Reprezentativa tricolora isi joaca astazi (ora 21.00, TVR 2), in fata Portugaliei, onoarea la CM de rugby.

Romanii se agata de un rezultat bun
cu Portugalia Scotia 0 - Noua Zeelanda 40. In meciul de la Edinburgh, unde erau gazde, scotienii au reusit contraperformanta de a nu inscrie nici un punct. Echipa lui Frank Hadden nu a rezistat infernalei presiuni a echipei All Blacks. Statistica meciului arata ca echipa acestora a jucat pentru 11 minute si 30 de secunde balonul in 22-ul scotian. De exemplu, intre minutele 48 si 56, Noua Zeelanda a atacat continuu buturile Scotiei in acest segment al cimpului de joc, insa fara rezultat. Este, pina azi, recordul ofensiv al Cupei Mondiale din acest an. Diferenta au facut-o linia a treia si treisferturile, asa cum ne-au obisnuit rugbistii de la Antipozi. Cu un total de sase eseuri, doua dintre ele transformate si doua penalitati reusite, Noua Zeelanda a izbutit ca, inaintea meciului cu reprezentativa Romaniei, sa faca maximum de puncte posibile, 15. Eficienta ofensiva a liderilor grupei si a marii favorite la cistigarea titlului mondial se traduce in urmatoarele cifre: 227 de puncte reusite fata de 27 primite, 33 de eseuri marcate si doar trei inscrise de adversari. La care se adauga 3 puncte bonus pentru diferenta de scor fata de adversari.

Extrem de periculoasa aripa Doug Hewlett, doua eseuri duminica, cinci in meciurile grupei noastre si autor a 48 de astfel de executii in cariera sa internationala, va fi simbata viitoare adversarul direct al apararii romane. Tactica de joc a viitorilor nostri adversari este relativ stereotipa, dar eficienta: inaintare prin forta a pachetului gramezii, dublaj perseverent al liniei a treia in atacurile pe treisferturi si actiuni individuale lansate foarte rapid. Celalalt pericol va veni din partea mijlocasului la deschidere Dan Carter, un excelent creator de joc. Duminica a inscris un eseu, a transformat alte doua, precum si doua lovituri de pedeapsa.

In celalalt meci al grupei B, Australia 55, Fiji 12. Finalista trecutei editii a Cupei Mondiale, Australia, a inscris 7 eseuri, doua dintre ele transformate, si a reusit 4 din cele 8 penalitati acordate. Si Australia si-a realizat obiectivul de performanta: maximum de puncte posibile, 15. Argumentele sale - 178 de puncte marcate fata de 35 primite, 24 de eseuri reusite fata de 4 primite si 3 puncte bonus.

In aceasta seara (ora 21.00, TVR 2) vom intilni Portugalia intr-un meci pentru locul 4 al grupei D. Acest meci este o intilnire de orgoliu. Nu mai putem avansa in clasamentul grupei si avem un singur punct, bonusul pentru cele doua eseuri inscrise Italiei. Intr-un meci decisiv, simbata, Italia inca mai poate spera sa invinga Scotia si sa ocupe locul 2, calificant in sferturi. Dupa cum au jucat scotienii azi si dupa cum i-am vazut pe italieni in intilnirea directa cu reprezentativa noastra, o victorie italiana este posibila. In acest caz, Scotia va fi eliminata, ceea ce ar fi o premiera in istoria acestei echipe. Inca din prima editie a Cupei Mondiale, 1987, Scotia a fost o abonata traditionala la sferturi de finale, iar in 1991 a ajuns chiar in semifinale. Asa ca, pina simbata, ierarhia grupei D nu se va limpezi.