CE BEM, CE MANCAM
Pe eticheta scrie foarte mare ca nu are zahar. Persoanele mai grasute si diabeticii s-ar putea simti atrasi de acest desert. Specialistul nostru le recomanda sa se gandeasca de doua ori inainte de a-l consuma.

Croissantul Antonelli a fost creat pentru persoane diabetice. Pe ambalaj scrie mare ca nu are zahar. Lista de ingrediente este in schimb foarte lunga: "Faina de grau, margarina vegetala (grasimi si uleiuri integral vegetale, apa, sare, emulsionanti E 471 mono si digliceride ale acizilor grasi si E 472 (c) esteri glicerici ai acidului citric cu acizi grasi, arome, corector de aciditate - E 330 acid citric, colorant E 160a caroten, drojdie naturala, oua si galbenusuri de oua, edulcorant, maltitol E 965, apa, unt, suc natural concentrat de pere, emulsionant: mono si digliceride ale acizilor grasi E 471, proteine din lapte, stabilizatori: sirop de sorbitol E 420, fibre din cereale, lapte praf degresat, unt de cacao, praf de extract de malt, sare, arome, conservant propionat de calciu E 282. Umplutura 23%: crema de oua - sirop de maltitol din porumb E 965, apa, stabilizator: sorbitol (E 420i), grasimi vegetale rafinate, lapte praf integral, galbenusuri de oua, amidon modificat de porumb (E 1422), arome, conservant sorbat de potasiu (E 202), colorant - caroten
(E 160a)". La consumul unui croissant care are 42 de grame, organismul nostru va primi: 175,9 kcal, kj 736,2, proteine: 2,5 g, carbohidrati: 22,9 g, grasimi 8,3  g.


ANALIZA. Croissantul analizat este un produs specific de patiserie, cu profil nutritional dezechilibrat, cu un exces de glucide in amestec cu grasimi hidrogenate nesanatoase. Acesta mai contine o gama larga de aditivi alimentari, atat in foietaj, cat si in umplutura, cu rol de umectanti, emulsifianti, coloranti, stabilizatori, conservanti, edulcoranti. Produsul are o densitate energetica ridicata, 418 kcal/100 g, ne explica profesorul Gheorghe Mencinicopschi.


CONCLUZII. Produsul nu este indicat copiilor, femeilor insarcinate si care alapteaza, supraponderalilor si obezilor, suferinzilor de boli hepatice si renale, de boli cardiovasculare, bolnavilor de maladii neurodegenerative. Diabeticii il vor consuma numai cu avizul medicului curant. Este interzis suferinzilor de celiachie.  


PrecizariRubrica se adreseaza persoanelor care doresc sa afle ce contin alimentele si bauturile consumate zilnic si efectele lor asupra sanatatii. Cititorii isi pot exprima opiniile la numerele de telefon 021.318.20.37; 021.318.20.43 sau pe e-mail bundeconsum@jurnalul.ro. Daca sunteti interesat de caracteristicile unui produs, expediati pe adresa redactiei (Piata Presei Libere numerele 1-3, corp D, Sector 1, Bucuresti) eticheta acestuia pentru a fi "analizata" de specialistul nostru. Ca modalitate de lucru, precizam ca profesorului doctor Gheorghe Mencinicopschi ii prezentam compozitia produsului si datele nutritionale preluate din eticheta acestuia, fara a i-l prezenta.