Comisarul european pentru energie, Andris Piebalgs, a adresat un apel Kazahstanului pentru ca acest stat din Asia Centrala sa nu adopte politici discriminatorii fata de investitorii straini, pe fondul litigiilor intre statul kazah si consortiul dezvo
Comisarul european pentru energie, Andris Piebalgs, a adresat un apel Kazahstanului pentru ca acest stat din Asia Centrala sa nu adopte politici discriminatorii fata de investitorii straini, pe fondul litigiilor intre statul kazah si consortiul dezvoltatorilor zacamantului Kasagan, relateaza Reuters. "Parteneriatele energetice de succes se bazeaza pe principiile respectului reciproc, transparentei, predictibilitatii si lipsei de discriminare", a declarat comisarul european dupa o intalnire cu ministrul kazah al energiei, Sauat Mynbayev, informeaza NewsIn.Kazahstanul, iritat de intarzierile si majorarea costurilor lansarii operatiunilor de exploatare ale zacamantului Kasagan, a sistat dezvoltarea acestui proiect energetic in cursul lunii trecute si a cerut consortiului condus de Eni sa plateasca miliarde de dolari drept compensatii. Comisarul a precizat in comunicat ca doreste sa fie informat in ceea ce priveste evolutia discutiilor intre ministerul kazah al energiei si consortiul insarcinat cu dezvoltarea acestui proiect. Discutiile au atins si problema dorintei Kazahstanului de a adera la Organizatia Mondiala a Comertului, reiese din comunicat. Consortiul AgipKCO, condus de Eni, este compus din grupurile Royal Dutch Shell, Exxon Mobil Corp, Total, ConocoPhillips, Inpex Holdings Inc (Japonia) si compania petroliera nationala kazaha KazMunaiGaz. Kazahstanul detine, prin intermediul companiei de stat KazMunaiGas, o participatie de 75% la grupul Rompetrol, evaluat la 3,6 miliarde de dolari. Preluarea participatiei a avut loc la sfarsitul lunii august.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.