Raportul Comisiei Europene (CE) referitor la Romania, publicat in iunie, a fost pozitiv, dar s-a referit la adoptarea legislatiei, pe cand cel de anul viitor se va axa pe situatia concreta inregistrata dupa adoptarea normelor, a sustinut purtatoru
Raportul Comisiei Europene (CE) referitor la Romania, publicat in iunie, a fost pozitiv, dar s-a referit la adoptarea legislatiei, pe cand cel de anul viitor se va axa pe situatia concreta inregistrata dupa adoptarea normelor, a sustinut purtatorul de cuvant al CE, Mark Gray (foto medalion), intr-un interviu acordat Mediafax. CE continua sa sustina foarte clar ca asteapta nu doar investigatii, ci si condamnari ale oficialilor de rang inalt in cazuri de coruptie, a spus Gray. De asemenea, oficialul european a precizat ca CE asteapta cu nerabdare din partea Guvernului roman planul de actiuni care urmeaza sa fie prezentat in aceasta toamna, precum si indeplinirea cat mai rapida a angajamentelor asumate de Romania. Va prezentam fragmente din interviul acordat la sfarsitul saptamanii trecute agentiei Mediafax de Mark Gray:
Ce parere aveti despre tensiunile aparute in sistemul judiciar din Romania?
In mod categoric, urmarim situatia politica foarte indeaproape. (...) Este clar ca lucrurile sunt in desfasurare deja de ceva vreme. Bineinteles, trebuie sa fim foarte atenti.
Dumneavoastra - si cand spun acest lucru ma refer la UE - sunteti ingrijorati de situatia din Romania?
Suntem nerabdatori ca angajamentele sa fie indeplinite. (...) Aceasta este preocuparea noastra.
In mod specific, raportul Comisiei era pozitiv cu privire la DNA.
Da.
Acum, aceeasi institutie este in mijlocul unui scandal, acuzata de Consiliul Superior al Magistraturii de o serie de fapte foarte grave...
Apoi mai sunt si declaratiile ministrului Chiuariu...
A luat Comisia o decizie gresita atunci cand a avut o apreciere pozitiva fata de DNA?
Cred ca CE si-a format opinia pe baza unei serii intregi de evaluari diverse. Am vazut critici la adresa raportului Comisiei. (...) Suntem increzatori ca in iunie, pe baza rapoartelor pe care le-am avut, am simtit ca evaluarea noastra a fost pozitiva in anumite parti, dar nu a reprezentat un certificat de sanatate suta la suta, care sa spuna ca totul este minunat. Suntem in continuare atenti la schimbarile care au loc.
Deci, este posibil ca raportul din ianuarie sa concluzioneze ca DNA a fost un esec, dintr-un motiv sau altul.
Lucrurile se pot schimba intotdeauna. Este posibil sa avem o analiza diferita in ianuarie. Va trebui sa analizam situatia. Nu uitati ca exista si un alt aspect, si anume ca in iunie am comentat mai mult faptul ca lucrurile au fost adoptate in termeni de legislatie. Unul dintre neajunsuri era faptul ca nu puteam spune daca acestea vor functiona in practica.
Ce credeti despre eforturile ministrului Chiuariu in lupta impotriva coruptiei?
Cred ca am fost foarte atenti sa nu evaluam performantele personale. Credem ca este de datoria premierului sa evalueze modul in care ministrii isi fac datoria.
Credeti ca in ultimele noua luni Romania a facut progrese reale in lupta impotriva coruptiei?
Raportul nostru din iunie cred ca a subliniat acest lucru, da.
Si incepand din iunie si pana acum?
Din iunie si pana acum trebuie sa spun ca am avut o cooperare foarte buna cu Guvernul. Asta e clar. Iar in ceea ce priveste schimbarile concrete, va repet, nu o sa ma pronunt inaintea raportului.
Ce asteptati in continuare de la Romania?
Asteptam planul de actiuni. Noi dorim ca Guvernul sa pregateasca planuri de actiune referitoare la modul in care intentioneaza sa interactioneze cu deficientele existente in continuare.
Romania nu a condamnat inca pe nimeni. Ma refer la oficiali de rang inalt care sa fie condamnati pentru fapte legate de coruptie.
Da. Din nou, este interesant ca multe dintre criticile aduse raportului din iunie au avut legatura cu faptul ca a fost prea pozitiv. Singurul lucru asupra caruia am fost foarte clari si pe care nimeni nu l-a pus sub semnul intrebarii a fost ca nu am vazut condamnari. Iar Comisia continua sa sustina foarte limpede: nu asteptam doar investigatii, ci si sa vedem condamnari in cazul in care suntem capabili sa demonstram in mod clar ca sunt inregistrate progrese. Acest lucru l-am spus in iunie, continuam sa il spunem. (A.G.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.