Guvernatorul Deltei Dunarii, Paul Cononov (foto), a facut politie politica, ne-au declarat surse din Colegiul CNSAS. Informatia vine sa completeze imaginea unui personaj destul de controversat de la numirea sa in functie si pana in prezent.

La momentul numirii ca guvernator al Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, Paul Cononov era managerul unei firme falimentare de salubritate din Tulcea. Lipsa de experienta nu a constituit insa un impediment pentru numirea in fruntea ARBDD, ceea ce a starnit reactii internationale vehemente.

Din noua functie, Cononov - poreclit guvernatorul-gunoier - a recurs la actiuni haotice, cu efect dezastruos. Prima mutare a fost trecerea resursei piscicole din Delta din subordinea Ministerului Mediului (un minister protectionist) in cea a Ministerului Agriculturii (un minister economic), ur-mata de rezilierea unilaterala a contractelor de concesiune. Titularii contractelor, care plateau redeventa pentru pestele pescuit si care erau obligati sa pazeasca teritoriile concesionate si sa faca repopulari cu puiet si investitii de mediu, au fost inlaturati.

A "reincadrat" juridic aproximativ 7.000 de hectare din domeniu public de interes national administrat de ARBDD, in domeniu public de interes local, proprietati ale comunelor Corbu si Mihai Viteazu, a reusit sa stopeze toate proiectele serioase care fusesera incepute de fostul guvernator, Virgil Munteanu, nu a adus nici o distinctie pentru Delta si cu atat mai putin vreo finantare pentru Rezervatie si a satisfacut interesele liberalilor din Tulcea. Printre alte actiuni "de palmares" ale lui Cononov se mai numara si autorizarea pescuitului la sturioni in prohibitie.