Patru terenuri sunt in Ploiesti si trei in Capitala
Evaluatorul selectat: Delta Service Consulting 95
Licitatia publica cu strigare, pana la jumatatea lunii noiembriePentru colectarea fondurilor necesare platii datoriilor catre furnizorii d
Patru terenuri sunt in Ploiesti si trei in Capitala
Evaluatorul selectat: Delta Service Consulting 95
Licitatia publica cu strigare, pana la jumatatea lunii noiembriePentru colectarea fondurilor necesare platii datoriilor catre furnizorii de energie electrica, care totalizeaza 600 milioane de lei, compania CFR SA va organiza, pana la jumatatea lunii noiembrie, o licitatie de vanzare a sapte terenuri cu o suprafata totala de 12,6 hectare. Potrivit companiei, vanzarea se va face prin licitatie publica cu strigare la Bursa Romana de Marfuri, evaluatorul selectat pentru stabilirea valorii de piata a suprafetelor fiind Delta Service Consulting 95.
Toate terenurile sunt intravilane, trei fiind situate in zona Ploiesti Sud, unul in Ploiesti Crang (suprafata totala a acestora este de 3,9 hectare), unul in zona Cotroceni-Lujerului (7 ha) si doua in zona Basarab (suprafata totala de 1,7 ha). Compania feroviara estimeaza ca prin vanzarea celor sapte terenuri va obtine 300 milioane de lei, reprezentand aproape jumatate din valoarea datoriilor catre furnizorii de energie electrica.
In urma cu o luna, directorul CFR Infrastructura, Constantin Manea, anunta ca va scoate la licitatie, prin Bursa Romana de Marfuri, terenuri cu o suprafata de 140.000 mp. El a mentionat ca terenurile sunt situate in Bucuresti, zona fostei gari Cotroceni, in zona Garii de Nord, Giulesti si Orhideea.Electrica are de recuperat 400 milioane leiDistribuitorul si furnizorul de energie detinut de stat Electrica a luat in calcul posibilitatea vanzarii unor creante de 400 milioane de lei pe care trebuie sa le recupereze de la CFR SA. Pe langa Electrica, si celelalte companii de distributie a energiei electrice din Romania au de recuperat sume de la CFR, in contul energiei furnizate. Astfel, CEZ are de primit 120 de milioane de lei, E.ON Moldova Distributie are de recuperat 60 de milioane de lei, iar Enel 44 de milioane de euro.
Potrivit Bursei Romane de Marfuri, companiile private de utilitati, membre ale Asociatiei Companiilor de Utilitati in Energie din Romania (ACUE), se asteapta sa recupereze toate aceste datorii de la CFR, cu atat mai mult cu cat creantele echivaleaza cu aproximativ jumatate din bugetele de investitii planificate in acest an.
Conducerea BRM a anuntat saptamana trecuta ca mecanismul de tranzactionare si toate procedurile sunt puse la punct inca de la inceputul acestui an. "Credem ca tranzactionarea unor astfel de creante va avea succes, daca este vorba de CFR. Cumparatorii pot fi acele societati care au relatii contractuale mari cu compania de stat", au afirmat sursele citate, precizand ca, mai intai, Consiliul de Administratie al Electrica trebuie sa aprobe valoarea facturilor neincasate de la CFR, care pot fi tranzactionate in perioada dorita de companie.Sechestru asiguratoriu pe 146 de gariPotrivit Ministerului Transporturilor, CFR SA a ajuns in aceasta situatie in primul rand din cauza subfinantarii pe o perioada lunga de timp, dar si ca urmare a neincasarii sumelor aferente prestatiilor efectuate catre CFR Calatori.
La jumatatea lunii iunie, filialele Electrica au pus sechestru asiguratoriu pe o parte a patrimoniului privat al CFR, precum statii de cale ferata, sedii de regionale-birouri, cladiri anexe, mijloace de transport in caz de interventie.
Atunci era vorba despre 17 gari din Ploiesti, 22 din Targoviste, doua din Giurgiu, trei in Slatina, patru din Alexandria, patru din Craiova, cinci din Severin, zece din Targu Jiu, patru din Arad, 21 din Deva, trei din Timisoara, sase din Miercurea Ciuc, sapte din Mures, doua in Sfantu Gheorghe, opt in Bacau, opt in Buzau, 18 in Brasov si doua in Focsani. Printre garile unde Electrica a intrerupt furnizarea cu energie electrica se numara Ploiesti Nord, Sibiu, Fagaras, Hunedoara, Petrosani, Simeria, Codlea, Ghimbav si Berceni.
Astfel, Electrica si-a aratat intentia de a sista furnizarea energiei electrice pentru tractiunea trenurilor, iar intreruperea alimentarii cu energie electrica ar fi avut efecte directe si imediate asupra intreruperii circulatiei trenurilor de calatori, cat si a celor de marfa.
De asemenea, CEZ Distributie, desprinsa din filiala privatizata Electrica Oltenia, a anuntat ca va fi executat silit CFR SA din cauza datoriilor de peste 90 de milioane de lei pe care le-a acumulat la plata facturilor de energie electrica din 2004.
Principalele statii CFR Infrastructura a caror activitate a fost afectata de intreruperea furnizarii energiei electrice de catre CEZ Distributie sunt Craiova, Targu-Jiu, Severin si Rosiorii de Vede.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.