Un proiect de ordin al Ministerului Sanatatii va impune bancilor de tesuturi si celule umane din Romania ca pana in luna iunie a anului viitor sa se alinieze unor standarde europene stricte.

Astfel, conditiile de prelevare, stocare sau de transport al tesuturilor si celulelor umane vor fi mult mai stricte decat in prezent. O conditie care va fi impusa institutiilor de acest tip pentru a fi acreditate va fi investitia serioasa in aparatura, care se ridica la sute de mii de euro.

Victor Zotta, presedintele Agentiei Nationale de Transplant, a precizat ca bancile de tesut si celule vor trebui sa aiba o persoana competenta care sa raspunda de calitatea tesutului pe care il utilizeaza, dar si aparate speciale, cu filtre de purificare a aerului, care acum se afla doar in strainatate. Prin urmare, fiecare tesut sau celula - piele, os, tendon, cornee, ovule sau spermatozoizi - va avea un cod unic, incat se va sti cu exactitate cine este donatorul si cine va fi receptorul.

Pana la transplantarea lor, tesuturile sau celulele vor fi depozitate in containere speciale, cu pereti dubli, sterile in interior si extrem de rezistente la socuri.  Totodata, fiecare banca sau unitate unde se fac transplanturi va avea un sistem de alerta conectat la toate celelalte banci sau spitale acreditate din Europa.