Peste 25.000 de locuitori din municipiul Sebes, judetul Alba, au fost asteptati, ieri, la urne pentru a participa la un referendum local privind producerea substantelor cancerigene pe teritoriul localitatii, informeaza Mediafax. Consultarea publica e
Peste 25.000 de locuitori din municipiul Sebes, judetul Alba, au fost asteptati, ieri, la urne pentru a participa la un referendum local privind producerea substantelor cancerigene pe teritoriul localitatii, informeaza Mediafax. Consultarea publica este organizata de administratia locala la cererea unui grup local de initiativa si vizeaza compania Kronospan Sebes, care produce formaldehida, substanta considerata cancerigena de unii dintre localnici. Rezultatul referendumului va fi cunoscut astazi si va fi comunicat Prefecturii Alba pentru ca aceasta, la randul ei, sa-l comunice Guvernului.
Presedintele Consiliului Judetean Alba, Ion Dumitrel a declarat ca referendumul nu poate duce la inchiderea firmei Kronospan, iar aceasta se poate face doar in momentul in care se dovedeste cu documente si masuratori ale unor institute neutre ca aceasta companie incalca legea si polueaza.
Formalehida contestata
Compania, care activeaza in industria mobilei, a anuntat ca intentioneaza sa inaugureze in acest an o fabrica noua, de formaldehida, menita sa asigure cerintele tot mai mari de rasini necesare pentru productia proprie de placi. Deschiderea noii fabrici s-a lovit de o puternica opozitie din partea locuitorilor care considera substanta cancerigena. De asemenea, unii dintre angajatii companiei Kronospan Sebes sunt suspecti de cancer, potrivit unor analize realizate recent de medicii oncologi de la Spitalul Judetean Alba, cauza acestor probleme de sanatate putand fi expunerea indelungata la formaldehida.
Functionarea instalatiei de formaldehida este pusa sub semnul intrebarii si pentru faptul ca-i lipsesc autorizatiile de construire si acordul de mediu. Mai mult, Octavian Popa, seful Garzii Nationale de mediu declara, recent, ca noua fabrica ar putea fi demolata din cauza lipsei autorizatiilor legale. In plus, in stadiul actual de realizare, fabrica nu mai poate obtine avizul de mediu, a precizat Popa.
Analize fara rezultat
La randul ei, conducerea Kronospan Sebes sustine ca productia de formaldehida nu ar implica nici un risc pentru populatie si aduce ca argumente verificarile realizate de catre Agentia de Protectia Mediului Alba si de Centrul de Mediu si Sanatate Cluj Napoca, care nu a constatat emisii peste normele legale. Compania austriaca Kronospan detine la Sebes doua fabrici, una de PAL si alta de MDF, pe care le-a cumparat in 2004 de la grupul italian MD Fratti, investitiile totale realizate in Romania fiind de peste 250 de milioane de euro. Compania produce de cativa ani formaldehida, aproximativ 30.000 de tone de substanta pe an, insa acum vrea sa-si dubleze capacitatea de productie.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.