De idei bune nu duce lipsa romanul in materie de afaceri. Insa de la stadiul de idee si pana la demararea afacerii in sine poate fi nevoit a parcurge un drum lung si obositor. Aceasta deoarece un buget solid nu este la indemana oricui pentru a incepe
De idei bune nu duce lipsa romanul in materie de afaceri. Insa de la stadiul de idee si pana la demararea afacerii in sine poate fi nevoit a parcurge un drum lung si obositor. Aceasta deoarece un buget solid nu este la indemana oricui pentru a incepe activitatea si a o sustine pana la inregistrarea de profit. Insa posibilitati de finantare se intrevad si in Romania zilelor noastre, iar cu ajutorul consultantilor financiari si al portalurilor specializate sansele ca o persoana sa fie interesata in dezvoltarea unui business cresc simtitor.
Un astfel de portal este www.finzoom.ro, care ofera informatii si stiri financiare si pune la dispozitia celor interesati consultanta financiara gratuita prin care indruma pe cei interesati de obtinerea unei finantari in directia cea mai potrivita situatiei lor. Momentan, doar IMM cu o vechime de peste 15 ani sunt cele care acceseaza cel mai mult credite bancare, in timp ce companiile mai tinere, cu vechime cuprinsa intre 5- 10 ani, apeleaza la autofinantare. Pentru nevoile acestora, bancile sunt foarte receptive, venindu-le in intampinare cu oferte avantajoase si diversificate, timp in care start-up-urile nu reusesc sa impresioneze pe nimeni. Pentru a afla care sunt totusi oportunitatile actuale de obtinere a unui credit start-up si ce trebuie sa cunoasca aplicantul, consultantii www.finzoom.ro ofera cateva sfaturi utile celor aflati la inceput de drum in relatia cu banca. Primul pas si cel mai important: trebuie ca persoana interesata sa separe creditul personal de cel pentru inceperea unei afaceri.
Aceasta deoarece daca are un trecut "patat" influenteaza negativ rezultatul analizei dosarului. In cadrul analizei, bancile verifica administratorul si asociatii in Biroul de Credit si in Centrala Riscurilor Bancare. Referintele pot fi negative daca cel putin unul dintre acestia este gasit cu restante si intarzieri, dar si pozitive, deoarece in Biroul de Credit sunt inregistrate si informatii de acest gen. Mai ales la start-up, bancile pun pret pe experienta profesionala a administratorului, a managerului general. Dupa caz, pot solicita CV-ul acestuia, daca s-a ocupat de infiintarea companiei, daca in trecut a mai administrat companii si care este starea acestora. Mai mult, aplicantul nu trebuie sa lase impresia analistului bancar ca nu prea stie exact ce vrea sa faca, si urmareste sa i se dea banii si apoi se va orienta, "la fata locului". Ar fi o mare greseala, deoarece bancile nu acorda in stilul acesta bani. Trebuie sa fie ferm convinse de faptul ca prin finantarea acordata vor sprijini o persoana hotarata sa puna pe picioare o afacere infloritoare ce isi va desfasura activitatea prin conturile bancii si, bineinteles, va putea sa returneze imprumutul (prin prezentarea unor precontracte, intelegeri de colaborare).
Pentru aceasta, banca solicita, iar aplicantul trebuie sa se prezinte cu un studiu de fezabilitate foarte bine elaborat asupra activitatii pe care urmareste sa o desfasoare. Daca studiul este realizat de o companie consacrata in domeniu, aplicantul va mai primi o bila alba in ceea ce priveste credibilitatea.
Aplicantul trebuie sa fie atent cum se exprima, cum isi structureaza ideile in chestionarul preliminar pe care va trebui sa il completeze la banca, deoarece pe baza acestuia se analizeaza ideea de afaceri, care reprezinta practic primul contact cu banca. Va primi un consultant in intocmirea planului de afaceri, fiind recomandat sa comunice cu acesta indeaproape pentru a dovedi deschidere la sugestiile bancii si pentru a maximiza sansele obtinerii suportului financiar.
Banca Transilvania este prima banca din Romania care a lansat creditul pentru demararea unei afaceri. Acest credit este destinat investitiilor necesare firmelor nou infiintate, dar si celor care functioneaza nu mai mult de 6 luni. Conditia de baza este ca intreprinzatorul sa acopere 25% din valoarea investitiei, dar nu mai mult de 35.000 RON. Creditul este prevazut cu o perioada de gratie de pana la 6 luni, iar intreaga perioada de rambursare este de 5 ani.
Banca Comerciala Carpatica ofera creditul "Prima Afacere". Este destinat clientilor care doresc sa demareze afaceri noi. Dupa cum prezentam si mai sus, este nevoie de un plan de afaceri si/sau un studiu de fezabilitate bine fundamentat care sa convinga asupra afacerii. Banca poate finanta printr-un credit pentru activitatea curenta pe maximum 36 de luni cu posibilitatea acordarii unei perioade de gratie de maximum 6 luni la plata principalului; sau printr-un credit pentru investitii pana la 95% din valoarea investitiei/proiectului pe maximum 5 ani cu posibilitatea acordarii unei perioade de gratie de 12 luni. Conditii de baza: firma sa fie nou infiintata si sa convinga asupra posibilitatilor de rambursare a creditului. Nu sunt solicitate garantii reale materiale, insa se accepta garantii prezentate de Eximbank si diverse fonduri de garantare. Prin Creditul Transportatorului, banca acorda credit pentru o activitate aparte, aceea de transport, asigurand fondurile necesare desfasurarii activitatii curente sau realizarea de investitii pe o perioada maxima de 10 ani. Creditul prezinta avantajul unei perioade de gratie de 12 luni si a sistemului revolving, iar pana la 30.000 RON nu sunt solicitate garantii suplimentare.
Libra Bank - Creditul Auto Scont acordat societatilor comerciale si service-urilor auto, finantare pentru plata furnizorilor, salariilor, datoriilor lunare la bugetul de stat. Limita maxima de creditare este de 300.000 RON cu o rata a dobanzii de 13,5% pe o perioada maxima de 12 luni. Garantiile solicitate sunt: doua bilete la ordin in alb avizate de actionari/asociati semnificativ si cesiunea contractelor de asigurare in favoarea bancii. In costul creditului este inclus si serviciul de InternetBanking.
Prin creditul start-up, aceste banci care dovedesc deschidere si flexibilitate cultiva spiritul intreprinzator al novicelui intr-ale afacerilor si finanteaza din prima zi investitiile necesare. Un avantaj important este si acela ca, prin stabilirea limitelor de creditare in functie de necesitatile de finantare si capacitatea reala de rambursare, bancile construiesc un climat de stabilitate financiara. Apoi, bancile acorda cu usurinta linii de credit, care in timp pot fi si chiar trebuie sa fie folosite pentru construirea unui istoric favorabil.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.