Un sfert dintre femeile din Romania folosesc metode contraceptive traditionale, iar jumatate nu apeleaza la nici o metoda contraceptiva, releva cel mai recent Studiu al Sanatatii Reproducerii.

Daca mai adaugam si faptul ca intr-un an, din
Un sfert dintre femeile din Romania folosesc metode contraceptive traditionale, iar jumatate nu apeleaza la nici o metoda contraceptiva, releva cel mai recent Studiu al Sanatatii Reproducerii.

Daca mai adaugam si faptul ca intr-un an, din 100 de femei care au contacte sexuale neprotejate, 85 raman insarcinate si ca tendinta este ca femeia sa decida cand aduce un copil pe lume, evident e nevoie de o solutie eficienta de protectie.


SOLUTIE. "Contraceptia moderna este o solutie sigura, daca este folosita corect", spune dr Mihi Horga, director in Ministerul Sanatatii Publice. In acest sens, Societatea de Educatie Contraceptiva si Sexuala (SECS) a lansat o campanie prin care femei si barbati din Bucuresti si din alte 10 orase sunt invitati sa "Spuna NU metodelor contraceptive traditionale". "Din pacate, metodele traditionale se transmit de la mama la fiica, desi vremurile s-au schimbat. E timpul ca femeile din Romania sa fie mai informate si sa aleaga o metoda contraceptiva", spune dr Borbala Koo, director executiv SECS. Motivele pentru care romancele prefera inca metodele traditionale, in defavoarea celor moderne sunt variate: foarte multe femei invoca preferinta partenerului (52%). Altele aduc in discutie lipsa de cunostinte legate de alte metode contraceptive (39%), costul metodelor moderne (38%), metodele moderne sunt greu de obtinut (35%), dar si recomandarea altei persoane (13,9%) sau convingeri religioase (13,7%).


INFORMATII. In opinia dr Borbala Koo, asa cum exista solutii moderne in toate aspectele vietii in vestimentatie, mobila etc., acelasi element de modernitate trebuie sa patrunda si in contraceptie. Deoarece folosirea unui contraceptiv tine de cultura, de educatie, de stil de viata.Informatii complete si corecte despre contraceptive se gasesc pe website-ul  sau la linia telefonica gratuita si nationala 0800 150 150 (luni-vineri intre orele 10:00 si 18:00).

Prin programul national de reproducere sustinut de Ministerul Sanatatii, de contraceptive moderne beneficiaza gratuit toate femeile din mediul rural, somere, cele cu venituri mici, elevele si studentele, precum si femeile care au avut un avort intr-o unitate sanitara publica.

Aceste categorii de femei pot beneficia de un sfat competent si de contraceptive gratuite prezentandu-se la cabinetul unui medic de familie care este inclus in programul Ministerului Sanatatii.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.