Finantatorul Stelei a jucat ieri doua reprize la DNA, pentru un nou dosar, „de coruptie in fotbal".

Intre un antrenament condus la Steaua si trei primiri la „Palat", Gigi Becali s-a prezentat ieri de doua ori si la sediul DNA. Prima data a stat doar o jumatate de ora, declarind la iesire ca „procurorul mi-a spus ca nu e vorba de dosarul cu Babiuc si terenurile. E ceva legat de fotbal". Machedonul a dezvaluit ca magistratul DNA l-a chemat din nou dupa-amiaza deoarece acum este ocupat cu studierea unui alt dosar. „O sa vin si eu peste 40 de zile sau cind mi se va face o alta citatie", a ris ironic Becali. El s-a prezentat totusi la sediul temutei institutii, la ora ceruta de procuror, dar sederea lui a fost si mai scurta, de doar 20 de minute.

Motivul pentru care Gigi a ajuns la DNA a fost dezvaluit chiar de el: „M-au anuntat ca mi-au fost ascultate telefoanele, ca asa e procedura. Urmeaza sa ma cheme intr-o alta zi, sa imi prezinte caseta cu inregistrarile si sa imi ia o declaratie". Ancheta vizeaza momentul in care a urmarit autocarul echipei Gloria Bistrita, promitindu-le ardelenilor prime uriase in cazul in care ar fi reusit sa nu piarda in fata Rapidului. Meciul s-a disputat in etapa a XXVII-a campionatului 2005-2006, cind Rapid era contracandidata Stelei la titlu. Finantatorul echipei de fotbal Steaua Bucuresti a mai spus ca procurorii l-au intrebat daca a si dat banii pe care-i promisese, insa el a negat ca ar fi si platit. „Pai io promit multe, dar nu ma tin de cuvint", a mai spus Becali. Surse judiciare sustin ca DNA nu face investigatii privind acuzatii de dare si luare de mita, „ci numai cercetari privind posibile aranjamente si anumite comportamente combative la cerere de pe terenul de fotbal care ar fi determinate de anumite sume de bani primite de jucatori". Aceleasi surse au confirmat ca speta este in atentia Sectiei 1 de la DNA.

La citeva luni dupa evenimentul cercetat de procurorii anticoruptie, o echipa a DNA s-a deplasat la Bistrita pentru a cerceta cazul. „M-au intrebat si pe mine, dar nu am avut ce sa le spun, deoarece eu nu am fost la Bucuresti", a declarat Jean Padureanu, presedintele clubului de fotbal Gloria. Au dat in schimb declaratii jucatorii si conducatorul delegatiei, Ioan Horoba. Meciul a fost cistigat de Rapid cu 1-0, primele promise de Gigi Becali raminind in sacosa stelistului. La inceputul sezonului urmator, FRF a scos in afara regulamentelor sportive practica stimularii financiare a unor terti pentru a cistiga meciuri cu echipe contracandidate ale platitorului la obtinerea unei performante sportive.

Copos a intrat „sub acoperire" la DNA George Copos a fost prezent ieri, in jurul orei 13.00, la sediul DNA, cu citeva minute inainte de aparitia lui Gigi Becali. Patronul Rapidului a asteptat ca reporterii prezenti sa inceapa sa-l intervieveze pe Becali, a folosit momentul si a intrat in institutie, profitind de neatentia ziaristilor. Copos a parasit citeva ore mai tirziu DNA, folosind o iesire laterala. Astfel, a reusit sa evite inca o data orice declaratie publica. George Copos este cercetat de DNA pentru ca ar fi vindut 38 de spatii Loteriei Romane la preturi mult mai mari decit cele ale pietei si este acuzat de evaziune fiscala in acest caz. Totusi, Gigi Becali a declarat, la a doua vizita la DNA, ca este posibil ca si George Copos sa fi fost audiat in acelasi „dosar de coruptie in fotbal". „E posibil sa fi fost in acelasi dosar. Nu mai stiu cu cine a jucat atunci Gloria Bistrita. Parca tot cu Rapid", a spus Becali, precizind insa ca nu este sigur ca informatia lui este corecta. „S-a comunicat doar ca e alt dosar si ca se efectueaza acte premergatoare, dar nu ni s-a spus care e obiectul dosarului si despre ce este vorba. Nu ni s-a spus pe cine vizeaza, nici ce obiect are, ni s-a spus doar ca se fac acte premergatoare si ca e la Sectia I a DNA", a declarat pentru NewsIn avocatul lui Copos, Gheorghita Mateut. Avocatul a dezmintit faptul ca George Copos ar fi fost chemat la DNA pentru dosarul Loteria II, in care Dan Voiculescu, este cercetat pentru spalare de bani.