Şeful DAE, Adrian Ciocanea (PNL), sustine ca declaratiile politicienilor potrivit carora Romania are o rata de absorbtie a fondurilor europene egala cu zero sunt doar argumente in plus pentru tarile care sustin ca destinatia acestor fonduri ar trebu
Şeful DAE, Adrian Ciocanea (PNL), sustine ca declaratiile politicienilor potrivit carora Romania are o rata de absorbtie a fondurilor europene egala cu zero sunt doar argumente in plus pentru tarile care sustin ca destinatia acestor fonduri ar trebui schimbata.
Ciocanea a apreciat luni, intr-o conferinta de presa, ca declaratiile acestor politicieni sunt facute pe fondul unei incorectitudini politice, pentru ca, sustine el, se stie ca tarile care au intrat in UE in 2004 au primit fonduri de patru-cinci ori mai mari decat a primit Romania, iar pana la sfarsitul primului an de la aderare, aceste state "au cheltuit zero".
"E foarte greu ca in primul an sa se realizeze absorbtia fondurilor, pentru ca absorbtia inseamna circuitul banilor din conturile Comisiei Europene in conturile beneficiarilor", a spus seful DAE, citat de Mediafax.
El a adaugat ca exista tari care sustin ca UE nu e capabila sa puna la dispozitia membrilor un mecanism care sa le permita o absorbtie eficienta a fondurilor de coeziune si ca banii stau, astfel, necheltuiti, si, prin urmare, ar trebui redirectionati spre proiectele destinate realizarii obiectivelor de competitivitate, concretizate in Strategia Lisabona.
Potrivit lui Ciocanea, declaratiile politicienilor care "repeta obsesiv" faptul ca Romania nu absoarbe fonduri sunt inca un argument pentru statele care sustin redirectionarea fondurilor.
El a precizat ca acesti politicieni omit, pe de alta parte, sa spuna un lucru pe care el l-a tot repetat, si anume faptul ca "cele 330 de milioane de euro care au intrat in Romania pana acum pentru dezvoltare regionala vor fi contractate pana la sfarsitul anului".
Şeful DAE nu a precizat cine sunt politicienii la care se refera, dar i-a numit "adversari ai actualului Guvern".
Ciocanea sustine, de asemenea, ca ar fi necesara elaborarea unei Carte Albe a dezvoltarii regionale, in care sa se identifice problemele din acest domeniu si sa se creioneze solutiile pentru inlaturarea ineficientelor din sistem.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.