Comisarul pentru Drepturile Omului al Consiliului Europei, Thomas Hammarber, a relatat in exclusivitate pentru Jurnalul National despre cum sunt vazute la Strasbourg progresele Romaniei in domeniul respectarii drepturilor omului si despre teme contro
Comisarul pentru Drepturile Omului al Consiliului Europei, Thomas Hammarber, a relatat in exclusivitate pentru Jurnalul National despre cum sunt vazute la Strasbourg progresele Romaniei in domeniul respectarii drepturilor omului si despre teme controversate, de la raportul Marty pana la situatia din Rusia.


Jurnalul National: Domnule Thomas Hammarber, cum este receptata Romania la Strasbourg din perspectiva respectarii drepturilor omului? Thomas Hammarber: Sunt progrese constante pe care Romania le face pentru ca drepturile omului sa functioneze.


Intr-un interviu acordat Jurnalului National, secretarul general al Consiliului Europei, Terry Davis, vorbea, la randul sau, despre "progrese, in comparatie cu alte tari". Care este totusi stadiul real, dincolo de discursul politic?Cred ca ar trebui sa incepem prin a recunoaste ca nu totul este perfect. Un bun mod de a afla daca sunt respectate drepturile omului este sa vedem daca se poate vorbi constructiv despre aceste lucruri, daca sufera critici. Pe de alta parte, un rol important il au organizatiile nonguvernamentale. Discutiile cu acestea sunt intotdeauna foarte productive, pentru ca ele sunt cele care au contact cu realitatile. Aveti o societate civila foarte activa, ceea ce este un lucru extrem de pozitiv. Dar exista si probleme, bineinteles.


Cum comentati afirmatia "In sfarsit am vazut si eu un armean competent", pe care a facut-o Traian Basescu dupa ce a fost operat de tiroida? Am inteles ca presedintele Traian Basescu face in general declaratii care sunt pline de umor. Cred ca si aceasta declaratie trebuie sa fie interpretata ca o gluma.


Sunt multi oameni politici in Romania care intretin un discurs discriminatoriu. Cum afecteaza acest lucru viata democratica? Cred ca acesti oameni trebuie luati in serios inca de la inceput. Multi dintre cei care sprijina astfel de oameni probabil ca nu sunt constienti de tot ce implica acest lucru. Trebuie sa fim foarte atenti la raul pe care l-ar putea produce astfel de lucruri. Cred, foarte sincer, ca politicienii din partidele importante trebuie sa fie foarte atenti la ce limbaj folosesc cand vine vorba despre minoritati. Ei trebuie sa fie primii care nu comit astfel de greseli.


Ce parere aveti despre raportul Marty si despre asa-zisele inchisori secrete ale CIA din tari ca Romania sau Polonia? Stiu ca este foarte controversat. Problema acolo a fost ca Dick Marty nu a putut oferi sursele informatiilor sale. A putut doar sa spuna ca a vorbit cu 30 de agenti de securitate activi sau retrasi din activitate. Acestia erau fie americani, fie romani sau polonezi. Mi-a spus ca nu le putea da numele, pentru ca cei care sunt in activitate ar fi fost concediati imediat. Mai mult, ar fi fost acuzati de tradare si pusi sub acuzare pentru asta. Reprezentantii Romaniei si ai Poloniei au intrebat insa unde este dovada? Practic, in jurul acestei dileme se invarte totul. Daca Marty ar fi oferit numele surselor, toata discutia ar fi fost clarificata. Totusi, el este convins ca totul este corect. Cred ca singura modalitate de a rezolva dilema este de a continua investigatiile.


 Ati calatorit in Rusia in iulie anul acesta. Ce parere aveti despre modul in care sunt respectate drepturile omului si despre faptul ca tot mai multi jurnalisti rusi sunt ucisi, iar autorul ramane necunoscut? Sunt foarte multe probleme in Rusia. Cea mai mare este poate aceasta caucazo-fobie. Toate nationalitatile din Caucaz, inclusiv cecenii, sunt receptate negativ de rusi. Sunt prost tratati in alte zone ale Rusiei, iar in opinia mea se fac mult prea putine lucruri pentru a opri acest lucru. O mare problema o are si presa din Rusia, pentru ca acolo exista posibilitatea de a da in judecata un jurnalist, daca nu ii convine ce a scris.


In luna mai ati fost si in Republica Moldova. Ce ati gasit acolo?O societate foarte vibranta si foarte pozitiva. Cand vine insa vorba despre autoritati, situatia se schimba. Coruptia sistemului judiciar si faptul ca Justitia nu este independenta reprezinta marea problema a Chisinaului.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.