EXCLUSIV - Marturisirile lui Ion Mihai Pacepa cAtre un prieten drag
La sfarsitul saptamanii trecute a murit generalul Eugen Luchian. Numele sau este cunoscut intr-o mica masura opiniei publice. In 1978, dupa "dezertarea" generalului Ion Mihai P
EXCLUSIV - Marturisirile lui Ion Mihai Pacepa cAtre un prieten drag
La sfarsitul saptamanii trecute a murit generalul Eugen Luchian. Numele sau este cunoscut intr-o mica masura opiniei publice. In 1978, dupa "dezertarea" generalului Ion Mihai Pacepa, a fost arestat si condamnat la
opt ani inchisoare. A fost singurul personaj pozitiv din "Orizonturi Rosii". In urma cu un an, legatura intre cei doi prieteni de acum 30 de ani a fost reluata.


In exclusivitate, JN prezinta ultima scrisoare a lui Ion Mihai Pacepa catre prietenul sau, Eugen Luchian. Documentul prezinta pentru prima data opiniei publice detalii despre aparitia volumului "Orizonturi Rosii", amanunte necunoscute despre Ion Mihai Pacepa si prietenul sau apropiat. Generalul Pacepa ne-a autorizat sa publicam aceasta scrisoare, pe care o prezentam aproape integral.


LA DREAPTA LUI MAURER. Eugen Luchian a fost un sfatuitor de taina al lui Ion Gheorghe Maurer, liderul comunist reformator, scos in planul doi de Nicolae Ceausescu in anii a€™80. Generalul Luchian a fost seful Sectiei pentru Armata, Securitate si Justitie a Consiliului de Ministri pana in 1976. A fost si prieten apropiat al generalului Ion Mihai Pacepa. In acea perioada era printre putinii oameni din afara DIE care intra in sediul spionajului extern. In septembrie 1978, cand generalul Pacepa a "defectat" in SUA, Luchian a fost arestat si condamnat la opt ani de inchisoare. S-a spus ca ar fi fost implicat in celebra operatiune "Peregrinii". "Eu aveam obligatia ca, la cererea DIE, sa supun aprobarii Comisiei guvernamentale de vize si pasapoarte acele persoane care faceau obiectul actiunii «Peregrinii». Aceasta comisie era singurul organ indrituit la acea vreme sa aprobe plecarea definitiva din tara a unor cetateni romani", imi declara generalul Luchian in urma cu peste un an. Patru ani i-a petrecut la Aiud, in celula in care fusese inchis si preotul Gheorghe Calciu Dumitreasa. A fost eliberat de Craciunul din 1985.


DUSMANUL LUI CEAUSESCU SI POSTELNICU. In 1989, generalul Pacepa marturisea in "Orizonturi Rosii": "La mijlocul lui iulie 1978 am fost chemat de urgenta la Ceausescu. Cand am intrat in birou, el asculta o banda de magnetofon impreuna cu Elena si Postelnicu. Luchian e ofiter ilegal KGB, mi-a spus Ceausescu. Postelnicu l-a inregistrat vorbind ruseste cu nevasta-sa. Pune-l din nou, Postelnicu. Am deslusit cu greu cateva cuvinte rusesti rostite de un barbat si o femeie. E vocea lui Luchian?, m-a intrebat Ceausescu. Nu cred, i-am raspuns. Inregistrarea este execrabila si seamana cu o inscenare. Postelnicu a sarit ca muscat de fund: E vocea lui Luchian. Si el, si nevasta-sa sunt ofiteri KGB legendati. S-au nascut in Tighina si au fost infiltrati apoi in Romania ca un cuplu de ofiteri ilegali. Atunci, Ceausescu nu a aprobat referatul cu propuneri de arestare prezentat de Postelnicu. Tine ochii pe ei, i-a ordonat. La 22 iulie, Ceausescu m-a trimis la Bonn cu un mesaj secret catre cancelarul vest-german Helmut Schmidt si acolo am cerut azil politic in SUA. Cateva saptamani mai tarziu, presa occidentala informa ca numerosi generali romani fusesera arestati. Eugen Luchian era printre ei. Ulterior am aflat ca a fost condamnat la opt ani inchisoare, pentru ca a detinut ilegal documente secrete la domiciliu. Ceausescu, evident, a continuat sa nu creada gogoasa lui Postelnicu si a recurs la metoda lui favorita: a ordonat Securitatii sa ascunda in locuinta indezirabilului documente secrete si sa le gaseasca."


RECUNOSCUT CA DETINUT POLITIC. L-am cunoscut pe generalul Luchian in urma cu peste un an de zile. Atunci am fost mesagerul primei scrisori din partea prietenului sau de acum 30 de ani, Ion Mihai Pacepa. Am avut o lunga discutie cu Luchian, concretizata intr-un interesant interviu pentru cotidianul Adevarul. A urmat un alt interviu pentru Antena 1 si Antena 3. In cele cateva dialoguri, generalul Luchian mi-a facut multe marturisiri. De exemplu, cum a refuzat in decembrie 1989 sa faca parte din FSN. Mai apoi despre securistii care ne conduc. Am vorbit cu el imediat dupa ce Liviu Turcu a prezentat public lista sa. "Sa aiba grija", mi-a spus Luchian. In iulie anul acesta l-am vazut pentru ultima data. Si i-am dus ultima scrisoare de la prietenul sau din Statele Unite. O scrisoare in care generalul Pacepa destainuie multe lucruri interesante despre sine si despre prietenul sau.



Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.