinicii de Cardiologie din Targu Mures, medicul Benedek Imre, a declarat, ieri, ca din cauza managementului si a lipsei de bani, "ii mor pacientii ca mustele", in timp ce superiorul lui Benedek spune ca acesta raporteaza procente de mortalitate nereale.
Imre sustine ca problemele legate de posibilitatea de acordare a asistentei medicale corespunzatoare cardiacilor au aparut o data cu venirea actualului director al Spitalului Clinic Judetean Mures, Lucian Baila, informeaza Mediafax. "In 2004-2005, am lucrat cum a trebuit. A venit o echipa minunata de administratie, in frunte cu Baila si m-a dezorganizat complet", a spus Benedek. Acesta a spus ca ii este foarte greu cand ii vine bolnavul si stie ca ar putea sa ii ofere asistenta medicala, iar el nu are aceasta posibilitate. "In momentul de fata nu pot rezolva cazuri de infarct. Mortalitatea - au venit acuma cele mai importante cazuri din teren - nu mai e 12%. In 2004 - 2005 cand am primit bani suficienti am avut mortalitate 2,4%. Au venit europenii si m-au laudat. Anul acesta o sa am 20%, pentru ca nu am cu ce sa rezolv. Mor ca mustele pacientii", a spus Benedek Imre. Acesta a sustinut ca in tara exista doar 11 angiografe (din care doua la Targu Mures: una la clinica doctorului Benedek si altul la Institutul de Boli Cardiovasculare si Transplant - n.r.), ceea ce reprezinta un sfert din necesarul prevazut de normele europene si ca se apeleaza in foarte multe cazuri la tratamentul vechi, care se facea si in urma cu 20 de ani, in loc de tratament interventional (angioplastii) sau trombolitic, care au rate mai mici de mortalitate. El a sustinut ca s-ar face o economie de bani daca s-ar investi in angiografe, estimand necesarul pentru zona Mures, Harghita si Covasna la 12 aparate.
Seful Spitalului Clinic Judetean Mures, Lucian Baila, a declarat, la randul sau, ca cifrele oficiale raportate de clinica lui Benedek Imre sunt mult mai mici. Astfel, potrivit lui Baila, de la Clinica de Cardiologie i s-a raportat o rata a mortalitatii de 1,22% in medie pe semestrul intai. Iar daca este nemultumit de finantare, Baila i-a recomandat doctorului Imre sa se adreseze oficialilor de la Bucuresti. "Daca ar fi 12% mortalitate la sectia de Cardiologie, ar trebui s-o inchidem. In Terapie Intensiva nu e mortalitate de 12%. In acest spital, mortalitatea e sub limitele medii nationale", a spus Baila. (C.P.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.